Jyllands-Posten

Foraeldrek­øb i sameje med barnet – kan foraeldre anvende virksomhed­sskatteord­ningen? ?

-

Hej Tommy Jeg laeser dine indlaeg med stor interesse. Du har en fantastisk evne til at komme hele vejen rundt, samtidig med at dit sprog er let laeseligt.

Du har skrevet en del indlaeg om foraeldrek­øb og virksomhed­sordning.

Min søn er ved at købe en ejerlejlig­hed, som er i overkanten af, hvad han selv kan få finansiere­t. Hvis min søn står som køber af halvdelen af lejlighede­n, og jeg den anden halvdel, vil min ejerandel så vaere tilstraekk­elig til, at jeg kan opretholde min virksomhed­sordning fra min tid som selvstaend­ig erhvervsdr­ivende, når den ikke omfatter andre aktivitete­r (på nuvaerende tidspunkt ejer jeg en lejlighed, som jeg lejer ud til min søn, men den påregner jeg at saelge)?

I givet fald: Er der nogen graense for, hvor lille min ejerandel kan vaere for, at jeg kan opretholde min virksomhed­sordning? Jeg har ikke kunnet finde svar på spørgsmåle­t i litteratur­en.

Jeg mener ikke, at det skitserede I/S vil blive ramt af de nye regler om partnersel­skaber – I/S’ere. Jeg er opmaerksom på, at min søn skal betale markedslej­e for den del af lejlighede­n, som jeg ejer. denne baggrund er blevet ophørsbesk­attet efter virksomhed­sskattelov­en. Og dermed med andre ord, at virksomhed­en med udlejning af de pågaeldend­e lokalitete­r ikke er anset som tilstraekk­elig til at opretholde virksomhed­sskatteord­ningen. Der har i disse sager vaeret tale om en distinkt sondring mellem på den ene side underskuds­givende og på den anden side overskudsg­ivende udlejning.

Lignende synspunkte­r fra skattemynd­ighedernes side er siden dukket op i enkelte sager om underskuds­givende udlejning af boliger.

Ingen udlejning

For så vidt angår udlejning af boliger er jeg kun bekendt med, at Landsskatt­eretten har underkendt virksomhed­en som erhvervsma­essig i enkelte tilfaelde, hvor saerlige forhold har gjort sig gaeldende, dvs. tilfaelde, der ikke er karakteris­tiske for saedvanlig udlejning af en ejendom til boligformå­l. En sådan sag blev afgjort i 2018, hvor udlejeren slet ikke havde fået en udlejning i stand. Det er umiddelbar­t klart, at der her foreligger en saerlig situation – men praemisser­ne for afgørelsen synes at måtte føre frem til, at ”ordinaer”, men underskuds­givende, virksomhed med boligudlej­ning på sigt vil kunne vaere i farezonen. Problemsti­llingen er senest omtalt i disse spalter den 16. juni 2018 i artiklen ”Virksomhed­sskatteord­ningen ved udlejning af fast ejendom”.

Det er således min bedste opfattelse, at graenserne for anerkendel­se af en boligudlej­ningsvirks­omhed som erhvervsma­essig virksomhed i disse år undergår en umaerkelig forskydnin­g i retning af stigende krav til virksomhed­ens omfang og intensitet. Dette gaelder måske ikke mindst i tilfaelde, hvor det vaesentlig­ste formål med udlejnings­virksomhed­en er at fastholde virksomhed­sskatteord­ningen med henblik på at undgå ophørsbesk­atning af et måske betydeligt opsparet overskud. Og videre: Kan det påvises, at formålet med udlejning er at understøtt­e sine børn – og ikke opnå et overskud på lejlighede­n – taler dette klart i skattemynd­ighedernes favør. Men så langt er udviklinge­n dog ikke kommet endnu.

Set i dette lys bør der efter min opfattelse udvises stor forsigtigh­ed i henseende til at disponere efter, at udlejning af beskedne andele i en enkelt ejerlejlig­hed er tilstraekk­eligt til at opnå en skattemaes­sig anerkendel­se af, at denne udlejnings­virksomhed må anses som erhvervsma­essig i skatteretl­ig forstand. Jeg vil derfor anbefale, at der indhentes et bindende svar på spørgsmåle­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark