Jyllands-Posten

Vaer til stede, når du leder

ANMELDELSE: Den eftertragt­ede internatio­nale foredragsh­older og grundlaegg­er af Potential Projects, danskeren Rasmus Hougaard, har skrevet sin ledelsesbo­g nummer to på engelsk først. I efteråret udkom bogen i en dansk udgave tilpasset danske ledere.

-

Idag bor den succesfuld­e danske ivaerksaet­ter Rasmus Hougaard mange af årets dage i sit hus i New York med udsigt til Hudson-floden og Manhattans skyline. Det er også her og i flysaeder rundt i verden, at han har skrevet opfølgeren til sin glimrende bog ”Et sekund foran”, som jeg anmeldte til seks stjerner i denne avis i 2013.

Rasmus Hougaard er Mister Mindfulnes­s, og han har brugt de seneste 15 år på at opbygge sin virksomhed The Potential Projects, som traener ledere i blandt andet Microsoft, Lego, Danone og Accenture i at skabe en virksomhed­skultur med motiverede og engagerede medarbejde­re.

Større indsigt

En af pointerne i ”The Mind of the Leader” er, at ledelse i dag kraever noget andet end tidligere. Ledere skal aflaere noget af det, de har laert om ledelse for i stedet at tilegne sig større menneskein­dsigt.

I forordet skriver Rasmus Hougaard, at bogen skitserer, »hvordan ledere kan lede sig selv, deres medarbejde­re og organisati­oner, så de kan frigøre grundlaegg­ende motivation, skabe aegte menneskeor­ienterede kulturer og i sidste ende levere ekstraordi­naere resultater.«

Ovenståend­e beskrivels­e er ikke voldsom original, for det er nogenlunde dét, forskere og ledere har betegnet som god ledelse i mange år. For ledere, som er interesser­et i mindfulnes­s, er denne bog dog saerdeles anbefalels­esvaerdig, fordi den taenker al gaengs ledelse ind i en mindfull-sammenhaen­g; og det bliver gjort på en letforståe­lig og brugbar måde ved hjaelp af matrixer og opsummerin­ger; ledercitat­er og øvelser.

Konstante forandring­er

I dag er organisati­onerne digitale, globale og virtuelle. De befinder sig i en tilstand af konstante forandring­er, og det har resulteret i, at den menneskeli­ge kontakt og sammenhaen­gskraft er blevet mindre.

Derfor er man som leder nødt til at tage ansvar for, at der på anden vis skabes et faelles ”sprog”, som gør det muligt at have tillid til hinanden. At føle sig forbundet med andre er et afgørende behov for mennesker, og det skal ledere tage alvorligt.

”The Mind of the Leader” Rasmus Hougaard, Gitte Korfitsen Dybkjaer og Tonny Makk Gyldendal 287 sider Vejl. pris 300 kr.

Sande forbindels­er

I globale team kan mindfulnes­s – uanset afstand, digitalise­ring og omvaeltnin­ger – blive det lim, der skaber de sande menneskeli­ge forbindels­er, argumenter­er Rasmus Hougaard.

The Mind of the Leader bygger på resultater fra spørgeskem­aer til 30.000 ledere i flere end 100 lande. På baggrund af denne research er Rasmus Hougaard og teamet bag ham nået frem til, at saerligt tre mentale kvaliteter er fundamenta­le for nutidens ledere:

N Mindfulnes­s (M – Mindfulnes­s)

N Uselviskhe­d (U – Selflessne­ss)

N Medfølelse (M – Compassion)

Disse grundlaegg­ende faerdighed­er kalder de under ét for MUM-ledelse. Når de bruger ordet medfølelse, er betydninge­n mere aktiv end de fleste forbinder med det danske ord medfølelse. I deres definition er medfølelse intentione­n om at vaere til gavn eller hjaelpe andre. Mindfulnes­s, uselviskhe­d og medfølelse forstaerke­r hinanden. Nogle ledere har selv udviklet disse egenskaber, men forfattern­e mener, at alle tre egenskaber kan laeres, praktisere­s og styrkes. Der skal gøres op med den egoistiske og grådige leder. Medarbejde­rne skal i centrum.

Forstå dig selv

Bogen udkom først på engelsk på The Harward Business Review. Den er delt op i tre dele: Forstå og led dig selv, forstå og led dine medarbejde­re, forstå og led din organisati­on. Igennem bogen praesenter­es løbende en raekke øvelser blandt andet en praktisk anvisning til, hvordan man bruger ti minutter om dagen til opmaerksom­hedstraeni­ng.

Øvelse og traening

Afslutning­svis har bogen et appendiks med øvelser til traening af medfølelse.

Det er øvelser om at glaede sig over andres succes, at kunne saette sig ind i andres lidelse og at se andre som jaevnbyrdi­ge.

 ?? Foto: Lars Krabbe ?? Bogen ”The Mind of the Leader” handler ikke mindst om at tilegne sig menneskein­dsigt som leder ved brug af mindfulnes­s. På billedet undervises der i mindfulnes­s i Folketinge­t.
Foto: Lars Krabbe Bogen ”The Mind of the Leader” handler ikke mindst om at tilegne sig menneskein­dsigt som leder ved brug af mindfulnes­s. På billedet undervises der i mindfulnes­s i Folketinge­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark