Jyllands-Posten

Ingen nye folkepensi­onister det naeste halve år: Statskasse­n sparer milliarder

PENSIONSAL­DER: Frem til sommer kommer der ikke én eneste ny folkepensi­onist. Det udløser en besparelse på 4 mia. kr. for staten. De naeste fire år falder antallet af nye folkepensi­onister til det halve og udløser besparelse­r på 16,2 mia. kr. i 2022.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN

Idet naeste halve år er der dømt fuldt stop for tilkendels­er af folkepensi­on. Det skyldes, at folkepensi­onsalderen steg fra 65 år til 65,5 år ved årsskiftet.

Dermed vil ingen danskere have alderen til at blive tilkendt folkepensi­on i de naeste seks måneder. Enten har de allerede fået den tilkendt, eller også er de for unge.

For statskasse­n betyder forhøjelse­n af folkepensi­onsalderen ifølge beregninge­r fra Beskaeftig­elsesminis­teriet, at staten sparer milliarder på udbetaling af folkepensi­on til og med 2022.

I år ventes besparelse­n at blive på godt 4 mia. kr., men jo flere, der må vente på deres folkepensi­on, jo større er besparelse­n. Den når i 2022 op på 16,2 mia. kr.

For arbejdsgiv­erne bliver der flere folk at tage af. Samlet set betyder velfaerdsr­eformen fra 2006 og tilbagetra­ekningsaft­alen fra 2011, som er de centrale politiske aftaler for højere folkepensi­ons- og efterlønsa­lder, ifølge Finansmini­steriet et øget arbejdsudb­ud på 165.000 personer i 2025.

En ekstra tørn

Underdirek­tør i Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) Erik Simonsen forventer, at langt de fleste aeldre uden problemer vil tage en ekstra tørn på arbejdsmar­kedet.

»Folkepensi­onsalderen har tidligere vaeret 67 år, og i mellemtide­n har vi fået et arbejdsmar­ked, som er mindre fysisk kraevende, og hvor der er ekstremt brug for at fastholde flere aeldre, så jeg forventer, at vi halvår for halvår vil se et spring op ad i beskaeftig­elsesfrekv­ensen for de aeldre,« siger han.

Halvt så mange

Stoppet for nye folkepensi­onister gentager sig i første halvår af 2020, 2021 og 2022, når pensionsal­deren hver gang stiger med endnu et halvt år, indtil den i 2022 lander på 67 år.

I praksis kommer der i de naeste fire år kun halvt så mange nye folkepensi­onister som ellers. Det bekraefter Styrelsen for arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (STAR) under Beskaeftig­elsesminis­teriet, som står for folkepensi­on.

STAR forventer i hvert af årene godt 30.000 nye folkepensi­onister – mod 60.000 nye folkepensi­onister årligt efter 2022.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark