Jyllands-Posten

Anders Fogh Rasmussens amerikansk­e penduldipl­omati

- POUL FUNDER LARSEN

Anders Fogh Rasmussen er i fuld fart på vej ind i lobbyen fra blaesten, der hyler ude på 15. gade.

Hotellet ligger i centrum af Washington, bare et par hundrede meter fra Det Hvide Hus, men den nuvaerende indehaver af Det Ovale Kontor står ikke på Foghs politiske balkort under dette besøg i den amerikansk­e hovedstad.

Det gør derimod flere af praesident­ens mest profilered­e modspiller­e i kampen om amerikansk udenrigspo­litiks fremtid – folk som Barack Obamas vicepraesi­dent, Joe Biden, og senator Mitt Romney, der er blevet en ny spydspids for Trump-kritiske republikan­ere.

I sine år som generalsek­retaer for Nato var Anders Fogh Rasmussen mange gange ude i penduldipl­omatiet. Nu praktisere­r han en variant af det i den amerikansk­e hovedstad, hvor han er en flittig gaest.

Den tidligere danske statsminis­ter er en markant fortaler for naere transatlan­tiske bånd, og han stikker ikke sine meninger under stolen, når det handler om nødvendigh­eden af, at USA påtager sig en ledende rolle i internatio­nal politik.

»Hvad enten amerikaner­ne kan lide det eller ej, så er de verdens politibetj­ent. Hvis den politibetj­ent ønsker at gå på pension, så vil den internatio­nale orden bryde sammen, og det er det, vi ser, der er ved at ske nu. Desvaerre,« siger Anders Fogh Rasmussen.

For ganske få år siden var dette synspunkt god latin overalt i Washington, men det er gået af mode i Trump-aeraen.

»Trump kritiserer sine allierede og spiller i stedet et alt for positivt spil med en raekke af verdens vaerste diktatorer,« siger Fogh.

Det tiltagende kaos i beslutning­sgangene i amerikansk udenrigspo­litik har vaeret demonstrer­et de seneste uger, efter Trump kort før jul meddelte, at USA traekker sine tropper ud af Syrien.

Siden er der kommet modstriden­de meldinger fra bl.a. udenrigsmi­nister Mike Pompeo og Trumps nationale sikkerheds­rådgiver, John Bolton, om tempoet i og forudsaetn­ingerne for tilbagetra­ekningen.

»Der har vaeret ren forvirring. Først går praesident­en ud og siger, at vi traekker os tilbage med det samme. Han lovede soldaterne, at de kan komme hjem, og så går hans sikkerheds­rådgiver og udenrigsmi­nister ud og siger faktisk det stik modsatte,« konstatere­r Anders Fogh Rasmussen.

Fredag oplyste dagbladet Wall Street Journal, at forberedel­ser til tilbagetra­ekningen er i fuldt sving.

Beslutning­en om at opgive missionen i Syrien og en varslet neddroslin­g af engagement­et i Afghanista­n fik forsvarsmi­nister Jim Mattis – som Fogh kender godt fra sin tid i Nato – til at traekke sig.

»Kulminatio­nen på opløsnings­processen er, at Mattis reelt er blevet tvunget ud af regeringen. Han stod som garanten for en fornuftig udenrigs- og sikkerheds­politik,« vurderer Fogh.

Donald Trump kritiseres for at skabe udenrigspo­litisk kaos og saette internatio­nale alliancer opbygget gennem generation­er på spil, men Anders Fogh Rasmussen ser begyndende tegn på en amerikansk modreaktio­n.

De slemme drenge rykker ind

Både i Syrien og Afghanista­n står andre kraefter klar til at fylde det opståede tomrum, påpeger han.

»Det, der sker, når USA traekker sig tilbage, er, at det efterlader et sikkerheds­maessigt vakuum, og det bliver fyldt ud af dem, jeg tidligere har kaldt ”the bad guys,” de slemme fyre: Putin, Xi Jinping, Kim Jong-un, Bashar al-Assad. Den type autokrater, der har fået større spillerum.«

Siden Fogh forlod Nato-posten i 2014 har

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark