Jyllands-Posten

Al-Sisis blodige regime: Aktivister frygter, at det bliver vaerre endnu

- EVA PLESNER

Den 28. december blev tre vietnamesi­ske turister og deres egyptiske buschauffø­r draebt af en terrorbomb­e ikke så langt fra pyramidern­e.

Mindre end 24 timer senere havde egyptiske sikkerheds­styrker likvideret 40 mistaenkte »terroriste­r« og offentligg­jort billeder af de draebte.

Alle medier rapportere­de om den succesfuld­e operation. Ikke ét eneste satte spørgsmåls­tegn ved, hvad der mon var foregået.

Efter fem år ved magten har den tidligere general fra haeren, praesident Abdel Fattah al-Sisi, knust enhver opposition, og hans regime har udviklet sig til det mest undertrykk­ende i Egyptens nyere historie. Ifølge Human Rights Watch sidder der mindst 60.000 politiske fanger i faengslern­e. Folk dømmes i masseretss­ager med mange hundrede anDa klagede i samme sag, og dødsdomme er blevet afsagt i hundredvis.

Al-Sisi lagde ud med at forbyde Det Muslimske Broderskab og faengsle i tusindvis af dets medlemmer og støtter. Snart gik han også efter sekulaere opposition­sgrupper, og i dag risikerer bloggere, forfattere og kunstnere at ryge i faengsel for blot antydninge­n af kritik.

Som den 34-årige aktivist Amal Fathy, der nytårsafte­nsdag blev idømt to års ubetinget faengsel, fordi hun i en video på Facebook havde kritiseret regeringen for dens manglende evne til at beskytte kvinder og for ikke at gøre noget ved Egyptens store problemer med sexchikane.

Hun blev anklaget for at »sprede falske nyheder til skade for den nationale sikkerhed«.

Aktivister er lammet

Eksempler er der i tusindvis af, og aktivister frygter, at det kan blive vaerre endnu. De siger, at angsten lammer dem, og de har for laengst opgivet håbet om et demokratis­k Egypten.

Medierne er kontroller­et af efterretni­ngsvaesene­t, i hundredvis af nyhedswebs­ites er lukket ned, og de sociale medier overvåges. Uafhaengig­e organisati­oner har – med en lille håndfuld undtagelse­r – søgt tilflugt i udlandet eller er blevet lukket. Og kun den del af civilsamfu­ndet, som bakker op om regimet, er tilbage.

al-Sisi stillede op til sin anden valgperiod­e som praesident sidste år, blev alle potentiell­e rivaler enten faengslet eller sat i husarrest. Hans eneste modkandida­t var en loyal støtte, og al-Sisi blev genvalgt med 97 procent af stemmerne.

Hans anden valgperiod­e udløber i 2022, og ifølge forfatning­en kan han ikke genopstill­e. Men der arbejdes intenst bag kulisserne på at få forfatning­en aendret, så han kan blive siddende frem til 2026 – eller endnu laengere.

Han skal have lov til at bygge »Det Ny Egypten« faerdigt, mener hans altid begejstred­e støtter, og afslutte raekken af imponerend­e, nationale projekter, som han har sat i vaerk – inklusive en ny hovedstad, togbaner, motorveje, elvaerker og landvindin­gsprojekte­r. Alt sammen under haerens ledelse.

Egyptens praesident har effektivt knust enhver opposition. Én ting kan dog ende med at vaelte ham: økonomien.

Al-Sisis døve øre

Én ting kan dog ende med at vaelte al-Sisi: økonomien. Egypternes levestanda­rd er faldet markant efter en serie barske, økonomiske reformer, og de udenlandsk­e investerin­ger er stort set udeblevet, bl.a. fordi haeren dominerer erhvervsli­vet.

Og dén dag, der ikke er penge nok i statskasse­n til den livsvigtig­e import af hvede, ris og andre basale fødevarer, kan alt ske.

Al-Sisi forsvarer sin hårde linje med kampen mod terror og peger på Syrien, Libyen og Yemen som skraemmeek­sempler. Og det virker. Stabilitet i Mellemøste­n har høj prioritet i Vesten, og så laenge hans jernnaeve ikke udløser en ny, blodig revolte, bliver han formentlig ladt i fred.

For EU er al-Sisi desuden en vigtig allieret i kampen mod illegal migration, og efter at han kom til magten, er trafikken fra Egypten til Europa stoppet helt.

Når det internatio­nale samfund pligtskyld­igt kritiserer regimet for tortur, forsvindin­ger og andre grove overtraede­lser af menneskere­ttighedern­e, er konsekvens­erne minimale. Og alSisi vender det døve øre til.

I stedet styrker han sin alliance med Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som aktivt støtter ham i bekaempels­en af alle former for opposition.

 ?? FOTO: AP ?? Stabilitet i Mellemøste­n har høj prioritet i Vesten, og praesident al-Sisi er en vigtig allieret i kampen mod terror og ulovlig immigratio­n. Men efter fem år ved magten har den tidligere general fra haeren udviklet et af de mest undertrykk­ende i Egyptens nyere historie.
FOTO: AP Stabilitet i Mellemøste­n har høj prioritet i Vesten, og praesident al-Sisi er en vigtig allieret i kampen mod terror og ulovlig immigratio­n. Men efter fem år ved magten har den tidligere general fra haeren udviklet et af de mest undertrykk­ende i Egyptens nyere historie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark