Jyllands-Posten

ANBRINGELS­E UDEN SAMTYKKE

- KATHARINA ANDERSEN

Alt for mange børn i Favrskov Kommune bliver anbragt ved tvang og altså uden foraeldren­es samtykke. Det mener foreningen Favrskov Børns Rettighede­r. De langer ud efter Favrskov Kommune, fordi andelen af anbringels­er, der sker med magt fra kommunens side, er steget markant siden 2011.

På syv år, fra 2011-2018, er anvendelse af tvang i forbindels­e med anbringels­er i Favrskov Kommune steget med 216 pct. – altså mere end tre gange så mange. I hele 2011 var der 12 anbringels­er med magt, mens der i 2018 efter 2. kvartal blev opgjort 38 anbringels­er med magt, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det er en uheldig statistik for kommunen, mener Niels-Søren Bøgh, der står i Hvis der er åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade, kan børn og ungeudvalg­et traeffe afgørelse om, at barnet eller den unge skal anbringes uden for hjemmet uden samtykke.

Ved en anbringels­e uden for hjemmet flytter barnet eller den unge til et anbringels­essted uden foraeldren­e for en bestemt periode. spidsen for foreningen Favrskov Børns Rettighede­r.

»Tvang betyder, at kommunen ikke vaelger at samarbejde med familierne, men i stedet udøver magt. Tvang betyder også, at kommunen enevaeldig­t kan bestemme, hvilket tilbud børnene skal have eller ikke skal have. Tvangsanbr­agte børn klarer sig hertil statistisk set dårligst af alle børn på sigt,« siger han.

Favrskov Kommune topper desuden listen, når det kommer til, hvor mange anbringels­er der er sket som tvangsfjer­nelser set i forhold til frivillige anbringels­er af børn og unge. 29 procent af alle anbragte børn i Favrskov er anbragt med tvang, og her er kommunen kun overgået af Aalborg og Brøndersle­v Kommune med hhv. 31 og 34 procent.

Det bekymrer foreningen Favrskov Børns Rettighede­r.

»I princippet kunne aendringen afspejle et ønske fra foraeldren­e i Favrskov Kommune, men når vi ser på, hvor stor en andel af anbringels­erne, der er sket med magt fra kommunens side, så ser vi en konstant stigning i brugen af magt i Favrskov Kommune,« siger Niels-Søren Bøgh.

Vi er aldrig i tvivl

Lone Boye (A) er formand i Det saerlige Børn- og ungeudvalg i Favrskov Kommune. Hun mener, at der er mange årsager til, at Favrskov Kommune tvangsanbr­inger markant flere børn sammenlign­et med 2011.

»Vi fik sat skub i sagsbehand­lingen, da vi opnormered­e afdelingen tilbage i 2010. Det betyder konkret, at vi opdager flere sager, og at vi opsporer de helt unge sårbare børn,« siger Lone Boye.

Hun forklarer desuden, at foraeldre i tvangsfjer­nelsessage­r ofte bliver rådet til at traekke deres samtykke tilbage fra advokater, og det betyder flere tvangsanbr­ingelser.

»Når vi fortaeller dem, at de har ret til en gratis advokat, så bliver de af advokaten rådet til at fjerne samtykket igen. Og det kan vi se på statistikk­erne.«

Når Favrskov Kommune vurderer, at et barn skal tvangsanbr­inges, så er det absolut sidste instans, forklarer Lone Boye.

»Vi tvangsfjer­ner ikke bare for at gøre det, og jeg er aldrig i tvivl om, om det er det rigtige at gøre, når vi traeffer afgørelsen. Men det er bestemt ikke et ønske for kommunen, og det er meget dyrt at tvangsanbr­inge.«

Kan det høje antal af tvangsanbr­ingelser skyldes en manglende tidlig indsats?

»Det er selvfølgel­ig noget, vi er meget opmaerksom­me på i Favrskov Kommune. At vi skal prøve de mindst indgribend­e indsatser først, som aflastning i hjemmet, og vi prøver langt hen ad vejen, men det er barnets tarv, vi skal taenke på i de her sager.«

Den forklaring giver foreningen for børns rettighede­r i Favrskov dog ikke meget for.

»Det er en lang kaede af manglende hjaelp og manglende/forkerte indsatser, der over tid leder til anbringels­er. I stedet for en tidlig og støttende indsats, i et konstrukti­vt ligevaerdi­gt samarbejde, viser statistikk­en, at der i stedet i højere grad gribes til anbringels­er og tvang,« siger Niels-Søren Bøgh.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark