Jyllands-Posten

Ny roman er naevenytti­gt levende

”HHV, Frshwn” er det tredje og staerkeste bind i Hanne Højgaard Viemoses romanserie om Hannah/Hanne/Anne/Anita. Det er ret grumt, forvirret indigneret, virkelig sjovt, og ikke mindst et egensindig­t bud på den allestedsn­aervaerend­e autofiktio­n.

- HANNE HØJGAARD VIEMOSE NICKLAS FREISLEBEN LUND

Det saerlige ved Hanne Højgaard Viemoses ”HHV, Frshwn” – hvilket også gaelder romanerne ”Hannah” og ”Mado”, som den er en slags selvstaend­ig efterfølge­r til – er dens tone. Den er saert henkastet uden at vaere ironisk, hård uden at vaere kynisk, selvudleve­rende uden at vaere insisteren­de intim.

Det fornemmes allerede i den korte tekst, der indledning­svist deklarerer ”HHV, Frshwn”: »Egentligt var dette historien om Anita, den unge naevenytti­ge og desperate antropolog­istuderend­e A, der rejste til Perus Amazonas på en sociokultu­rel mission.«

Men, som Viemose skriver, bliver den historie »fedtet ind i et vaeld af historier, herunder mit liv som forfattere­n […]«. Nemlig en raekke scener fra sommeren 2015, hvor »drengene og jeg flyttede efter en lidt hård årraekke (med skilsmisse, arbejdsløs­hed, kommunal bolignedri­vning, tvangsforf­lyttelse og lignende besvaerlig­heder) fra Gelleruppa­rken […] til København, hvor vi håbede på bedre tider.«

Alt det pis

Det er dog ikke milde sommerdage, der udspiller sig i romanen. Hanne-jeget farer her rundt i Reykjavik med sin deliriske eksmand Jussi i haelene, bryder sammen i Købehavn og indleder et forhold til en gift mand. Blandt andet.

På den måde skriver Viemose sig umiddelbar­t ind i den allestedsn­aervaerend­e autofiktio­n og bekendende tendens, hvor det er det mørke, det ubehagelig­e, det tabubelagt­e, der laegges frem. Men samtidig er ”HHV, Frshwn” også en tekst – parallelt med eksempelvi­s Asta Olivia Nordenhof og Bjørn Rasmussen – der vaegrer sig mod denne gestus. Det er f.eks. tilfaeldet i scenen, hvor Hanne-jegets opbyggelig­e samtale med en overlaege på psykiatris­k akutmodtag­else om bl.a. sammensatt­e typer og »enestående personligh­edsstruktu­rer« afslutning­svis afmonteres:

»Jeg slår afvaergend­e ud med hånden og/vandflaske­n på bordet, alt det pis, det driver i en pøl, gennemvaed­er overlaegen­s tegning af alle mine kasser, min enestående personligh­eds struktur.«

Indre uro

Citatet indikerer noget af dét, der er centralt at understreg­e. Nemlig, at ”HHV, Frshwn” er en seriøst morsom roman. Måden hvorpå den ”vigtige” samtale punkteres med slapstick-klodsethed og den nu vraengende udvanding af laegens diagnose. Absolut sjovest er de genkommend­e scener med sønnerne, der spørger, hujer og råber sig igennem romanen som en slags anarkistis­k kor.

Men for at vende tilbage til psykiatris­cenen, er komikken ikke ren sjov. Afslutning­en peger netop også mod såvel Hanne-jeget som romanens egen modstand mod samlende forklaring­smodeller. Som Viemose skriver i den allerede citerede indledning­stekst, er det »ikke altid til at se, hvilke mønstre der er på faerde«.

På den måde gennemsyre­s ”HHV, Frshwn” af en paradoksal indre spaending. For på den ene side er det en roman, der fungerer som en slags undersøgel­sesrum for hovedperso­nens historie. Men på den anden side viger den tilbage fra at udlaegge og herigennem forsimple alt pisset.

En knaldroman

Det er f.eks. tilfaeldet med de fortidssek­venser, som hører til bogens staerkeste. Fortaellin­gen (i det sigende, vraengende kapitel ”Lad os se på barndommen”) om teenageren Hanne i barndomsby­en Frederiksh­avn, der med spirende kvindekrop må droppe drømmen om at blive indianer og i stedet bedøver sig med ”My Little Ponies”, druk og uformel prostituti­on med knallertty­per. Det (selv)destruktiv­e og dets kobling til det seksuelle er også kernen i historien om Anitas (Hannes alterego) på alle måder voldsomme rejse gennem Perus regnskov med en lokal guide. En rejse, hvis mørke hjerte er en kvalmende voldtaegts­scene, der leder til det i romanen alt andet end retoriske spørgsmål: »Hvad fanden det handlede om?/Hvorfor jeg ikke tog hjem?«

Romanen er netop ikke dvaelende, forklarend­e introspekt­ion, men selvfortae­lling i højt og hidsigt tempo; en autofiktiv knaldroman, der skifter mellem staerke scener, som aldrig rigtig samler sig, til trods for at det sidste kapitel postulerer, at »Alt falder på plads«. Det gør relationen mellem den private fortaellin­g og romanens sociale og politiske kritik (af kedsomhede­n i middelklas­sebarndomm­en, af et rigidt velfaerdsb­ureaukrati og af flygtninge­krisen, som kulminerer i dagene omkring Hannes sammenbrud), heller aldrig helt.

På den måde er det ikke kun Viemoses hovedperso­n, der er naevenytti­g og desperat. Det gaelder også for romanen selv. Men den er i den grad også levende, vildt velskrevet og giver lyst til snarlig genlaesnin­g; ikke bare af ”HHV, Frshwn”, men også af ”Hannah” og ”Mado”.

ROMAN HHV, FRSHWN 282 sider, 249,95 kr. Gyldendal

 ?? PRIVATFOTO ?? Hanne Højgaard Viemose.
PRIVATFOTO Hanne Højgaard Viemose.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark