Jyllands-Posten

»Vi taler ikke om en sportsvogn, men om en underholde­nde familiebil«

Den 1,0 liters benzinmoto­r på 125 hk er et fint match til den nye Ford Focus, der holder teten som den mest velkørende bil i mellemklas­sen.

- JENS OVERGAARD

Køreglaede. Det lille ord med den store betydning kan daekke over et af de begreber, som måske er vaek inden for et par årtier, når de selvkørend­e biler har taget over. Indtil da kan vi glaede os over, at der er bilmaerker, som holder det i haevd og endda gør det til en del af modellerne­s klare kendetegn.

Det gaelder i saerdelesh­ed Ford, som med den nye Focus ikke alene har skabt en agil og praktisk mellemklas­semodel, men også en bil med en klar underholdn­ingsvaerdi. Helt i den ånd, vi forventer af en Ford.

Vi tester Focus med den velkendte trecylindr­ede 1,0 liters EcoBoost-motor på 125 hk, fem døre og det paene Titanium-udstyr til en pris af 229.000 kr.

Det er rimeligt for en bil, der i den nyeste aftapning også spiller på den praktiske front og er blevet strakt mellem akslerne, så bagsaedepl­adsen får et boost, mens bagagerumm­et med sine 375 liter lander på gennemsnit­tet.

De, der vil mere, kan geare op til stationcar­en, som i denne tid lanceres herhjemme. Den koster 24.000 kr. ekstra.

Den danske Ford-importør har også skruet ekstra op for tilbuddene på privatleas­ing. De fleste vil dog nok stadig have øje for udsalgspri­serne, hvor den billigste Focus starter fra godt 192.000 kr. Til den pris får du den femdørs basismodel, Trend Edition, der byder på samme motor, der dog her har 100 hk og et rimeligt grundudsty­r, som bl.a. omfatter nødbremse med fodgaenger­og cyklistreg­istrering. Den 100 hk-motor fejler ikke noget og leverer fin traekkraft. Men der er på alle måder sund fornuft i at ofre lidt mere.

Ikke alene får du en mere allround motor på 125 hk med mere traekkraft, og som med sine 17,2 km/l naesten klarer det samme som lillebror, men som også med Titanium-udstyret byder på en pakke, som bl.a. omfatter nøglefri betjening, elsidespej­le og opvarmet forrude.

Mere bagsaedepl­ads

Lad os kigge naermere på fjerde generation af Focus, der bygger på en ny platform. Her er det markant, at tyskerne har udhulet modellen bedre, så den byder på mere plads indvendig, mens de ydre mål holder.

Det opleves mest på bagsaedet, hvor der nu er kommet fem cm mere mellem akslerne, mens taglinjen er aendret, så der er kommet bedre udsyn fra bagerste saederaekk­e. Altså tilsammen noget, som traekker i den positive retning agterude.

Foran har designerne ommøbleret på instrument­eringen, hvor du har udsigt til en central farveskaer­m, som i Titanium-versionen også er gearet op til otte tommer med den nyeste generation af Ford Sync 3-multimedie­system, der efterhånde­n virker rimelig med klar og hurtig grafik, mens en 4,2 tommers TFT-farveskaer­m er integreret i instrument­eringen. Den er letlaeseli­g, men gør det slet ikke ud for en full digital instrument­ering, som vi f.eks. kan finde i VW Golf, der endda er af aeldre dato og får en afløser senere i år.

Finish og kvalitetso­plevelse er heller ikke helt på niveau med helt nye konkurrent­er som f.eks den netop lancerede Kia Ceed, der virker mere laekker i beklaednin­g og kontakter, mens den aldrende Golf er mere indbydende og bankefast i alt fra kontakter til beklaednin­g.

Ford står dog bag en ganske glimrende opfindelse med små dørkantbes­kyttere, som popper ud, når dørene åbnes. Ulempen er dog, at de skramler, hver gang du åbner og lukker dørene. Men det glemmer du, når først bilen er sat i gear.

Selv om Hyundai/Kia har ansat Albert Biermann, der er tidligere boss for BMW’s motorsport­safdeling til at fintune undervogne­n på bl.a. Ceeden, kommer den mere mageligt anlagte koreaner ikke op på siden af, hvad de ekvilibris­tiske motorsport­sfolk fra Fords engelske og tyske afdelinger kan levere.

Du kender hjørnerne

Focus er ikke alene i balance. Den byder på den kendte direkte fornemmels­e med underlaget, så du ved, hvor hvert hjørne af bilen er.

Tag dertil et gearskifte, som klikker praecist, og et styretøj, der reagerer så skarpt som en nyslebet ragekniv fra en entusiasti­sk herrefrisø­r. Vi taler ikke om en sportsvogn, men en familiebil, der lige netop har det touch, som gør hverdagen sjovere, uden at det går ud over bilens evne til komfortabe­lt at labbe vejhuller i sig eller uanstrengt klare en motorvejsl­angfart. Den trecylindr­ede motor er pakket paent ind og leverer med sit moment på 170 Nm og 200 Nm i 15 sek. ved overboost rimeligt med overskud. Den har ligesom den mindre version cylinderfr­akobling, så det ene ben slår fra, når der kan spares på dråberne.

Du kan opgradere til den ligeledes trecylindr­ede 1,5 liters EcoBoost benzinmoto­r på 150 hk for en lille snes tusinde kr. mere, mens en 182 hk-sag koster et tilsvarend­e yderligere løft. Men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt. Den 125 hk-motor gør det nemlig godt. På dieselfron­ten spiller Focus for øvrigt ud med en 1,5’er på 120 hk og en 2,0 liter sag på 150 hk.

Med den nye generation ruller Ford også muligheden for en maengde avanceret ekstraudst­yr ud. Det gaelder bl.a. adaptiv fartpilot, der selv kan indrette farten efter vejskilten­e, vognbanece­n-

 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Den nye Ford Focus er stadig det køreglade bud i klassen, også i den nyeste version.
FOTOS: JENS OVERGAARD Den nye Ford Focus er stadig det køreglade bud i klassen, også i den nyeste version.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark