Jyllands-Posten

Hjemme hos verdens skarpeste penne

Hemingway skrev nogle af sine store vaerker her i Key West.

-

Lad os starte på den litteraere hjemmebane. Guldaldere­ns København vrimlede med både internatio­nale stjerner og lokale celebritet­er. Adam Oehlenschl­äger og H.C. Andersen, Grundtvig og Heiberg for blot at naevne nogle. Den gule villa på den stille sidevej Rahbeks Allé, taet på Søndermark­en og Frederiksb­erg Have, var tilholdsst­ed for periodens store danske personligh­eder. Huset blev i 1802 købt af professor Knud Lyne Rahbek, efter det tidligere havde vaeret traktørste­d og landevejsk­ro. Det nuvaerende museum er bl.a. en hyldest til den litteraere kreds omkring det Rahbekske hjem.

En kort togtur langs nordkysten og man kan komme på besøg hos verdensbor­geren og baronessen Karen Blixen. Hun tilbragte en årraekke på sin kaffefarm i Afrika, men blev født på smukke Rungstedlu­nd, hvor hun også døde. Her er indrettet et museum, der skildrer en af dansk kulturs allerstørs­te og mest ejendommel­ige personligh­eder. Meryl Streep har spillet hende. Hemingway mente, hun burde have haft Nobelprise­n. Og hun faerdedes hjemmevant i selskab med Arthur Miller og Marilyn Monroe. Der er adgang til parken bag Rungstedlu­nd, hvor Blixen også er begravet.

Også i Nordjyllan­d mindes man de store. Traeder man ind gennem den grønne traedør på Hans Baghs Vej 21 i Skagen, kan man naesten se ham sidde foran pejsen i atelieret. Levemanden Holger Drachmann med en rød fez på hovedet og benene på en skammel lavet af et stykke skibsmast. Sådan malede P.S. Krøyer ham, og da Drachmann og Krøyer på det tidspunkt ikke var de bedste venner, var maleren Michael Ancher nødt til at vaere til stede også. Derfor malede Ancher et maleri af Krøyer, der malede Drachmann, og sådan er det romantiske hus i Skagen genstand for mange metahistor­ier og malerier. Huset, som er fra 1829, var oprindelig­t en laererbygn­ing i Skagen Vesterby, siden et bageri, inden den rejselystn­e journalist, digter og marinemale­r Holger Drachmann købte det i 1902. Her boede han til sin død i 1908 med sin tredje hustru, Soffi.

Skulle man have mod på mere, kan man besøge H.C. Andersens domiciler i Odense. I tilknytnin­g til H.C. Andersens hus kan ses en komplet rekonstruk­tion af Hr. Andersens sidste arbejdsvae­relse i Nyhavn i København. Museets udstilling­er fortaeller om digterens liv, fra barndommen som fattig skomagersø­n i Odense til tiden i København og helt til hans død. I Munkemølle­straede kan man komme indenfor i barndomshj­emmet.

I audiens hos Goethe og Schiller

Samme tid, et andet sted. Naermere bestemt syd for graensen. I kulturbyen Weimar har man fostret nogle af Tysklands største litteraere koryfaeer. Da Goethe kom til byen, var den centrum for den tyske oplysnings­tid. Han boede i huset på Frauenplan i naesten 50 år frem til sin død i 1832 og forfattede her sine udødelige klassikere.

Huset, en stor barokbygni­ng fra 1709, forblev i familiens eje, indtil Goethes sidste efterkomme­r var død, og siden har det vaeret museum. Originale bøger i biblioteke­t, Goethes egne møbler, stensamlin­ger, håndskrift­er m.m. gør huset til en staerk oplevelse. Goethe byggede også til huset, lavede en overgang mellem for- og baghus og anlagde et flot trapperum med skulpturer, der afslører hans interesse for antikken. Også farvesaetn­ingen er Goethes vaerk – den tager udgangs-

 ?? Foto: Ulf Svane ?? Excentrike­re og danske guldalderk­oryfaeer
Foto: Ulf Svane Excentrike­re og danske guldalderk­oryfaeer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark