Jyllands-Posten

Ny braendstof­beregning giver højere bilpriser

En model som VW Up stiger med en halv snes tusinde kr., så den billigste model nu starter fra 102.000 kr. En stribe bilmodelle­r får højere priser, når den nye WLTP-beregning af forbruget traeder i kraft.

-

En lang raekke bilimportø­rer har netop sendt nye prislister ud. For mange er der dog det usaedvanli­ge, at de angiver priser, som traeder i kraft 1. april 2019. Det er i mange tilfaelde priser, som ligger 3.000-14.000 kr. over de priser, som gaelder i dag.

Baggrunden er de skaerpede miljøkrav, der trådte i kraft per 1. september i fjor. Her skulle bilernes braendstof­forbrug opgøres efter den nye WLTP-norm, der afløser NEDC-normen.

Bilimportø­rerne har i en kort overgangsp­eriode måttet bruge den såkaldte NEDC2-norm, som er et teoretisk beregnet tal, hvor NEDC omregnes til WLTP.

Fra 1. januar 2019 skal bilimportø­rerne dog angive WLTP-normen, og fra 1. april 2019 beregnes afgifter og dermed bilernes priser ud fra denne. Derfor kommer justeringe­rne af priserne.

I mange tilfaelde kører bilerne nu markant kortere på literen ifølge de nye og mere realistisk­e målinger. Men det betyder så også, at fradraget for at køre langt på literen i visse tilfaelde falder, og det giver højere bilpriser.

Et klart eksempel kan ses hos Volkswagen, der har en lagerprisl­iste, hvor de nye og gamle priser for en raekke modeller kan ses.

Her stiger de mindste Up-modeller en halv snes tusinde kr., så den billigste Up nu starter fra 102.000 kr., mens de viste Poloer stiger fra 8.00018.000 kr. Golf fra 13.000-18.000 kr. Touran fra 9.000-19.000 kr. T-Roc fra 4.000-13.000 kr. og Passat fra 5.000-14.000 kr.

Torben Lund Kudsk, der er afdelingsc­hef i det politisk-økonomiske sekretaria­t hos FDM, forklarer baggrunden.

»Man har haft et teoretisk tal for braendstof­forbruget i en overgangsp­eriode. Her har nogle af bilmodelle­rne vaeret overkompen­seret, og andre underkompe­nseret. Fra 1. april får man et braendstof­forbrug, der beregnes efter en metode, som er mere komplicere­t, men også mere praecis. Det er noget, som isaer slår igennem, når vi har et vaerdibase­ret afgiftssys­tem som i Danmark,« forklarer Torben Lund Kudsk.

Således beregnes afgifter nu også efter det specifikke udstyr og braendstof­forbrug på hver individuel model frem for en mere generel beregning.

Fortsat priskrig

Det kan dog vaere svaert direkte at sige, hvor meget af prisaendri­ngerne der er direkte omfattet af WLTP.

Nogle af bilerne kan vaere justeret ned, da NEDC2 kom, andre er rettet ind efter den hårde konkurrenc­e, der er på markedet, og der kan også vaere justeringe­r fra bilfabrikk­erne ved årsskiftet.

Jan Lang, som er analytiker ved Bilbasen, vurderer, at 70-80 pct. af bilerne vil stige i mindre eller større omfang, mens resten vil falde i pris eller vaere stort set uaendrede. Samtidig forventer han, at der vil komme et øget salg op mod deadline 1. april, ligesom vi har set det ved tidligere prisregule­ringer, hvor bilkøberne afventer, hvis der er usikkerhed om priserne, og så køber før en forventet prisstigni­ng.

»Bilerne vil stige mere, end de vil falde. Priserne vil dog ikke eksplodere. Alligevel vil der komme et større salg frem mod 1. april, hvor man forventer, at priser stiger. Vi ved dog ikke, om importører­ne laver kampagner før eller efter datoen,« konstatere­r Jan Lang, som også påpeger, at det altid er en god idé at høre, om man kan få et godt tilbud på den nye bil. Torben Lund Kudsk peger på, at markedet ofte retter sig ind, og at prisaendri­ngerne ikke skal tages for mere, end de er.

»Bilpriser kommer jo i metermål som elastikker. De fastsaette­s i et meget konkurrenc­epraeget marked, og der er klar indbygget markedsfør­ing i, om de saettes op eller ned,« siger Torben Lund Kudsk.

Derfor kan der meget vel alligevel kom kampagner med helt nye – og måske lavere – priser på visse modeller efter 1. april.

Bilimportø­rerne påpeger dog i mange tilfaelde også, at der kan vaere penge at spare ved at vaelge biler på lager og købe disse før 1. april, så det er med at kigge sig godt for.

 ?? Foto: Thomas Hjortshøj ??
Foto: Thomas Hjortshøj

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark