Jyllands-Posten

By melder afbud til letbanefes­t: »Man fester først, når man er i mål«

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Hornslet har meldt afbud til festen, når letbanen efter planen i slutningen af april begynder at køre til Grenaa.

»Det er vores lille manifestat­ion af, hvor dybt utilfredse vi er med processen,« siger Hans Nielsen, formand for Hornslets Distriktsr­åd.

Distriktsr­ådet mødte således ikke til et møde tirsdag, som Syddjurs Kommune havde inviteret stationsby­ernes distriktsr­åd med til for at planlaegge letbanefes­t.

»I lyset af flere års letbanehis­torik synes vi, at det er for tidligt at fejre og festlighol­de åbningen af letbanen,« skriver formanden på vegne af Hornslets Distriktsr­åd.

»Den 1. april, 1. maj, 1. juni, eller hvornår letbanen begynder at køre efter en fast køreplan, er ikke nogen festdag. Det er den dag, hvor letbanen skal begynde at opbygge en tillid hos os borgere til, at den overhovede­t kan betjene Djursland tilfredsst­illende. Tilliden er ikke eksisteren­de hos rigtig mange borgere i Hornslet.«

Halvt produkt

I brevet oplister Hans Nielsen en raekke kritikpunk­ter af letbanen. Ét af punkterne er måden, hvorpå de skal stige på letbanen i byen. Alle skal på og af via en smal midterperr­on, som der kun er adgang til fra én vej.

»Lige på den anden side har man Hornslets største byudviklin­gsprojekt. Forventer man, at de mennesker, der skal med toget til Aarhus, går 100 meter udenom? Nej, det er at opfordre til ulovlighed­er,« siger han.

Distriktsr­ådets helt store kritik går på, at letbanen i første omgang ikke lever op til de forventnin­ger, byen blev stillet i udsigt, med fire afgange i timen.

»Det er sådan noget, vi bliver nødt til at få, ellers er det et halvt produkt,« siger Hans Nielsen, som slutter sit brev til kommunen af med at konkludere: »Vi synes, at Syddjurs Kommune bør vente med at feste for letbanen, til den opgraderin­g og servicerin­g, som både Syddjurs og Norddjurs Kommune samt borgerne blev stillet i udsigt, er leveret. Man fester først, når man er nået i mål.«

Fest er ikke vigtigst

Bestyrelse­sformand i Hornslets Handelstan­dsforening, Jesper Nørgaard, kommer heller til at arrangere en fest. Han glaeder sig meget, til letbanen åbner og forventer, den vil berige byen.

»Jeg kunne lige se, vi bestilte en stor kransekage, og letbanen først begyndte at køre dagen efter,« siger han med henvisning til Aarhus’ fest.

»Festen er ikke det, der betyder noget, det vigtige er fremtiden – at letbanen begynder at køre, og der kommer en ordentlig køreplan. Jeg synes, kommunen eller letbanen skal tage ansvar for en fest, hvis de vil have en fest.«

Tror på fest

Teknik og Miljøchef Rune Asmussen anerkender kritikken fra distriktsr­ådet, som han langt hen er enig i. Han mener heller ikke, at processen med forsinkels­er har vaeret acceptabel­t. Men fest skal der vaere.

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at borgerne gerne vil have indflydels­e,« siger han, der forventer, at distriktsr­ådet ombestemme­r sig, når åbningen er taettere på.

Om kritikken af at feste før man er i mål svarer han, at han forventer, at Syddjurs er i mål med kommunens arbejde på stationern­e, når letbanen begynder at køre.

»Det er vigtigt at forstå, at vi ikke stiller an med noget, før vi ved, at den kører. Vi vil ikke braende inde med kransekage. Omvendt vil vi vaere klar til en god fest, når letbanen er klar.«

Syddjurs Kommune planlaegge­r sammen med stationsby­erne en fest, når letbanen begynder at køre. Men Hornslet vil ikke vaere med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark