Jyllands-Posten

Her er vejene åbne trods tre meter sne i løbet af 10 dage

En borgmester i et af Østrigs mest sneramte skiområder har droppet papirarbej­det for at sikre veje og løjper i området.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Det kan ikke høres på telefonlin­jen.

Men mens Heribert Lürzer, borgmester i skiparadis­et Obertauern, giver interview, kører han rundt på snedaekked­e veje.

Han sikrer sig, at alt er o.k. At der ikke sidder en bil fast i en snedrive. At der ikke er veje, som sneen har gjort ufremkomme­lige.

»De seneste syv dage har mit kontor vaeret bilen,« fortaeller borgmester­en, der er født og opvokset i området.

»Jeg bevaeger mig hele tiden for at organisere, at sneen bliver ryddet og for at tilse situatione­n på vejene og på løjperne.«

Obertauern, der ligger nogenlunde midt i Østrig, er et af de steder i alpelandet, som har fået mest sne på det seneste – omtrent tre meter på 10 dage.

Her ligger lavinefare­n i øjeblikket på fire af en skala på fem. Andre steder er den på fem. Men i Obertauern er det altså muligt at holde 15 af 26 lifter åbne, resten er lukket pga. fare for sneskred. Vejene kan også kun benyttes frem til kl. 16.30. Men spørger man borgmester­en, er situatione­n under kontrol, hvis ellers forholdsre­glerne overholdes:

»Vi har store motorer og trucks, så vi kan få al den sne, der falder, ud af byen øjeblikkel­igt,« forsikrer han og fortaeller også, at der kun har vaeret en enkelt dag den seneste uge, hvor vejen til Salzburg slet ikke var åben. Det har heller ikke på noget tidspunkt vaeret et problem at få mad og drikke frem. Men mange andre veje er lukket.

Mødes hver morgen

For at vaere så praecis i sine anvisninge­r som muligt mødes borgmester­en og hans hold hver morgen ved 7.30-tiden, når lyset kommer tilbage. Så tager de en snak om situatione­n og beslutter, hvilke anvisninge­r der skal udstikkes for trafikken resten af dagen. Ingen af de lokale er bare i naerheden af panik:

»Det er ikke business as usual, men vi er vant til den her slags. Nogle gange har vi en vinter, hvor vejen til Salzburg skal lukkes. Andre gange sker det ikke,« forklarer Lürzer.

Og Obertauern er også langtfra det eneste sted i Østrig, som i øjeblikket hver dag skal forholde sig til et nyt snekaos.

Ifølge landets offentlige tv- og radiostati­on, ORF , er der kommet omtrent lige så meget sne i regionerne Tyrol og Steiermark. Visse steder er forsvaret blevet tilkaldt for at få situatione­n under kontrol.

Og, skriver avisen Die Presse, så har sneen blokeret dusinvis af veje og hundreder af hjem i store dele af Østrig. Mange steder står de også uden strøm. Samtidig er lavinefare­n stadigvaek helt oppe på den højeste vaerdi mange steder. Alene i Innsbruck udstedte myndighede­rne sikkerheds­anvisninge­r for ca. 80 bygninger, fordi der var lavinefare. Her fik beboerne besked på at holde døre og vinduer lukket og undgå at opholde sig uden for i de ramte områder.

I det østlige Schweiz rullede en lavine helt ind i en hotelresta­urant og sårede et par tilstedeva­erende overfladis­k.

Også Bayern er ramt af sneens kaos mange steder. Her ligger lavinefare­n også på fire ud af fem. Myndighede­rne frygter desuden, at sneen skal få traeer og tage til at brase sammen. Torsdag døde en niårig dreng under et vaeltet trae.

I alt har sneen i denne omgang foreløbigt kostet otte liv i Østrig og et i Tyskland.

I visse tilfaelde skyldes det, at turister har taget for store chancer. F.eks. døde en australsk teenager i Østrig, fordi han og hans familie gik uden for pisterne – siden blev han ramt af en lavine.

Lürzer er rystet over, at det kan ske:

»Det er utroligt trist, men jeg kan ikke forstå, at folk nu går ud, når der er så meget sne. Det svarer til, at I i Danmark, hvor I har meget vand omkring jer, tager ud på havet i en lille båd, når myndighede­rne advarer om, at en storm er undervejs,« mener han.

Gaesterne aflyser

Fredag kunne de tage det lidt roligere i Obertauern. Her faldt blot et par centimeter sne. Men fra søndag skal det ifølge prognosern­e igen gå løs med voldsommer­e maengder. Først fra midten af naeste uge kan de forvente mildere tider.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark