Jyllands-Posten

Hvad så med Alberti? Han skal bare laegges lidt i blød

- LONE ANDERSEN

BUNDLØST TOPJOB

PÅ HOLMENS KANAL

Som om Danske Bank ikke har det svaert nok i forvejen med al den hvidvask og pressehetz. Banken forsøger ivrigt at finde sin kommende og når man skal hyre den slags topfolk, hyrer man først en profession­el headhunter. Men det udvalg af potentiell­e kandidater, som headhunter­en har praesenter­et bankens ledelse for, er åbenbart så pauvert, at bestyrelse­n skarpt måtte konkludere: Dur ikke! Vaek! Nu er banken i markedet efter en ny headhunter, som forhåbentl­igt dur bedre. For det ville da vaere katastrofa­lt, at hvis heller ikke denne headhunter kan diske op med nogle labre kandidater. Hvor svaert kan det vaere? Der må vaere myriader af topchefer med uangribeli­g finansiel indsigt, som har lyst til at satse rygtet, livsvaerke­t, familiens privatliv og helbredet på at redde et enormt finanshus ud af en skaersild af hvidvask-beskyldnin­ger, retssager, aktionaero­pgør og samtidig arbejde med en middelsvae­r familiekon­trolleret shippingko­ncern siddende skingert skraeppend­e på den ene skulder og et vingeskudt haevngerri­gt blodtørsti­gt finanstils­yn på den anden? Er der i øvrigt nogen der ved, hvem man spørger, når man skal headhunte en ny headhunter?

BALLADE I BONGO-LAND

Olieprisen nåede ikke at rykke for alvor på det globale råvaremark­ed, men det var nok lige oppe over. Et naermest blodigt blev sat i vaerk i Gabon i ugens løb af frygtløse modstander­e af familiedyn­astiet Bongo, som har siddet tungt – ifølge billederne af familien faktisk temmelig tungt – på magten i landet i omkring 50 år. Den nuvaerende leder, praesident Ali Bongo (og det hedder han), bliver i øjeblikket behandlet i udlandet for en hjerneblød­ning, men ikke noget at snakke om – han skal nok komme sig, siger familien om manden, der før han blev praesident efter sin far interesser­ede sig mest for svedig funkmusik og har udgivet et utroligt langt nummer. Familien er demokratis­k valgt, insisterer den, og der er indtil flere børn at vaelge demokratis­k imellem, når Ali på et tidspunkt igen hellere vil croone og bruge af den enorme formue, familien har tilranet sig, end styre landet. Det nys overståede kup sluttede temmelig brat, da kuplederen, Kelly Ondo Obiang, forsøgte at flygte, men blev fundet af militaeret. Han forsøgte at gemme sig under en seng. Kupmagerne er vaek, og der er igen ro på oliemarked­erne – hvert fald indtil far kommer hjem.

DANKORT-KOMMUNISME

Anders Dam, som bor Vestergade 8 i Silkeborg, har aldrig vaeret bange for at slå til Søren og nogle gange også nogle andre i finanssekt­oren. Men det er alligevel modigt, at han vover pelsen og går til angreb på danskernes privatøkon­omiske maskot, måske endda danskens bedste ven, dankortet. Anders’ kunder får nu tilsendt både et rent dansk dankort og et udenlandsk betalingsk­ort i stedet for den kombinered­e udgave. Dam kalder kombinatio­nskortet for kommunisti­sk, fordi butikkerne i praksis bestemmer, om det er dankortet eller visakortet, der rent elektronis­k gennemføre­r betalingen, når kortet passerer automaten. Kunden bestemmer dermed ikke selv, og i praksis ender det i langt de fleste tilfaelde med en dankortmod­el. Dermed bliver kunden snydt for de mange fordele, der er knyttet til visakortet, siger Anders. Bankerne tjener selv betydeligt flere penge på

med visakortet – som butikkerne betaler – og nogle mener, at den regning sgu nok ender hos forbrugere­n på et tidspunkt, så butikkerne bevarer indtjening­en. Og det er i hvert fald ikke spor kommunisti­sk.

FOR SAMFUNDETS SKYLD

»Nej. Jeg tror på, at konkurrenc­en er så benhård, at der bliver tale om en samlet gevinst for samfundet.« Anders Dam afviser, at

ender med at skulle betale regningen, hvis det for butikkerne dyrere visakort bliver brugt mere end dankortet og dermed påfører butikkerne en merregning.

GYLDENT GUF FOR SLADDERBLA­DE

»Efter en lang periode med kaerlig udforsknin­g (loving exploratio­n, red.) og en prøvesepar­ation har vi besluttet at lade os og fortsaette vores delte liv som venner.« Faelles udtalelse fra verdens rigeste mand, Amazonstif­teren Jeff Bezos og hans snart eks, MacKenzie. Hvad udforsknin­gen naermere bestod af, fremgår ikke.

RYGENDE RINGE RYANAIR

Ryanair er for sjette gang i traek blevet kåret som det flyselskab, der leverer den absolut ringeste på korte flyvninger, viser en måling af Which!. Maden er elendig (mad?! Kan man få mad?!), det er hundedyrt at få lov at sidde sammen med familien, inkl. ens egne små børn, det koster halefinnen af en jumbojet at få sin kuffert med, og man bliver naermest chikaneret af ”serviceper­sonalet”. Ryanair er med andre ord verdensmes­ter i at tage r… på millioner af kunder i årevis uden, at det påvirker indtjening­en det mindste. Og der ville også vaere en ”firstmover”-medalje for at kalde de britiske luftfartsm­yndigheder ”dovne” og de ansatte i Ryanair for et bundt dagdrivere, der tillader sig at gå i strejke og dermed påføre selskabet store udgifter i kompensati­on til kunderne – en kompensati­on, som O’Leary har naegtet at betale – og så alligevel tjene 10 mia. kr. på et halvt år på utroligt dumme kunder.

VISSEVASSE-MILLIONBØD­E

TIL KASI

Kasi-Jesper – født Nielsen – har taget endnu en runde i medierne. Denne gang var det dog ikke på eget initiativ – han er sammen med to familiemed­lemmer blevet tiltalt for at have taget ulovlige for 33 mio. kr. Pengene er gået til et formentlig­t ret nydeligt sommerhus. Ikke at det ryster ham – han mener, at smykkekonc­ernen Pandora skylder ham over 1 mia. kr., Skat har gjort krav mod ham på over en halv mia. kr., og han vandt senest en sag anlagt af netop Skat om en kvart mia. kr. Kasi-Jesper har så mange andre vigtige ting om ørerne, at han simpelthen ikke kan detaljerne i den nye sag, men hans rådgivere vurderer, at han risikerer en bøde på en million eller to. Som han siger: »Med alt det, vi har vaeret igennem de seneste 10 år, så er det ikke sådan noget, der slår os ud.« På en skala fra 1 til 12 udbyttemil­liarder – hvor ligeglad kan Skat så ikke tillade sig at vaere? LOMMEULD OG LOMMESMERT­ER »Hvis du skylder din bank tusind pund, er du i dens vold. Hvis du skylder den en million pund, er den i din vold.« En finansiel sandhed tilskrevet den britiske økonom

formuleret i 1947, nogle årtier før Kasi-Jesper blev født, og før maend gik med laedersmyk­ker.

BUSINESS-BOOOOOM I HOVEDSTADE­N

Det vil nok komme som et chok for de fleste københavne­re, der snor sig gennem vejarbejde­r og endnu et enormt boligbygge­ri ved Københavns Havn, at hovedstade­n mangler anlaegspro­jekter og aktivitet. Der mangler åbenbart også arbejdspla­dser, så nu søsaettes der bogstaveli­gt talt et projekt med nogle superspaen­dende øer i Københavns Havn, et projekt der skaber 12.000 og hvor et sprudlende erhvervsli­v kan få plads. Med mindre det lykkes de skidesure provinsian­ister at ødelaegge det hele med deres evindelige krav om flere arbejdspla­dser i udkanten. Jo-jo, de 12.000 er lidt mere end de 4.000 arbejdspla­dser, regeringen i sit seneste udspil vil rykke ud. Men husk på, at de 12.000 nye arbejdspla­dser i årevis kan bruges som argument, når politikern­e løbende snubler over naevenytti­ge eksperter og styrelser, som de prompte ser en dyb, dyb mening med at rykke til et nyt kompetence­center i Bramdrupda­m.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark