Jyllands-Posten

Kritikken breder sig i Venstres bagland

Lars Løkke er på politisk selvmordsk­urs, advarer V-veteran.

- STEEN A. JØRGENSSEN

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) styrer mod sin egen undergang med sin staerkt forsinkede sundhedsre­form og manglende afklaring om regionerne­s fremtid.

Så hård lyder kritikken fra Venstres forhenvaer­ende sundhedsor­dfører gennem 20 år Jørgen Winther, som nu melder sig i koret af kritikere af en eventuel afskaffels­e af regionerne.

»Lars Løkke er ved at begå politisk selvmord med sin tøven og sin holdning til regionerne. Venstre er på vej til at blive splittet,« sagde han forud for et møde i Venstres hovedbesty­relse fredag aften, hvor bl.a. sundhedsre­formen skulle diskuteres.

Jørgen Winther sad i Folketinge­t fra 1988 til 2007 og er i dag medlem af Region Midtjyllan­d.

Både DF, Konservati­ve og Liberal Alliance ønsker en nedlaeggel­se af regionerne, men Venstres bagland og folketings­gruppe er mere splittet i spørgsmåle­t. Flere medlemmer − isaer regionsråd­spolitiker­ne − har advaret mod at droppe de folkevalgt­e regionsråd.

Op ad bakke

Ifølge Jørgen Winther er analysen klar: Hvis Løkke går til valg på en stor sundhedsre­form, der nedlaegger regionerne, får han en stor del af sit eget bagland imod sig på et af de vigtigste emner for vaelgerne. Dermed risikerer han at foraere magten til S-formand Mette Frederikse­n.

»Det bliver simpelthen op ad bakke. Lars Løkke plejer at vaere en god strateg, men her har han vaeret alt for tøvende,« siger han og henviser til, at regeringen har udskudt sundhedsre­formen igen og igen. Oprindelig­t skulle den have vaeret praesenter­et i 2017.

»Hver gang venter vi, at der kommer noget, men det gør der bare ikke. Samtidig kører debatten om regionerne, og folk bliver mere og mere opsatte på, at de skal bevares,« siger Jørgen Winther.

Lars Løkke Rasmussen sagde i oktober, at regeringen vil etablere 21 nye sundhedsfa­ellesskabe­r, der hver kommer til at daekke tre-fire kommuner. De skal stå for den behandling, som ikke kraever en tur på et af supersygeh­usene.

DF forventer fortsat, at sundhedsre­formen − når den engang kommer − vil aflive regionerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark