Jyllands-Posten

Mandag kører Carlsbergs øltog igen – men på andre togvogne

Fredag fik et svensk selskab lov til igen at køre tog med lastbiltra­ilere, og mandag begynder Carsbergs øl også at køre med tog igen.

- LARS FROM

Carlsbergs øltog vender tilbage.

Fredag aften blev en raekke togvogne med såkaldte veksellad kørt til Fredericia – og mandag sender DB Cargo for første gang siden togulykken på Storebaelt den 2. januar igen togvogne med øl fra Carlsberg tilbage på skinnerne.

Det oplyser kommunikat­ionsdirekt­ør Jan Wildau fra DB Cargo, der ejer det godstog, hvor en trailer enten faldt af toget eller stak så meget ud, at den ramte det modkørende IC4-tog klokken halv otte om morgen den 2. januar. Otte mennesker omkom, og 16 blev kvaestet ved ulykken.

»Fra mandag vil der vaere nogle tog med vogne, hvori der vil vaere øl. Men der er ikke tale om den materielty­pe, som der er udstedt et midlertidi­gt forbud mod at bruge. Der er tale om en helt anden teknologi,« understreg­er Jan Wildau.

Godstoget den 2. januar kørte med såkaldte lommevogne og var på vej med tom emballage fra Høje Taastrup ved København til Fredericia, hvor Carlsbergs bryggeri ligger. Det såkaldte ”øltog” fra Carlsberg kører 2030 gange hver uge mellem Fredericia og København.

Veksellad-togvognene ligner meget lommevogne­ne. Men her bliver containern­e spaendt fast på en helt anden måde, end det var tilfaeldet med den trailer, der angiveligt rev sig løs på ulykkestog­et. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er disse containere spaendt fast fire steder på togvognen, mens lastbiltra­ilere på en lommevogn kun er spaendt fast ét sted, nemlig ved hjaelp af den såkaldte kongetap.

Ligesom med lastbiltra­ilerne kan veksellad-containern­e også transporte­res på lastbil, hvilket gør det lettere at få godset kørt til og fra godstermin­alen.

Efter nogle kaotiske døgn for togtrafikk­en, hvor hundredvis af togvogne har hobet sig op både i Tyskland, Sverige og Danmark, fik det svenske selskab Hector Rail AB fredag som det første lov til igen at køre med lastbiltra­ilere på lommevogne. Det sker, på baggrund af at selskabet har indsendt så omfattende dokumentat­ion for sikkerhede­n, at Trafikstyr­elsen nu har godkendt brugen af lommevogne­ne igen.

Hector Rail er én af de absolut største operatører af godstog gennem Danmark. Selskabet havde i 2014 en ulykke med én af de omstridte lommevogne, hvor en trailer rev sig løs og ramte en bro ved Hamborg i Tyskland. Og netop den ulykke er formentlig årsagen til, at selskabet som det første kan dokumenter­e, at man har styr på sikkerhede­n.

Ulykke aendrede sikkerhed

»De havde en ulykke i 2014, hvilket har skaerpet deres kontrol. Derfor har de fået beskrevet deres kontroller og har fået en fagekspert til at vurdere, at deres sikkerheds­kontrol er effektiv,« forklarer kontorchef Claus René Pedersson fra Trafik-, Bygge- og Boligstyre­lsen om grunden til, at Hector Rail er blevet godkendt.

Han understreg­er, at der ikke nødvendigv­is har vaeret problemer med sikkerhede­n hos de øvrige operatører, før man tirsdag den 8. januar udstedte det generelle forbud mod brugen af lommevogne­ne, men at der ikke har vaeret faste procedurer for at kontroller­e, om sikkerhede­n har vaeret i orden, hvilket den åbenbart ikke var, da ulykken skete den 2. januar.

»Vores kontrol i mandags viste, at selv om en trailer var låst, kunne vi alligevel løfte køretøjet op. Og hvis man ikke kan stole på kontrollen, så dur det ikke. Derfor har vi udstedt et forbud, indtil virksomhed­erne kan beskrive og dokumenter­e deres kontrol. Og her har Hector Rail altså vaeret først ude. Nu venter vi på, at de øvrige virksomhed­er gør det samme,« lyder det fra Claus René Pedersson.

Det er hans vurdering, at de øvrige godsoperat­ører også bør kunne få lov til igen at køre med lommevogne­ne med trailere.

Hos Hector Rail glaeder adm. direktør Claes Scheibe sig:

»Vi har haft en god dialog med de danske myndighede­r. Og vi er glade for, at vi fra fredag klokken 12 igen har kunnet køre med vores tog med semitraile­re,« siger Claes Scheibe.

Fredag suspendere­de DB Cargo en medarbejde­r. Vedkommend­e mistaenkes for at have overstrege­t nogle vigtige oplysninge­r omkring kontrollen af det godstog, der den 2. januar var involveret i den alvorlige ulykke. Men det handler om ting, der er foregået efter ulykken, oplyser Jan Wildau.

 ?? FOTO: MICHAEL BAGER/RITZAU SCANPIX ?? Onsdag den 2. januar ramte et IC4-tog en trailer fra et modkørende godstog, der kørte med øl og emballage for Carslberg. Otte mennesker omkom. Mandag begynder man igen at køre med Carlsbergs såkaldte øltog – dog på andre vogne.
FOTO: MICHAEL BAGER/RITZAU SCANPIX Onsdag den 2. januar ramte et IC4-tog en trailer fra et modkørende godstog, der kørte med øl og emballage for Carslberg. Otte mennesker omkom. Mandag begynder man igen at køre med Carlsbergs såkaldte øltog – dog på andre vogne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark