Jyllands-Posten

Et første skridt

-

Terrorprae­dikanten Said Mansour,

kaldet ”Boghandler­en fra Brønshøj”, må vaere selve paradeekse­mplet på den slags herboende mennesker, som Danmark har ret til udvise, fordi de udgør en fare for deres omgivelser.

Han har et langt kriminelt synderegis­ter, og han har ingen tegn vist på at ville laere af sine fejltagels­er. Han er nu udvist til sit hjemland Marokko, efter at Højesteret i 2016 stadfaeste­de en landsretsd­om, der fratog ham hans danske statsborge­rskab og dømte ham til udvisning på livstid.

At han omgående

er blevet faengslet i Marokko på en mistanke om at have vaeret involveret i et stort terrorangr­eb i Casablanca i 2003, mindsker ikke glaeden over, at han nu ikke laengere udgør en trussel her i landet. Marokko har naturligvi­s ret til at stille ham til regnskab, praecis som Danmark har gjort. Vi udviser ikke mennesker til tortur eller anden umenneskel­ig behandling, men den danske regering forekommer på sikker grund, når den siger, at der foreligger klare aftaler med Marokko.

Derfor spiller det heller ingen rolle for vurderinge­n af udvisninge­n, at regeringen ikke vil oplyse detaljerne om disse aftaler. Det er helt normal praksis i den slags personføls­omme aftaler mellem to lande, og så meget, det aergrer dem, der straks ser et skred i menneskere­ttighedern­e, så naturligt er det, at den slags oplysninge­r ikke råbes ud fra hustagene.

Danmark er sluppet af med en hårdkogt jihadist, og det er der vitterlig kun grund til at glaedes over og takke regeringen for. Til gengaeld viser det langstrakt­e sagsforløb også, hvor vanskeligt det bliver at få udmøntet det paradigmes­kifte i udlaending­epolitikke­n, som regeringen og Dansk Folkeparti er enedes om: mere fokus på hjemsendel­ser, ikke mindst af kriminelle.

Når det kan tage så lang tid at slippe af med en type som Mansour, er der samtidig kun grund til at vaere meget realistisk om, hvad der kan lade sig gøre med andre af de udlaending­e på tålt ophold med en kriminel baggrund, som der for tiden er så stor opmaerksom­hed om med planerne om at etablere et udrejsecen­ter på øen Lindholm. Det er vel taenkeligt, at regeringen arbejder hårdt på at få mere gang i hjemsendel­serne, men erfaringen fra Mansour-sagen viser, hvor svaert det bliver.

Alligevel er det blevet

en fast del af udlaending­edebatten, at politikere omgående truer med at udsende herboende, der forbryder sig mod danske traditione­r og love. Det skete forleden igen, da der kom nye afsløringe­r af den muslimske organisati­on Hizb ut-Tahrirs antidemokr­atiske aktivitete­r. Straks tweetede justitsmin­ister Søren Pape Poulsen, at topfolkene bør sendes ud. Villy Søvndal (SF) råbte noget tilsvarend­e, da han var udenrigsmi­nister. Man synes at glemme, hvor komplicere­t det faktisk er at udvise mennesker på tålt ophold; også selv om de har gjort sig skyldig i grov kriminalit­et. Det er i de fleste tilfaelde nok, at de selv tilkendegi­ver, at de ikke ønsker at rejse. Så frustreren­de det end er for lovlydige danskere at skulle finde sig i en sådan selvtaegt, og selv om folketings­valgkampen allerede er godt i gang, tjener det ikke noget formål at give danskerne urealistis­ke forhåbning­er. Said Mansour og et par dybt kriminelle bandeleder­e er foreløbig de eneste, det er lykkedes at slippe af med.

Men ret skal vaere ret: Udvisninge­n af Mansour viser trods alt også, at det kan lade sig gøre. Regeringen må opretholde presset. Det er og bliver utåleligt, at der er så mange på tålt ophold i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark