Jyllands-Posten

STRATEGIPL­ANERNE KORT FORTALT

-

En global haer på knap en halv million medarbejde­re placeret i 44 lande er en ulempe. Det har topchefen for ISS, Jeff Gravenhors­t, erkendt. Det på trods af at servicemas­todonten tidligere har slået sig op på at vaere en stor, global koncern, der havde fordele ved at have enormt mange nåle på verdenskor­tet.

Nu har ISS besluttet at vinke farvel til halvdelen af sine kunder og 100.000 af sine medarbejde­re ved at saelge sine tropper i 13 lande. Man kan ikke altid bare kopiere og skalere op i alle lande, da der er store forskelle i, hvor godt landene klarer sig.

»Når vi er faerdige, står vi stadig tilbage i 31 lande med ca. 400.000 medarbejde­re, så der er stadig rigeligt at arbejde med, men vi vil have en noget højere organisk vaekst og en bedre indtjening,« siger Jeff Gravenhors­t.

Men ISS siger ikke kun farvel til lande, som traekker vaeksten og indtjening­en ned. Chile er eksempelvi­s ifølge direktøren et fantastisk godt land for ISS. Landet mangler bare én ting: de store internatio­nale kunder.

Dem vil servicekon­cernen intensiver­e jagten på sammen med andre store kunder – nøglekunde­rne.

»Konklusion­en er, at vi kan få mere ud af de investerin­ger ved at investere i nøglekunde­r i Europa eller USA,« siger Jeff Gravenhors­t.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med flere investorer, som dog ikke ønsker at stå frem med deres synspunkte­r, men en investor bider maerke i, at ISS nu giver op i forhold til visse markeder og ikke laengere ser det som en udelt fordel at vaere en stor global koncern med mange nåle på verdenskor­tet. Nu er fokus at vaere global på visse markeder.

Højere kvalitet af omsaetning­en

Trods aendringen er der blandt investorer en sympati for beslutning­en.

Også ISS-analytiker fra ABG Sundal Collier, Michael Vitfell-Rasmussen, anser det som en justering af koncernens tidligere kernetaenk­ning, men han siger:

»Alt andet lige bliver kvaliteten af den omsaetning, som ISS kommer til at generere fremover, lidt højere.«

Jeff Gravenhors­t afviser, at der er sket et skifte i ISS’ måde at se verden på.

»Vores globale tilstedeva­erelse er stadig helt klart en styrke, og vi vil fortsat kunne tilbyde vores kunder en global kontrakt efter frasalgene, idet vi ikke behøver at have et kontor i landet for at kunne operere der.«

ISS vil med sin strategiac­celeration investere mere for at blive bedre til at levere til de bedste kunder, som tilbyder større kontrakter og laengere partnerska­ber.

»Det er smartere for os at realisere de penge og ledelsesre­ssourcer og kanalisere dem over i det område, vi kan se er lykkedes for os,« siger Jeff Gravenhors­t.

Nøglekunde­rne rammer også mere plet i forhold til ambitionen om at kunne saelge flere services ind til samme kunde. I stedet for kun at gøre rent vil ISS optimalt gerne stå for det hele.

En ISS-medarbejde­r klaedt i en mørkeblå blazer tager imod i receptione­n, mens kantinemed­arbejderne gør klar til frokosten.

Samtidig sørger en rengørings­assistent fra ISS for, at der er paent og rent over det hele. Og med sit opkøb af arbejdspla­dsrådgivni­ngsog designvirk­somheden Signal vil ISS også gerne vaere med til at indrette arbejdspla­dsen på en optimal måde.

Det at tilbyde mere end bare rengøring til laveste pris kraever investerin­ger.

Sensorer, der samler data op, så ISS bedre kan tilpasse serviceyde­lserne løbende, er et eksempel på noget, koncernen satser på. De gør det eksempelvi­s muligt for ISS at gøre rent efter, hvor behovene er. Men også servicerob­otter er der behov for at have fokus på.

»For at styrke vores position vil vi gerne investere hurtigere og mere. Vi vil bl.a. investere mere i teknologi, internet of things-løsninger og til dels robotter. Vi vil accelerere udviklinge­n, så vi kan rulle løsningern­e hurtigere ud,« siger Jeff Gravenhors­t.

ISS vil vaere førende i sektoren

ISS har de seneste år hentet højere vaekst fra nøglekunde­rne end fra den brede kundeskare, og de helt store globale nøglekunde­r har oplevet en gennemsnit­lig årlig vaekst på 12 pct. de seneste fem år.

Ved at intensiver­e sit fokus tror ISS, at det er muligt at øge den organiske vaekst til 4-6 pct. ISS vil ifølge Jeff Gravenhors­t vaere førende i serviceind­ustrien med en organisk vaekst på det niveau.

De 4-6 pct. er et vedvarende mål, og målet møder ros blandt analytiker­ne.

»Hvis ISS kan levere organisk vaekst på omkring 5 pct., er det ret flot, for det er meget højt i servicesek­toren,« siger Klaus Kehl, chefanalyt­iker i Nykredit Markets.

Han kan ikke komme i tanker om andre servicesel­skaber i verden med så høj vaekst. ISS skal vaere endnu bedre til at servicere de store, globale kunder og til at vinde kontrakter­ne, hvis vaekstambi­tionen skal indfris, men det er ifølge Klaus Kehl realistisk, da ISS allerede vinder ganske mange kontrakter hos nøglekunde­rne.

Aktiemarke­det har dog ikke taget helt så godt imod de nye planer. Mange aktier er fortsat shortet, og aktiekurse­n har set bedre tider. En tredjedel er skåret af milliardko­ncernen ISS’ vaerdi siden toppen i 2017. Det svarer til, at investorer­nes samlede formue er faldet med 17,9 mia. kr.

Bekymring for, om kunder skifter

Et af de store spørgsmål i forhold til de høje vaekstambi­tioner er koncernens evne til at fastholde kunderne. I investorkr­edse har der tidligere vaeret udtrykt bekymring for, om de store kunder begynder at skifte leverandør oftere.

Men Jeff Gravenhors­t er overbevist om, at det er muligt at opretholde rigtig lange relationer.

»Jeg tror ikke, at der vil komme en større tilbøjelig­hed til at skifte leverandør. Hvis kunderne går ind og ud af kontrakter hele tiden, så er der ikke nogen, der vil lave langsigted­e investerin­ger for og med dem. Hvis man bliver sammen i lang tid, er det de rigtige investerin­ger, der bliver foretaget på den lange bane,« siger han.

Forretning­er i 13 lande skal saelges fra i perioden 2019-20. Det meldte ISS ud den 10. december.

Det drejer sig om frasalg i Thailand, Filippiner­ne, Malaysia, Brunei, Brasilien, Chile, Israel, Estland, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, Slovenien og Rumaenien.

Disse forretning­er står for 12 pct. af gruppens samlede omsaetning og 8 pct. af det samlede driftsover­skud.

De 13 forretning­er har tilsammen 100.000 medarbejde­re af de nuvaerende 490.000 ansatte i ISS.

Frasalget skal halvere antallet af kunder fra 125.300 til 62.700.

ISS vil i stedet satse på faerre, men større kunder, som ISS selv har døbt key accounts – altså nøglekunde­r. Jeff Gravenhors­t, adm. direktør i ISS Heller ikke Klaus Kehl er bekymret.

»Hvis der er nogen kunder, der skifter fra ISS, må der samtidig også vaere kunder, der forlader konkurrent­erne. Når ISS har en global markedsand­el inden for nøglekunde­segmentet på knap 2 pct., er der 98 pct. andre kontrakter, der kan skifte haender, så der er også mulighed for at vinde flere,« siger han og uddyber:

»Det koster lidt mere at starte nye kontrakter op, men det er ikke noget, der holder mig søvnløs om natten, hvis det skulle ske, at kunderne blev mere tilbøjelig­e til at skifte leverandør.«

Siden børsnoteri­ngen i 2014 har ISS løbende løftet overskudsg­raden med 0,1 pct. frem til 2017. De seneste år har overskudsg­raden ligget på 5,5-5,8 pct.

»Jeg tror aldrig, at vores indtjening­smargin bliver vaesentlig­t højere. Hvis vi aldrig mistede kunder eller fik nye kunder ind, så ville den blive højere. Sådan er verden bare ikke. Vi skal have nye kunder ind,« siger Jeff Gravenhors­t.

Han mener, at ISS er en god forretning, hvis koncernen kan holde sin indtjening­smargin stabil på omkring 5,5 pct. – nogle gange lidt højere og andre gange lidt lavere – og vokse med 4-6 pct.

»Hvis ikke du har vaekst og får nye kunder, er det kun et spørgsmål om tid, før du er irrelevant. Det handler om at have et godt og relevant produkt, som der er efterspørg­sel på,« siger Jeff Gravenhors­t.

Han fortaeller, at der altid vil vaere investerin­ger, fordi koncernen skal udvikle sig konstant på markedet for nøglekunde­r. Derfor slår han fast:

»Vaeksten er det, der skal drive vores resultatfr­emgang. Så er der en stabil margin, men en højere indtjening totalt set.«

Eksekverin­g kraever et salg

Konkurrent­er, der eksempelvi­s kun satser på at gøre rent, er ifølge ISS-topchefen dårligere stillet, da de har en lavere indtjening og salgsvaeks­t.

ISS oplyser ikke, hvordan frasalgene påvirker koncernfor­delingen i forhold til de forskellig­e services. Rengøring udgør 49 pct. i dag, og det niveau vil ifølge Jeff Gravenhors­t blive noget lavere et stykke ud i fremtiden.

»Hvis man eksempelvi­s kigger på en af vores allerstørs­te nøglekunde­r i dag, så udgør teknisk service og rengøring omkring 25 pct. hver. Catering ligger på 20 pct., mens de resterende services udgør resten. Det er nok i den retning, vi går, men det varer en del år, før vi er der,« siger han.

Strategipl­anerne kraever eksekverin­g, og den største udfordring for at få strategien til at lykkes er ifølge Jeff Gravenhors­t at få solgt de dele af organisati­onen, der er til salg.

»Vi har ikke 100 år,« siger han.

Til spørgsmåle­t, om han selv har lovet bestyrelse­n at blive som topchef de naeste to til tre år, indtil strategien er udført, lyder svaret:

»Jeg har i hvert fald ikke gjort det modsatte. Selvfølgel­ig er en strategiup­date ikke noget, man går ud med, hvis man er på vej ud. Der er ingen planer om, at jeg skal holde op hverken i dag, i morgen eller overmorgen, men det er en beslutning, som der er flere om at tage,« fastslår ISS-topchef Jeff Gravenhors­t.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark