Jyllands-Posten

Derfor er de krøllede hjerner svaere at få fingre i

REKRUTTERI­NG: Hvorfor er de såkaldte krøllede hjerner så eftertragt­ede, og hvorfor er de så svaere at indfange? Jyllands-Posten dykker ned i virksomhed­ernes helt store hovedpine.

- SILLE WULFF MORTENSEN

De krøllede hjerner er i høj kurs. Innovation og ekstraordi­naere idéer er med til at fremtidssi­kre en virksomhed. Så langt er topledere på stribe enige.

Problemet er, at det kan vaere svaert at indfange de personer, der skal drive innovation­en og få idéerne. Det handler om faglighed og dygtighed kombineret med modet til at drømme stort.

Taenk mennesker som Mikkel Borg Bjergsø, stifter af Mikkeller, der hele tiden søger nye tiltag og måder at udvikle forretning­en på. Eller stjerneark­itekten Bjarke Ingels, der står bag bygningsva­erker i hele verden og lige nu arbejder med Elon Musk om muligheden for at bebo Mars.

Men hvad er det, de krøllede hjerner skal kunne? Og hvorfor er de svaere for virksomhed­erne at indfange?

Tilstanden

Grundlaegg­ende peger flere virksomhed­er på, at de søger en ny type talent.

Personer med naturviden­skabelig baggrund inden for de såkaldte STEM-uddannelse­r er grundlaegg­ende eftertragt­ede. STEM står for det engelske science, technology, engineerin­g og mathematic­s.

DI og Ingeniørfo­reningen IDA forudser, at vi i 2025 kommer til at mangle op mod 13.500 naturviden­skabelige og tekniske kandidater.

Men ifølge Teknologis­k Institut efterspørg­er erhvervsli­vet saerligt dem, der har en naturviden­skabelig tyngde og kan taenke innovativt og kreativt. Man taler om STEAM-kandidater, hvor A’et står for Art.

»Vi leder efter folk, der er mere åbne, mere fleksible og mere klar til forandring og til at påtage sig forskellig­e roller og forskellig­e typer ansvar og vaere initiativr­ige. De skal på sin vis vaere ivaerksaet­tere og have den mentalitet lige fra begyndelse­n,« forklarer Dominique Reiniche, der er bestyrelse­sformand i ingrediens­giganten Chr. Hansen.

Udfordring­en

Problemet for virksomhed­erne er flersidet. I første omgang er de kreative såkaldte krøllede hjerner, som kan drive innovation, svaere at tiltraekke.

Det har man måttet erkende i bl.a. GN Group, der producerer høreappara­ter og headset.

»Som gammel industrivi­rksomhed er det ikke nemt for os, fordi vi er vant til at køre tingene på én måde. Men vi skal åbne op for nogle andre mennesker, end vi har vaeret vant til at tiltraekke,« siger Anders Hedegaard, der er afgående adm. direktør i GN Group.

Ifølge Vagn Sørensen, der er bestyrelse­sformand i bl.a. FLSmidth og internatio­nale virksomhed­er som Aircanada kraever talentet samtidig investerin­ger, som kan vaere svaere at se resultatet af på den korte bane.

»Vi er nødt til at anerkende, at vil vi konkurrere om den slags talent, så skal vi betale den markedsvae­rdi, de har. Den markedsvae­rdi får du ikke frem ved at lave et benchmark mellem danske C20-virksomhed­er. For de her menneskers alternativ er at arbejde for Google eller Apple,« siger han.

Løsningen

Løsningen er ikke nem. Og der findes ingen gylden opskrift. Men et bud indebaerer for mange virksomhed­ers vedkommend­e at taenke helt anderledes og f.eks. meget laengere frem, mener Bjarke Ingels.

»Det er slående, hvor nemt det er som virksomhed at blive trukket ind i den kortsigted­e aktionaera­gtige måde at taenke en virksomhed på, hvor man sjaeldent kigger mere end tre år frem.«

»For at overleve på sigt, er vi nødt til at have en klar vision, der raekker langt ud over naeste regnskabså­r.«

At droppe vanetaenkn­ingen indebaerer også at droppe de vanlige processer, der er i større virksomhed­er. Der skal vaere kort fra tanke til handling, for intet slår kreativite­t ihjel som langsommel­ighed, mener Mikkel Borg Bjergsø.

Hans opskrift på succes handler netop om at have et miljø, hvor tingene kan ske hurtigt.

»Hvis jeg vil lave et nyt produkt eller cykler forbi et sted, hvor jeg gerne vil åbne en bar eller en restaurant. Så kan jeg med det samme finde ud af, om det lokale er tilgaengel­igt og åbne tre måneder efter. Innovation kraever, at der er mulighed for at rykke hurtigt på tingene. Verden går hurtigt. Om et år er din idé fra i dag ikke laengere innovativ eller trendy.«

Fremtiden

Ifølge Vagn Sørensen vil det i fremtiden vaere nødvendigt for de store virksomhed­er at acceptere, at talentet skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark