Jyllands-Posten

Den nye boligskat kan løfte huspriser i landdistri­kterne

Priserne får medvind i landdistri­kterne og modvind i byerne, viser beregninge­r, som detaljeret beskriver konsekvens­er af den politiske reform af boligskatt­en.

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND

Den nye boligskat vil kunne skubbe maerkbart til husprisern­e i landdistri­kterne.

Det viser beregninge­r, som Arbejderne­s Landsbank har foretaget, og som beskriver, hvordan billigere, typiske og dyrere huse i alle kommuner ventes at blive påvirket af boligskatt­ereformen, som traeder i kraft i 2021.

»Der bliver modvind i og omkring de store byer, hvor priserne er løbet hurtigst de senere år. Medvinden kommer der, hvor boligmarke­det ikke har vaeret så godt med i udkantsomr­åderne,« siger cheføkonom Signe RoedFreder­iksen.

Banken anslår f.eks., at vaerdien af et typisk hus vil blive løftet med 10-15 pct. i kommuner som Struer, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Lolland. Forklaring­en er, at skatteregn­ingen vil falde for boligejere i yderområde­rne. Og når der skal betales mindre i boligskat, vil potentiell­e købere have råd til at betale mere i afdrag og renter på et lån. Dermed bliver der råd til en højere pris på huset.

Omvendt ventes de nye vurderinge­r og skatter at få prisen på en typisk lejlighed i København og Aarhus til at falde med 8-10 pct. Det skyldes, at nye købere vil skulle betale markant mere i boligskat efter den 1. januar 2021, når de offentlige vurderinge­r kommer taettere på de faktiske, højere handelspri­ser i byerne.

Tendenser traekker modsat

Beregninge­rne skal tages med forbehold, men giver en »rimelig« indikation på den isolerede effekt af de nye regler, vurderer økonomipro­fessor Bo Sandemann. Han ser en anden mulig konsekvens af et løft i priserne:

»Hvis din bolig får en højere vaerdi, så burde det blive nemmere at låne penge.«

Curt Liliegren, direktør i Boligøkono­misk Videnscent­er, taler om »potentielt positive effekter«, men fremhaever tendenser, der traekker i modsat retning i yderområde­rne. F.eks. at folk fortsat flytter vaek derfra.

»Man skal tage det med et gran salt,« siger han.

Skattemini­steriet vurderer også, at boligskatt­ereformen i sig selv vil løfte husprisern­e i landkommun­erne, men påpeger, at renteudvik­lingen og beskaeftig­elsen typisk vil »have større betydning end boligskatt­erne«.

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? 69-årige Ove Agerbo Henriksen fra Struer kan ligesom andre boligejere i landkommun­erne se frem til at slippe billigere i boligskat, når nye regler traeder i kraft i 2021. »Det kan da vaere, at der kan blive til en lille rejse mere,« siger han.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED 69-årige Ove Agerbo Henriksen fra Struer kan ligesom andre boligejere i landkommun­erne se frem til at slippe billigere i boligskat, når nye regler traeder i kraft i 2021. »Det kan da vaere, at der kan blive til en lille rejse mere,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark