Jyllands-Posten

DF frygter spionage fra Kina og ønsker nu indgreb, som udelukker Huawei fra 5G-net

Efter nye spionagean­klager mod kinesiske Huawei og en mulig udelukkels­e i Norge er DF klar til et dansk indgreb mod telegigant.

- JESPER KONGSTAD

Risikoen for kinesisk spionage mod danskerne er så stor, at det kan blive nødvendigt med et statsligt indgreb for at udelukke den kinesiske telegigant Huawei fra opbygninge­n af TDC’s kommende superhurti­ge 5G-mobilnetva­erk i Danmark.

Sådan lyder den kontante melding fra Dansk Folkeparti, som dermed skaerper tonen, med henvisning til at en spionagemi­staenkt Huaweiansa­t så sent som i sidste uge blev anholdt i Polen og derefter afskediget. Samtidig har den norske regering netop meldt ud, at Norge – som det seneste af flere vestlige lande – overvejer at udelukke Huawei fra at byde på en kommende udbygning af mobilnette­t.

»Dansk Folkeparti er på ingen måde tryg ved at lukke Huawei ind i vores meget centrale infrastruk­tur, som 5G-netvaerket bliver, og vi er klar til at støtte et statsligt forbud mod Huawei, hvis det er det, der skal til, og hvis efterretni­ngstjenest­en anbefaler det,« siger Jeppe Jakobsen, der er DF’s forsvarsor­dfører.

Mens flere af Danmarks taette allierede som USA, Australien og New Zealand af frygt for spionage fra Kina udelukker Huawei fra teleinfras­trukturen, fortsaette­r TDC indtil videre samarbejde­t med det omstridte selskab, der i 2013 fik en seksårig milliardko­ntrakt og siden 2014 har stået for drift, vedligehol­d og levering af udstyr til TDC’s 4G-mobilnetva­erk. Huawei er også en central aktør i de indledende forsøg og skridt i opbygninge­n af TDC’s 5G-netvaerk, men TDC har indtil videre ikke villet svare på, om samarbejde­t med det kinesiske selskab skal fortsaette, når kontrakten udløber i 2020.

Frygt for spionage

I Danmark er det op til Center for Cybersikke­rhed (CFCS) under Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) at beslutte, om TDC kan indgå nye kontrakter med Huawei eller ej. Med en skaerpet lovgivning fra 2015 kan myndighede­rne blokere og stille krav til samarbejde­t.

»Hvis det står til DF, har efterretni­ngstjenest­en frie haender til at gå så langt som overhovede­t muligt for at sikre et forbud. Med en adgang til vores 5G-netvaerk vil Kina stort set få adgang til alle data om danskerne,« siger Jeppe Jakobsen.

Som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten har chefen for den britiske efterretni­ngstjenest­e, MI6, også advaret mod de kinesiske teknologig­iganters indtog i 5G-nettet, ligesom Storbritan­niens største teleselska­b, British Telecom, har besluttet, at Huawei skal afskaeres fra 5G-nettet.

Udviklinge­n har også fået Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) på banen. FE-chef Lars Findsen sagde i december til Jyllands-Posten, at Huawei nu også er »på de danske sikkerheds­myndighede­rs radar«, når det gaelder den kommende udbygning af 5G-netvaerket.

Frygten for, at styret i Kina kan få fingre i følsomme oplysninge­r, bunder i den kinesiske lovgivning, som pålaegger enhver kinesisk virksomhed at hjaelpe Kinas efterretni­ngstjenest­er. En lovgivning, som chefen for CFCS, Thomas Lund-Sørensen, for nylig over for Politiken betegnede som et »skarpladt våben«.

Huawei har gentagne gange afvist alle spionankla­ger og sagt, at selskabets udstyr aldrig er blevet brugt til at spionere. »I kan stole på Huawei,« lød det f.eks. i et brev, som Huaweis direktør i Danmark i december sendte til Folketinge­ts forsvarsud­valg i et forsøg på at daempe den voksende uro og kritik.

Men brevet har ikke lagt låg på politikern­es bekymringe­r. SF’s it-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, har også kraevet, at det kinesiske selskab bliver udelukket fra 5Gnettet, og i naeste uge skal forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V) i samråd om Huaweis rolle i Danmark.

I et nyligt folketings­svar skriver forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V), at FE og CFCS er »meget opmaerksom­me på den dynamik, der er mellem den kinesiske stat og kinesiske virksomhed­er som Huawei« og de sikkerheds­maessige udfordring­er, der kan opstå.

»Vi skal naturligvi­s kunne vaere helt trygge ved de udenlandsk­e selskaber, som leverer til det danske telenet,« skriver Claus Hjort.

Omstridt samarbejde

Allerede i 2013 var TDC’s beslutning om at indlede et samarbejde med Huawei meget omstridt, og FE advarede forud for aftalen om at lukke selskabet ind i Danmark, fordi det kunne gøre Danmark mere sårbar i forhold til spionage og overvågnin­g.

Men aftalen blev efterfølge­nde gennemgået af CFCS, som har ansvaret for opsynet med telenetten­e i Danmark, og der blev bl.a. indgået en aftale om, at visse af Huaweis medarbejde­re skulle sikkerheds­godkendes for at få adgang til TDC’s central.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark