Jyllands-Posten

»VM er et kaempe mål. For mig, spillerne, DHF og hele håndbold-Danmark«

Lige siden sin første dag som dansk landstraen­er har Nikolaj Jacobsen haft fokus på VM. Når han ikke lige har passet sit andet fuldtidsjo­b.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN

Nikolaj Jacobsen holder hånden for munden og gaber.

Han er traet. Det er forståelig­t, fordi dagen inden dette interview spillede landsholde­t testkamp i Aarhus imod Ungarn, og bussen ankom først sent til hotellet i Herning. Det er dog ikke den eneste grund til, at øjenlågene er lidt tunge.

Den danske landstraen­er sidder på en stol i et lille konference­rum på 2. sal. Det var praecis samme rum, han indtog, da han for godt halvandet år siden for første gang trådte frem som dansk landstraen­er.

Allerede dengang talte han om VM i 2019. Han ville kun have spillere, der ville binde sig til VM, sagde han, selv om der lå et EM i januar 2018 som den første opgave.

»Jeg synes også, at EM 2018 var et stort mål, men det klart, at det her VM er et kaempe mål. Både for mig, for spillerne, for DHF og for hele håndbold-Danmark,« siger Nikolaj Jacobsen.

Torsdag aften blev han mødt med vild jubel fra 12.000 taendte tilskuere, da han kom ind på halgulvet i Royal Arena. Nikolaj Jacobsen var populaer som spiller, og bedømt på den modtagelse har han formået at tage popularite­ten med over som traener.

Det nytter ikke noget

VM bliver anden slutrunde. Ved EM for et år siden endte det med et dansk exit i overtid i semifinale­n til Sverige og en fjerdeplad­s efter nederlag til Frankrig. Det var skuffende, men det var stadig en mellemregn­ing på vejen mod VM.

»Jeg sagde fra begyndelse­n, at vi skulle have folk med helt til VM. Det nyttede ikke noget at bruge et år på noget, og så skifte ud igen,« siger landstraen­eren.

Alligevel gik det ikke som planlagt. Kasper Søndergaar­d var med fra begyndelse­n, men han sprang fra allerede inden EM. Og Niclas Kirkeløkke blev skadet for en måned siden.

»Skader kan man aldrig gardere sig imod. Søndergaar­d var også med, men jeg kan ikke gøre noget ved, at han skiftede mening nogle måneder senere. Hvis folk ikke er med, er de ikke med. Men det er klart, at hvis man havde en forventnin­g om, at man ville stoppe efter EM i 2018, var det fint at få det sagt, fordi så kunne det vaere, at der var andre, der skulle ind i billedet,« siger Nikolaj Jacobsen.

Puslespil på 500 brikker

Med Søndergaar­d og Kirkeløkke ude er der et hul på højre back. Det skal fyldes ud af to debutanter som Nikolaj Øris og Martin Larsen.

»Jeg er ikke så nervøs for, at de kan udfylde hullerne offensivt. Det er lidt vaerre den anden vej. Ikke at de to ikke kan daekke op, men de er ikke lige så dygtige og har ikke så meget fysik. Så det giver lidt flere udfordring­er. Hvis vi havde et puslespil på 100 brikker, har vi nu et på 500, der skal samles for at få tingene til at gå op,« siger landstraen­eren.

En gang imellem må han tage en pause i saetninger­ne for at lukke et gab ud. Det er ikke kun nattens manglede timers søvn, der påvirker ham, men også tungt arbejdspre­s, fordi han nu i halvandet år har passet to job. Både som klubtraene­r i Rhein-Neckar Löwen (RNL) i Tyskland og som landstraen­er for herrelands­holdet.

»Det bider mere nu. Det gjorde det allerede sidste år, fordi Champions League blev aendret. Der er ingen bløde kampe. Der er 14 benhårde kampe, allerede inden du når frem til ottendedel­sfinalen. Det traekker taender ud. Desuden kom der en ny tv-aftale i Tyskland, som betyder andre kamptidspu­nkter. Det var hårdt før, men det er langt hårdere nu,« siger Nikolaj Jacobsen.

Spilleprog­rammet i Tyskland er så hårdt, at han har brug for en pause. Han stopper til sommer. Havde han

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark