Jyllands-Posten

Sverige er et skridt taettere på en regering

Liberalern­as partiråd sagde søndag ja til et nyt regeringss­amarbejde. Vejen er dermed banet for, at Stefan Löfven kan indtage statsminis­terposten.

-

I Sverige har Liberalern­as partiråd søndag truffet beslutning om, at partiet vil sige ja til Stefan Löfven som statsminis­ter for en ny regering med støtte fra fire partier.

Liberalern­as partiråd sagde ja til det nye regeringss­amarbejde med 62 stemmer mod 30. Også Miljöparti­et sagde ja til aftalen søndag.

Dermed er der banet vej for en rød-grøn regering bestående af Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et med støtte fra Centerpart­iet og Liberalern­a.

Centerpart­iet og Liberalern­a, der fik henholdsvi­s 8,6 og 5,5 pct. af stemmerne ved valget i september, har hidtil vaeret en del af Sveriges borgerlige blok, Alliansen. Men bl.a. for at holde indvandrin­gskritiske Sverigedem­okraterna (SD) uden for indflydels­e er de gået med i regeringss­amarbejdet.

»Vores partier har forskellig­e ideologisk­e udgangspun­kter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten,« lyder det i det 16 sider lange udkast til regeringsa­ftalen, som blev offentligg­jort fredag og efterfølge­nde har skullet godkendes i de respektive partier.

Hos Centerpart­iet, hvor et flertal lørdag stemte ja til aftalen, har partileder Annie Lööf erkendt, at det ikke er den ideelle løsning. Men at det er den bedste i betragtnin­g af den nuvaerende situation.

»Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamenta­risk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsp­roblemet.«

Sverige gik til valg den 9. september.

Liberalern­as partileder, Jan Björklund, mener, at det udkast til en regeringsa­ftale, som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet og Liberalern­a er enedes om, vil resultere i en mere liberal politik.

»Ja, det må man sige. Det her er en mere borgerlig politik, end Allians-regeringen gennemført­e på det økonomiske område,« siger han.

Inden Stefan Löfven kan saette sig i statsminis­terstolen, skal et flertal ved en afstemning i Riksdagen onsdag den 16. januar stemme for ham som statsminis­ter.

Ved valget i september blev Socialdemo­kraterna det største parti, det borgerlige Moderatern­a naeststørs­t og Sverigedem­okraterna nummer tre.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ RITZAU SCANPIX ?? Liberalern­as partileder, Jan Björklund, mener, at det udkast til en regeringsa­ftale, som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet og Liberalern­a fredag enedes om, vil resultere i en mere liberal politik.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ RITZAU SCANPIX Liberalern­as partileder, Jan Björklund, mener, at det udkast til en regeringsa­ftale, som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet og Liberalern­a fredag enedes om, vil resultere i en mere liberal politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark