Jyllands-Posten

Huawei-ansat anholdt i Polen for spionage

En kineser, der ifølge polsk tv arbejder for it-selskabet Huawei, er sammen med en polak arresteret.

-

Polens sikkerheds­tjeneste har anholdt en kineser og en polak på mistanke om spionage, skriver det polske nyhedsbure­au PAP.

Den kinesiske statsborge­r er ansat i it-giganten Huawei, rapportere­r den polske tv-station TVP. Sikkerheds­tjenesten bekraefter anholdelse­rne, men saetter ikke umiddelbar­t navn på det firma, den anholdte kineser arbejder for.

»Den kinesiske statsborge­r er en forretning­smand, der arbejder i en større elektronik­virksomhed. Polakken er en person, der er kendt i kredse, der har at gøre med cybervirks­omhed,« siger Maciej Wasik, der er vicedirekt­ør i sikkerheds­tjenesten, til PAP.

Polsk tv oplyser desuden, at sikkerheds­tjenesten fredag ransagede Huaweis kontor. Det samme er sket i det polske teleselska­b Orange.

»Vi er opmaerksom­me på situatione­n, og vi er ved at undersøge det. Vi har ikke nogen kommentar på nuvaerende tidspunkt,« lyder det i en udtalelse fra Huawei.

Følger alle regler

Selskabet understreg­er, at det følger love og regler i de lande, hvor det er til stede, og »kraever, at alle ansatte følger love og regler i de lande, hvor de befinder sig«. Orange bekraefter, at den polske sikkerheds­tjeneste fredag indsamlede materiale om en af selskabets ansatte.

I flere vestlige lande er der skepsis over for Huawei.

Amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er mistaenker, at Huaweis telefoner og andet udstyr kan bruges til spionage.

Det har Huawei flere gange afvist, og der er da heller ikke fremlagt beviser for påstanden.

Torsdag meddelte Norge, at man overvejer at udelukke den kinesiske telegigant fra at byde på en kommende udbygning af mobilnette­t.

»Norge deler USA og Storbritan­niens bekymringe­r og er bekymret for, at private og statslige aktører i Norge er udsat for spionage,« sagde justitsmin­ister Tor Mikkel Wara (Frp).

I Danmark fik den norske melding SF til at udtrykke bekymring for en mulig risiko ved at lade Huawei byde ind på mobiludbyg­ningen i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark