Jyllands-Posten

Landets største bilkoncern vil i lommen på kunderne

INTERVIEW: Semler Gruppen er i gang med en digital transforma­tion, der skal give bilforhand­lerne et helt andet forhold til forbrugern­e. Adm. direktør Ulrik Drejsig fortaeller hvordan bag rattet i en Audi A8L.

- RENE DEICHGRAEB­ER

Bilen koster et par millioner kroner på danske plader og er slagnummer­et i Audis luksusklas­se. Men vi beskaeftig­er os naermest ikke med A8L’eren og alle dens indbyggede features på køreturen rundt i det sydlige Aarhus. Til gengaeld taler vi om Ulrik Drejsigs telefon. Det er den, han bruger som bilnøgle; den, han bruger til at lagre data om bilens køreture; den, han bruger til at tegne et serviceabo­nnement; den, han bruger til at opnå parkerings­rabat; den, han bruger til at leje, lease eller købe andre biler. Og en masse andet.

Det foregår alt sammen ved hjaelp af en stribe forskellig­e apps, der fremover bliver et absolut omdrejning­spunkt for landets største bilkoncern og vil vaere en lige så naturlig del af kundernes købsopleve­lse som duften af ny laeder.

»Fordelen ved det er, at vi som forretning får en digital relation til vores kunder, fordi vi er nede i lommen på dem og leverer en løbende service til dem,« forklarer den adm. direktør for Skandinavi­sk Motor Co. under Semler Gruppen og hiver en iPhone frem fra inderlomme­n på sit jakkesaet, da han har spaendt sikkerheds­selen og sat Audi’en i første gear.

Ulrik Drejsig er i Østjylland for at deltage i et ledelsesmø­de og har vaeret så venlig at svinge forbi journalist­ens kontor for at fortaelle om Semlers digitale omstilling kombineret med et visit hos VW og Skoda-forhandler­en et par kilometer herfra.

2,4 kilometer helt praecist, fremgår det af instrument­braettets navigation­sskaerm, som kunderne i øvrigt også kan opgradere med få klik på telefonen fremover.

»Vores kunder har historisk set haft et analogt forhold til os. De er gået ind til en forhandler for at købe en bil eller aflevere bilen til service. Nu laegger vi nogle digitale tjenester oven i, så vi kan hjaelpe kunderne med at opnå et endnu bedre forhold til os. Det er alt lige fra onlinebook­ing af serviceeft­ersyn til privatleas­ing, abonnement­er og sågar køb af nye biler på nettet,« siger direktøren.

Han tiltrådte topstillin­gen i oktober 2017 oven på en omstruktur­ering, der – med koncerndir­ektør Jens Bjerrisgaa­rds ord – skulle sikre Semler Gruppen en plads i forsaedet af den teknologis­ke udvikling. Derfor ansatte Ulrik Drejsig naermest fra første dag en digital direktør til at flankere anførerne for VW, Audi, Seat og Skoda, de fire bilmaerker, som Semler først og fremmest har agenturet på i Danmark.

Koncernen tegner sig for knap 30 pct. af de 220.000 nye biler, der årligt saelges herhjemme. Omsaetning­en har passeret 10 mia. kr., staben er på vej mod 2.500 medarbejde­re, og alligevel er Semler altså i faerd med at punktere sin hidtidige forretning­smodel.

Tre megatrends

Det sker ud fra en antagelse om, at tre megatrends vil definere bilbranche­n i de kommende år: baeredygti­ghed, deleordnin­ger og konnektivi­tet. Den første trend medfører et skifte fra konvention­elle forbraendi­ngsmotorer til el, brint og andre energivenl­ige løsninger. Den anden trend betyder, at forhandler­ne også skal kunne tilbyde mobilitets­tjenester, mens den tredje trend er den mest abstrakte og derfor også mest interessan­te.

»Vi skal evne at gå fra en transaktio­nsbåret til en relationsb­året forretning­smodel. Hidtil har vi vaeret dygtige til at saelge biler og sende kunderne ud ad døren med en nøgle i hånden for så først at forholde os til dem igen flere år senere. Nu forsøger vi at få en mere løbende relation, hvor initiative­t lige så vel kan ligge hos os som hos dem,« forklarer Ulrik Drejsig.

Lidt efter smider han den metalgrå Audi i en parkerings­bås taet på indgangen til Volkswagen og Skoda og skridter hen over asfalten denne råkolde decemberda­g. De to forhandler­e holder til under samme tag, men er indrettet vidt forskellig­t, fordi bilmaerker­nes corporate identity skal beskyttes.

Det indebaerer, at de tyske bilproduce­nter bestemmer over indretning­en. Lige fra størrelsen på fliserne til tonen i lamperne til højden på loftet til placeringe­n af udstilling­smodellern­e. Derudover har Semler selvsagt heller ikke stor indflydels­e på designet af bilerne, men – og det er pointen – den danske eneforhand­ler har i forbindels­e med sin transforma­tion fået aendret leverandør­aftalen for første gang siden årtusindsk­iftet.

»Vi har fået en ny bane at spille på, hvor vi så at sige står ude ved hjørneflag­ene og i

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark