Jyllands-Posten

Den store SUV med det berømte X er blevet endnu mere velkørende

BMW X5 er aktuel i en helt ny fjerde generation af modellen, der var fabrikkens første SUV. Hele pakken overbevise­r, selv om dieselmoto­ren mangler moderne 48 volt-teknologi.

-

Iforne tider, da der var rigtige sørøvere til, viste X’et lige derhen, hvor skatten lå begravet. Men selv om det er 300 år siden, at den mest legendaris­ke af dem alle, den frygtede kaptajn Sortskaeg, mødte sin overmand: døden, vil det store kryds, i hvert fald blandt BMW-folket, fortsat vise, hvor skatten ligger begravet.

Den nye udgave af den store X5 var nemlig den første X-model, da den kom i 1999, og derfor naermest en ikonisk BMW, og vi tester, om fjerde generation kan levere varen.

Tyskerne har i hvert fald gjort deres hjemmearbe­jde for at overgå konkurrent­erne, som isaer taeller Audi Q7, Range Rover Sport, Volvo XC90, Volkswagen Touareg og en helt ny Mercedes GLE, der er på vej.

Selvfølgel­ig er den let at kende som en X5, for BMW aendrer meget sjaeldent på sit design-DNA, men der er dog alligevel en raekke detaljer, som er vaerd at bemaerke. Først og fremmest de enorme nyrer i kølergrill­en, som aldrig er set større i nogen BMW, men også bagenden er aendret markant med brede og smalle lygter. Samtidig er SUV’en vokset, så den nu er laengere, bredere og højere end før.

For at finde ud af, hvordan det nye koncept fungerer, har jeg lånt en BMW X5 xDrive30d, som er den ene af to varianter, der indtil videre er i programmet – den anden er en variant med 340 hk benzinmoto­r.

Jeg har dog valgt dieseludga­ven, som stadigvaek er den motortype, der gør sig bedst til en tung SUV, og en 3,0 diesel med 265 hk og et drejningsm­oment på 620 newtonmete­r passer bare perfekt til den store X’er. Efter nogle få km er det let at forstå hvorfor:

Den er kvik, raffineret og superfleks­ibel i sin måde at rulle kraefterne ud på. Det betyder, at hurtige overhaling­er sker lynhurtigt, at det sker naesten uden støj, og den ottetrins gearkasse er fortsat blandt de bedste.

Teknikinte­resserede må dog kigge forgaeves efter moderne 48 volt, så der er ingen lille elmotor til at hjaelpe i gang eller til at give en ekstra behagelig funktion af start/stop-funktionen. Det har man indført hos Audi.

Der er firehjulst­raek, men der sendes som udgangspun­kt altid flest kraefter til baghjulene, men kraefterne kan i øvrigt fordeles frit alt efter, hvad der er mest optimalt.

Prisen på en X5 Xdrive30d er 1.072.867 kr., men løber hurtigt op. Således står testbilens M-Sportspakk­e alene til 137.000 kr., men indeholder så også 20 tommer faelge, laederindt­raek, andre saeder, sportsunde­rvogn og flere andre interiørde­taljer. Prisen er omtrent på niveau med Volvo XC90 og små 100.000 kr. lavere end Audi Q7.

Letkørt og underholde­nde

Køreegensk­aberne er bestemt også blevet mere sportslige end i forgaenger­en, og en X5 svinger forbløffen­de let rundt i skarpe sving med en praecis styring og en affjedring, der holder virkelig godt styr på den 2,2 ton tunge vogn.

Alligevel er det på motorvejen, at en X5 virkelig skal traede i karakter med ypperlig komfort, og det gør den.

Standardud­styret indeholder en adaptiv undervogn, så man selv kan vaelge bl.a. hårdheden i affjedring­en, og det virker fremragend­e. De, der vil mere, kan investere i luftunderv­ogn.

Man kan også overveje den såkaldte Driving Assistant Profession­el-pakke, der gør X5 delvist selvkørend­e på motorvejen, hvor man kan slippe rattet i kortere perioder, samtidig med at pakken indeholder flere assistents­ystemer, bla. en anordning, der advarer, hvis man kører mod trafikken. Prisen er 50.000 kr., men teknikken er også noget af det bedste på markedet lige nu.

Jeg naevnte, at X5 er vokset lidt på alle måder, og i kabinen føles det faktisk, som om bilen er større, end den ser ud til, når man kigger på dyret udefra.

Eneste sted, den godt to ton tunge firehjulst­raekker ser rigtig stor ud, er i bakspejlet i en forankøren­de bil.

Digital instrument­ering

Om bord er der bare skønt at vaere. Foran sidder man i store stole, og føreren har udsigt til det nye digitale BMW-cockpit, kaldet Live Cockpit, der er bygget op med to skaerme på 12,3 tommer. Den ene sidder foran chaufføren og indeholder speedomete­r, omdrejning­staeller etc., men den anden er monteret i midterkons­ollen. Det hele virker yderst moderne, selv om grafikken ikke er den mest overskueli­ge.

Der er ikke så mange knapper laengere, men heldigvis har ingeniører­ne bibeholdt de vaesentlig­ste, så man ikke skal rode i menuen efter dem.

Der er tre muligheder for at betjene displayet i midten, nemlig via tale, tryk på skaermen, drejeknapp­en i midten eller sågar gestikuler­ing, som dog er ekstraudst­yr til små 5.000 kr. De penge ville jeg spare, for det er mere en gimmick.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark