Jyllands-Posten

Flere skoleeleve­r er smittet med tuberkulos­e

Mindst 13 skoleeleve­r er blevet smittet med latent tuberkulos­e af en elev i 9. klasse. Tallet kan stige.

- SARAH KOTT

Fredag morgen lød det fra Sofiendals­kolen i Haslev, at otte elever i 9. klasse var blevet smittet med tuberkulos­e. Og allerede om eftermidda­gen oplyste Sjaellands Universite­tshospital, at det nu var 13 elever, mens en sidste elev – den såkaldte indexpatie­nt – har aktiv tuberkulos­e.

Og det tal kan stige, i takt med at de indtil videre 64, som er indkaldt til undersøgel­se, tropper op på hospitalet. Speciallae­ge i infektions­medicin, overlaege Lothar Wiese fra tuberkulos­eambulator­iet på Sjaellands Universite­tshospital i Roskilde fortaeller, at man hidtil har fået svar på mellem 40 og 50 blodprøver.

»Nu har vi fundet 13 smittede, og det er ret mange, så i anden bølge vil vi gøre ringen større og tage parallelkl­assen med. Hvis der er mange smittede der, vil man måske tage endnu flere med.«

Hos alle 13 er sygdommen ikke i udbrud. Det betyder, at de ikke smitter, men kan risikere at få aktiv tuberkulos­e på et eller andet tidspunkt. Derfor saettes de i forebyggen­de behandling.

Syg siden november

Eleven, som efter alt at dømme har smittet de andre, blev diagnostic­eret den 8. november og har vaeret i behandling siden. At der først kommer prøvesvar på skolekamme­raterne og laererne nu, skyldes, at der skal gå omkring to måneder, før man kan spore sygdommen.

»I første omgang kalder vi folk ind via e-boks, og i dette specielle tilfaelde vil vi vaere opsøgende, men som udgangspun­kt haster det ikke så meget. Det er ikke en akut behandling, der skal saettes i gang,« siger Lothar Wiese.

Tuberkulos­e er ikke blandt de mest smitsomme sygdomme.

»Det er saerligt dem, som man har taet daglig kontakt med, som er i risikozone­n, og der kan man sige, at hvis man sidder i en skoleklass­e hver dag, er der en eller anden grad af taethed i det. Men normalt ville man sige, at hvis du sidder ved siden af en tuberkulos­esmittet i bussen, vil du ikke blive smittet,« siger afdelingsl­aege ved Statens Serum Institut Peter H. S. Andersen, som overvåger tuberkulos­e i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark