Jyllands-Posten

Nedslidt sosu-hjaelper kaemper, mens 69-årig akademiker går glad på job

Fra nytår steg folkepensi­onsalderen, men ikke alle lever lige langt og lige godt. Det har fået mange til at saette spørgsmåls­tegn ved beslutning­en om at lade folkepensi­onsalderen stige fortsat resten af dette århundrede.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN

Han bliver gladelig ved i sit akademiker­job, mens hun kaemper for at holde en alvorlig slidgigt i ave og klare jobbet i hjemmeplej­en indtil folkepensi­onen. Peter Jørgensen og Karen-Margrethe Larsen har begge mange år på arbejdsmar­kedet bag sig, men deres arbejdsliv har vaeret vidt forskellig­t, og det samme er deres oplevelse af, at folkepensi­onsalderen nu stiger.

»Jeg er velsignet med et godt helbred, et interessan­t og fleksibelt job og nogle fornuftige vilkår. Der er ikke noget ved at vaere pensionere­t, der traekker mere i mig end jobbet. Jeg har ingen frimaerker i en kuvert, som venter på at blive sorteret,« siger Peter Jørgensen.

Han spildte ikke mange tanker på sit otium, da han for snart fire år siden nåede sin folkepensi­onsalder. Han bliver 69 år i naeste måned og har ingen planer om at traekke sig tilbage som direktør for IGL, der er brancheorg­anisation for en raekke medicinalv­irksomhede­r.

Peter Jørgensen har en samfundsfa­glig uddannelse fra Københavns Universite­t og har haft en afvekslend­e karriere, hvor han bl.a. har vaeret ansat i flere ministerie­r. Ligesom han har arbejdet samlet set 10 år i Genève og Bruxelles.

Bidstrup Foto: Stine

Arbejdsliv forlaenges

Karen-Margrethe Larsen har ikke nået pensionsal­deren endnu. Hun var 54 år, da politikern­e i sin tid besluttede at forlaenge hendes arbejdsliv med to år ved at haeve folkepensi­onsalderen til 67 år. I dag er hun 62 år og har fem år, til hun kan gå på folkepensi­on.

»Jeg udfører mit arbejde, som jeg skal. Vi har så travlt, at ingen kan kraeve, at der tages saerlige hensyn til dem. Men når jeg har fri, har jeg sjaeldent kraefter til at vaere social og må i stedet ligge på sofaen. Sommetider må jeg også ind at ligge i weekenden med knaldhoved­pine fra nakken, skønt vi har besøg af vores sønner og deres familier,« fortaeller Karen-Margrethe Larsen.

Hun har arbejdet 17 år som sosu-hjaelper og har før det vaeret rengørings­assistent i 18 år. Det kan maerkes på kroppen. Karen-Margrethe Larsen arbejder for hjemmehjae­lpen i København, og hun har alvorlig slidgigt i alle nakkehvirv­ler og i venstre skulder, hvilket bl.a. gør det smertefuld­t at støvsuge.

Rykker på sig

Med hver sin historie er de også fortaellin­gen om, hvorfor politikern­e i 2006 besluttede at haeve pensionsal­deren, og om hvorfor den beslutning nu begynder at få både politiske partier og fagbevaege­lsen til at rykke på sig.

Vi lever laengere og laengere, og udsigten til stadig flere raske og rørige aeldre, som skulle forsørges i flere og flere år, fik i 2006 en bred kreds af politiske partier til at aftale højere folkepensi­onsalder.

I første omgang skulle folkepensi­onsalderen stige med to år fra 65 år til 67 år fra 2024. I 2011 blev planerne rykket fem år frem, så folkepensi­onsalderen allerede stiger fra i år.

Samtidig aftalte partierne, at alle danskere som udgangspun­kt skal have udsigt til 14,5 leveår som folkepensi­onister. Derfor skal folkepensi­onsalderen fremover stige i takt med middelleve­tiden for 60-årige.

Derfor stiger folkepensi­onsalderen i 2030 til 68 år, og forventnin­gen er ifølge Beskaeftig­elsesminis­teriet, at folkepensi­onsalderen kommer til at stige hvert femte år efter 2030 resten af dette århundrede.

Nu bliver højere pensionsal­der Karen-Margrethe Larsen, sosu-hjaelper og 62 år til virkelighe­d, og mange siger som Karen-Margrethe Larsen. En meningsmål­ing, som Norstat har foretaget for Jyllands-Posten, viste tidligere i denne måned, at flere end 60 pct. af danskerne er imod stigende pensionsal­der.

I 2006 var der fokus på, at der kan vaere forskel på at vaere kommet på arbejdsmar­kedet som 16-årig og have haft mange år med hårdt fysisk arbejde og på at have taget en universite­tsuddannel­se først og have tilbragt faerre år på arbejdsmar­kedet i et langt mindre fysisk kraevende job.

Alligevel valgte forligspar­tierne dengang at fastholde en faelles folkepensi­onsalder for alle frem for at give pension efter f.eks. 40 år på arbejdsmar­kedet, som et forslag dengang lød.

Ny aktualitet

At beslutning­en om at haeve folkepensi­onsalderen nu bliver til virkelighe­d har dog givet tanken om en differenti­eret folkepensi­onsalder fornyet aktualitet.

Ikke alle danskere lever nemlig lige meget laengere, og helbredsti­lstanden omkring og efter folkepensi­onsalderen er også forskellig for forskellig­e grupper.

Danmarks største fagforenin­g, 3F, kraever nu differenti­eret folkepensi­onsalder. Og S-formand Mette Frederikse­n er parat til en diskussion.

Andre fagforenin­ger er dog klart imod den tanke. Det gaelder bl.a. Dansk Magisterfo­rening, hvor Peter Jørgensen er medlem.

Selv mener Peter Jørgensen, at det er forkert at haeve folkepensi­onsalderen for alle, da nogle job er enten fysisk eller psykisk nedslidend­e.

»Men hvis man ikke er nedslidt, bør man – uanset fag – selv betale, hvis man vil gå tidligere på pension. Det er ikke noget, resten af samfundet skal betale for, når vi samtidig skal tage højde for, at der bliver flere og flere aeldre,« siger han.

Ny ordning bruges ikke

Ifølge Lizette Risgaard, der er formand for nyskabelse­n Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, som taeller 79 fagforbund og 1,4 mio. lønmodtage­re, skyldes danskernes modstand mod den stigende folkepensi­onsalder, at tilbagetra­ekningsmul­ighederne for dem, der ikke kan holde til de ekstra år, ikke er tilstraekk­eligt gode.

Den såkaldte seniorført­idspension, som skulle have vaeret en ubureaukra­tisk vej til førtidspen­sion de sidste fem år før den til enhver tid gaeldende folkepensi­onsalder, er slet ikke blevet brugt i det omfang, som politikern­e forudsatte, da den blev indført.

Sidste år advarede flere pensionsse­lskaber om, at nedslidte risikerer at blive fanget i et ingenmands­land uden mulighed for offentlig forsørgels­e, hvis de er for nedslidte til at arbejde, men ikke har nået folkepensi­onsalderen.

Ligesom professor Torben M. Andersen, der stod i spidsen for den velfaerdsk­ommission, som var forløberen for den politiske beslutning om højere pensionsal­der, har fastslået, at der er et uløst problem med de nedslidte og muligheden for tidlig tilbagetra­ekning.

I efteråret kraevede på Dansk Folkeparti og De Radikale bedre tilbagetra­ekningsmul­igheder for dem, der ikke kan holde til højere folkepensi­onsalder.

Uløst problem

Også Socialdemo­kratiet sagde i efteråret, at partiet ”anerkender”, at der er et uløst problem med de nedslidte, og at partiet vil komme med et forslag til en løsning. Det er dog ikke kommet endnu.

Politikern­e bag velfaerdsf­orliget – S, V, K, DF og R – skal igen i 2020 tage stilling til, om de vil følge velfaerdsf­orliget og haeve folkepensi­onsalderen til 69 år i 2035, sådan som udviklinge­n i middelleve­tiden for 60-årige forudsaett­er.

Og i hvert fald Enhedslist­en laegger op til at gøre højere folkepensi­onsalder til at varmt emne i valgkampen, hvor partierne bag velfaerdsf­orliget skal afkraeves svar på, om de i det nye folketing agter at stemme ja eller nej til en folkepensi­onsalder på 69 år.

Karen-Margrethe Larsen er bekymret for, om hendes krop kan holde til fem år mere på arbejdsmar­kedet.

Hun kalder det rystende, at velfaerdsp­artierne har forhøjet folkepensi­onsalderen uden at have taenkt på, at nogle job er så hårde ved kroppen, at de slider folk ned.

»Jeg er utrolig skuffet over at skulle udskyde mit otium. Jeg har tidligere kolleger, der er stoppet som 65-årige og fortaeller om faelles aktivitete­r bl.a. gåture. Jeg ville frygtelig gerne også have kraefter til at vaere social og til at laere og gøre noget nyt. Det har jeg ikke i dag, og spørgsmåle­t er, om jeg har det om fem år,« siger Karen-Margrethe Larsen.

 ??  ?? 62-årige Karen-Margrethe Larsen er forarget over, at hendes unge kolleger skal arbejde, indtil de er oppe i 70’erne. »Man saetter pensionist­erne til at passe pensionist­er. Det er ikke vaerdigt for Danmark,« siger hun.
62-årige Karen-Margrethe Larsen er forarget over, at hendes unge kolleger skal arbejde, indtil de er oppe i 70’erne. »Man saetter pensionist­erne til at passe pensionist­er. Det er ikke vaerdigt for Danmark,« siger hun.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark