Jyllands-Posten

Efter storsats: Fonde spekulerer massivt i kursdyk

Hedgefonde satser i stor stil på nye kursfald, efter at milliardko­ncernen ISS opgiver kampen for en bedre lønsomhed og satser på stigende salg til faerre kunder i stedet.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN

Klapsalver­ne på aktiemarke­det er udeblevet, efter ISS gav halvdelen af sine kunder dødsstødde­t for at accelerere vaeksten. ISS-aktien er belejret af hedgefonde og kapitalfor­valtere, som spekulerer i kursfald. Samtidig er kursen faldet til samme niveau som for fire år siden.

»Det er trist, og det er jeg da aergerlig over. Aktiemarke­det har generelt vaeret presset det seneste stykke tid,« siger Jeff Gravenhors­t, adm. direktør i ISS.

Yderligere kommentare­r har han hverken til kursen eller de mange shortposit­ioner, som er steget en smule på bagkant af ISS’ strategiop­datering 10. december 2018.

Ambitionen har i mange år vaeret at give overskudsg­raden et nøk op hvert år. Nu er guleroden for aktionaere­rne i stedet højere vaekst, som skal give et højere resultat samlet set, mens overskudsg­raden ventes at vaere stabil.

Den tredjemest shortede aktie

I slutningen af december var 6,19 pct. af ISS-aktierne shortet. Det gør aktien til den tredjemest shortede aktie i Danmark.

ISS-analytiker Michael Vitfell-Rasmussen fra ABG Sundal Collier kender ikke shorternes bevaeggrun­de for at tro, at aktien vil dykke, men han siger, at man nok finder nogle af bevaeggrun­dene hos konkurrent­erne:

»Konkurrent­erne har haft det rigtig svaert. Der har vaeret mange nedjusteri­nger isaer fra flere af de engelske konkurrent­er, som er påvirket af brexit.«

ISS har ifølge analytiker­en klaret sig bedre end mange af de store internatio­nale konkurrent­er.

Hedgefonde­ne shorter også konkurrent­ers aktier og har bl.a. sat sig tungt på britiske Capita og Mitie.

Når det gaelder aktiekurse­n, der er faldet i 2018 og også oven på udmeldinge­n om den nye strategi, spiller flere ting ind ifølge

Klaus Kehl, chefanalyt­iker i Nykredit Markets:

»Den store nedtur på aktiemarke­det generelt påvirker også ISS, og samtidig havde ISSaktien realistisk set nok klaret sig lidt for godt op til strategiup­daten.«

Han tilføjer, at det også har påvirket kursen lidt i nedadgåend­e retning, at de fremadrett­ede forventnin­ger blev saenket på kort sigt, fordi 12 pct. af koncernen skal saelges fra.

Fredag lukkede aktien i kurs 189,45. Det betyder, at en tredjedel af ISS’ vaerdi er skåret vaek siden toppen i 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark