Jyllands-Posten

Sveriges popprins flyver videre

Per Gessle var med Roxette Sveriges naeststørs­te hitmirakel efter ABBA. Han er stadig en af Sveriges mest populaere musikere.

-

Den svenske popsnedker, sanger og guitarist Per Gessle er stadig en evigt ung Peter Pan, selv om han nu fylder 60. Sammen med sangerinde­n Marie Fredriksso­n førte han fra midten af 1980’erne og de naeste 25 år bandet Roxette til en svensk succes, der internatio­nalt kun overgås af Abba.

Den drengede Gessle fra Halmstad blev allerede som 19-årig popidol i Sverige som frontfigur i bandet Gyllene Tider. Men ikke med den internatio­nale succes, der kom, da han sammen med Marie Fredriksso­n dannede Roxette.

Gessle med det høje svenske 80’er-hår viste sig som traefsikke­r leverandør af det popstof, som skaber stjernestø­v. Med ham på guitar og Fredriksso­n som tidstypisk halvandrog­yn 80-frontfrill­e i stramt laeder var der støbt en slagkrafti­g hitmaskine.

Roxette solgte over 75 mio. album og turnerede verden rundt.

Men i 2002 blev Marie Fredriksso­n alvorligt ramt af en hjernetumo­r, som satte hende ud af spillet i årevis.

Arbejdsnar­komanen Per Gessle fortsatte med en succesrig solokarrie­re.

Roxette forsøgte sig også igen sammen blandt andet på Skanderbor­g Festival i 2010, hvor Fredriksso­n kun var en skygge af sig selv.

Efter flere turnéer tillod helbredet i 2016 ikke mere. Men evigt friske Gessle kører fortsat på solo og har periodisk genoplivet ungdommens band Gyllene Tider med stor svensk succes.

Han har siden 1984 delt privatlive­t med svenske Åsa, som han har en søn med. Per Gessle, komponist, musiker, Sverige

 ?? ARKIVFOTO: FRANK LEONHARDT ??
ARKIVFOTO: FRANK LEONHARDT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark