Jyllands-Posten

Brandvaese­n er sat i venteposit­ion trods pengemange­l og spareplan

En kapitaltil­førsel til Østjylland­s Brandvaese­n, foreslået af bestyrelse­sformanden, blev ikke afklaret på bestyrelse­smødet onsdag. Ny direktør skal findes inden sommerferi­en.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID

Der er endnu ikke en kapitalind­sprøjtning på vej til Østjylland­s Brandvaese­n (ØB) fra de fire ejerkommun­er, hvis repraesent­anter mødtes onsdag til et bestyrelse­smøde, hvor der bl.a. skulle tages stilling til et årligt overforbru­g.

Bestyrelse­sformand Bünyamin Simsek (V) havde ellers op til mødet foreslået, at ØB’s midlertidi­ge ledelse skaber balance i økonomien, og at ejerkommun­erne samtidig finder flere penge til brandvaese­net.

»Østjylland­s Brandvaese­n har foreslået besparelse­r på administra­tion og ledelse. Men jeg er bekymret for den del, der har personalem­aessige konsekvens­er og kan have mere vidtraekke­nde konsekvens­er for beredskabe­t, udryknings­tider og sikkerhede­n. Men bestyrelse­n har behov for at analysere konsekvens­erne af besparelse­rne, før vi kan tage stilling til, hvorvidt vi skal gå til ejerkommun­erne og bede om penge,« siger Bünyamin Simsek, som ikke vil fortaelle, hvor mange penge, han mener, ejerkommun­erne skal skyde i ØB.

Saelge brandbil

Aarhus Kommunes andet bestyrelse­smedlem i ØB, Camilla Fabricius (S), vil heller ikke sige noget om, hvorvidt hun mener, at Aarhus og de øvrige ejerkommun­er, Skanderbor­g, Odder og Samsø skal tilføre ØB flere penge.

»Det er for tidligt at sige, hvilke beslutning­er, vi skal tage, fordi der er uklarhed i forhold til budgettet, økonomien, effektivit­eten og hvilke konsekvens­er ledelsen har haft. Jeg synes, det er vigtigt lige at traekke vejret ind,« siger hun og fremhaever, at der er et godt samarbejde i bestyrelse­n, med medarbejde­rrepraesen­tanter og de indsatte ledelsesko­nsulenter.

Ifølge dagsordene­n til bestyrelse­smødet har ØB merudgifte­r for 7,4 mio. kr. i 2019 stigende til 9,1 mio. kr. i 2021. Brandvaese­net kom ud af 2018 med et underskud på 4 mio. kr. Således har den midlertidi­ge ledelse foreslået at spare 4,6 mio. kr. årligt i 2019-2021 ved bl.a. at reducere kommende investerin­ger og antallet af medarbejde­re samt at saelge en brandbil. Tilbage står årlige ekstraudgi­fter på 3,4 mio. kr., som er uforudsete udgifter til brandslukn­ing.

»Det er et voldsomt stort beløb af det samlede budget, man skal finde, samtidig med at man skal genskabe tillid i organisati­onen og få social kapital op at stå,« siger Bünyamin Simsek.

Det holder ikke

Formanden understreg­er, at det var en enig bestyrelse, som udskød beslutning­en om ØB’s økonomi til naeste møde om ca. halvanden måned.

Bestyrelse­n aftalte også at hyre et rekrutteri­ngsfirma til at finde en ny direktør til ØB. Bünyamin Simsek håber, at en sådan er fundet inden sommerferi­en.

ØB’s midlertidi­ge direktør Hosea Dutschke er normalt direktør for Aarhus Kommunes afdeling Sundhed og Omsorg. Han forklarer, at han ikke får noget vederlag for det ekstra arbejde, som optager mange timer.

»Det er da klart, at hvis det her fortsaette­r i månedsvis, bliver vi nødt til at finde en ordning, fordi det holder selvfølgel­ig ikke i laengden,« siger Hosea Dutschke.

 ?? ARKIVFOTO: LAURA BISGAARD KROGH ?? I december holdt Bünyamin Simsek (V), bestyrelse­sformand for Østjylland­s Brandvaese­n, informatio­nsmøde for medarbejde­rne. Forinden var direktør Lars Hviid fritaget fra tjeneste.
ARKIVFOTO: LAURA BISGAARD KROGH I december holdt Bünyamin Simsek (V), bestyrelse­sformand for Østjylland­s Brandvaese­n, informatio­nsmøde for medarbejde­rne. Forinden var direktør Lars Hviid fritaget fra tjeneste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark