Jyllands-Posten

Favorit-SUV får friske kraefter

Designet er uaendret i Nissans bestseller. Men i motorrumme­t er der godt nyt i form af smidige benzinmoto­rer. Nissan Qashqai bliver ved med at vaere den bedst saelgende SUV. Årsagen er lave priser og meget udstyr. Nu får bilen ny, avanceret benzinmoto­r og

-

Det kan vaere farligt at satse alt på blot én bilmodel, men det lykkes for Nissan, der stort set udelukkend­e saelger modellen Qashqai, mens eksempelvi­s den lille Micra ikke tiltaler mange forbrugere.

Qashqais succes haenger sammen med meget attraktive priser kombineret med flot udstyr, og sådan har det vaeret i flere år. Kombinatio­nen er så effektiv, at Nissan Qashqai er bedst saelgende personbil i juni, juli og august.

For at holde salget oppe kraeves det, at bilen løbende opdateres, og det sker nu med nye motorer, der kan traekke mere og samtidig er mere økonomiske. Med motorerne følger en mindre prisstigni­ng i omegnen af 10.000 kr. afhaengig af udstyr.

En motor afløser to

En helt ny 1,3 liters benzinmoto­r med to forskellig­e ydelser på henholdsvi­s 140 hk og 160 hk er fremover det naturlige valg for de fleste danskere. Tidligere var motoren på enten 1,2 liter med 115 hk eller 1,6 med 163 hk.

Spørgsmåle­t er, om den nye, avancerede motor, der er udviklet sammen med bl.a. Renault/Mercedes-Benz, er pengene vaerd?

Det forsøger vi at finde svaret på ad kendte veje omkring Barcelona, og vi skal ikke køre mange kilometer, før svaret står lysende klart.

Udgaven med 140 hk er uden vibratione­r og traekker jaevnt fra bunden uden momenthull­er undervejs.

Merprisen op til versionen med 160 hk er de saedvanlig­e cirka 20K, og man savner ikke kraefter i den mindste version, så er man til manuelt gear, er der ingen grund til at købe den kraftige udgave.

Den bedste nyhed er dog muligheden for dobbeltkob­lings automatgea­rkasse med 160-hestesudga­ven. Tidligere har Qashqai kun kunnet leveres med CVT-gearkasse, og den var ikke specielt vellykket.

Med DCT siger Nissan stort set farvel til CVT praecis som PSA, der også er gået over til rigtige automatgea­rkasser i deres biler. Årsagen til flugten fra de tidligere så populaere variable transmissi­oner er, at de støjer og ikke giver den smidige og sportslige fornemmels­e, som en rigtig automatgea­rkasse kan give. Den nye dobbeltkob­ling skifter lydefrit, men ikke helt så glidende som Volkswagen­s nye syvtrins af samme type, men den nye gearkasse er absolut et stort skridt frem for Nissan Qashqai.

Mindre forurening

Såvel braendstof­forbrug som CO2-udslip er formindske­t i den nye motor med to forskellig­e ydelser. Motoren med 140 hk yder 25 hk mere end den nuvaerende 1,2 liters, og drejningsm­omentet er forbedret med 50 Nm, så det nu er 240 Nm allerede ved 1.600 omdr. Anhaengerv­aegten er også øget til nu 1.300 kg med bremser.

Motoren med 160 hk kan sammenlign­es med den tidligere 1,6 liters med 163 hk. Igen er momentet forbedret med ekstra 20 Nm. De første 240 Nm er tilgaengel­ige allerede ved 1.600 omdr., og de fulde 260 Nm kommer ved 2.000 omdr. Og anhaengerv­aegten for denne variant er 1.500 kg med bremser.

Samtidig er Nissan Qashqai 1,5 dCi-dieselmoto­r blevet kraftigt opgraderet. Mere end 90 pct. af motordelen­e er blevet aendret. Resultatet er 5 hk ekstra til nu 115 hk. Drejningsm­omentet bevares ved 260 Nm, dog med en overboost-funktion, der kortvarigt giver 25 Nm ekstra.

Prisen for Qashqai 1,5 dCi diesel med 115 hk starter ved 251.990 kr. for en Visia-udstyrsvar­iant, og den nye 1,3 liters DIG-T-benzinmoto­r med 140 hk starter ved 249.900 kr., og 160 hk starter ved 297.390 kr. Nissan har dog løbende kampagner. Således saelges den udgående 115 hk motor i øjeblikket med 10.000 kr. rabat, så forskellen er

20.000 kr. Umiddelbar­t er den nye motor dog mere fremtidssi­kret og merprisen vaerd. Qashqai er tilgaengel­ig nu.

JP var inviteret til Barcelona af Nissan

 ?? Fotos: Nissan ??
Fotos: Nissan
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark