Jyllands-Posten

JAPANSK OPRYDNINGS­GURU I NY NETFLIX-SERIE

-

og tilbyder os løsninger. Vi glemmer alle vores kritiske forbehold – blandt andet at Marie Kondo er forretning­skvinde, der tjener penge på at saelge os et koncept, hvor vi skal ud og købe hendes bøger og aesker og se hendes videoer.

Men det hun siger er jo så banalt. Hvorfor slukker jeg ikke?

»Når hun starter med at takke huset i hvert afsnit, punkterer hun hele idéen om, at serien handler om noget så jordnaert som forbrug – hele seancen kan virke tåkrympend­e, men hun introducer­er en højtidelig­hed og idéen om, at alt har sjael – også sokkerne. Det køber vi, fordi hun kommer hele vejen fra det eksotiske Japan.«

Hvad siger Netflix-serien om vores tid lige nu?

»I tiden efter Anden Verdenskri­g handlede alt om større, mere, bedre. Nu er der er en strømning af baeredygti­g omstilling. Og den har Netflix øjnene på. Og så kender de tydeligvis eventyrmod­ellens magi. Ind med en god fe, der kan forvandle os – det gider vi godt.«

Der er nu gået tre dage siden, at jeg så de tre afsnit af Marie Kondo-serien. Skabet er stadig intakt.

Men rusen har lagt sig. Jeg har ikke lyst til at se flere.

Ikke før jeg har fundet ud af, hvor hun gemmer sine børn, når kameraet er slukket. I otte episoder rykker oprydnings­ekspert Marie Kondo ind i amerikansk­e hjem og hjaelper dem med at rydde op – og genfinde sig selv på vejen.

Marie Kondo er født i 1984 – mor til to.

Hendes bog ”The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Declutteri­ng and Organizing” er blevet solgt i millioner i mere end 30 lande.

Hun startede sit oprydnings­imperium i en alder af 19 år, mens hun studerede på universite­t i Tokyo, og var i 2015 på Times liste over de 100 mest indflydels­esrige mennesker i verden.

På Instagram har hun 1 million følgere ( og følger selv 421)

På Facebook følger 400.000 hende.

I flere interview fortaeller hun, hvordan hun altid har ryddet op og smidt ud og i skoletiden hellere ville organisere skolebøger­ne end ud at lege.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark