Jyllands-Posten

NYFASCISTI­SK BØLGE

-

nyder Salvini navnet il capitano, kaptajnen.

For også Italiens nyfasciste­r har brug for politiske forbillede­r. Det ved journalist og forfatter Paolo Berizzi noget om.

I 2018 udgav han bogen ”Nazitalien – Rejse i et land, der igen er blevet fascistisk”, der er en chokerende rejse rundt i det nyfascisti­ske Italien, hvor skinheadat­tituder, Mussolini- og Hitlertato­veringer samt alskens verbale kvababbels­er imod immigrante­rne og andre minoritets­grupper hører til dagens orden.

Berizzi selv har modtaget adskillige trusler fra nyfascisti­ske grupper på grund af sin bog.

En anden bemaerkels­esvaerdig udgivelse i 2018 er forfatter Antonio Scuratis roman om Mussolinis liv, ”M. – Århundrede­ts søn”. Det er første gang, en italiensk forfatter har skrevet om Mussolini i romanform.

I italiensk presse har Scurati udtalt:

»Helt aerligt, i dag ser jeg ikke nogen ny Mussolini på den politiske scene i Italien. Men det, jeg dog fornemmer ret tydeligt i dagens Italien, er et politisk, socialt og mentalt klima, der minder meget om det, der gik forud for fascismens indtog i Italien i 1922, og som senere gjorde det muligt for Mussolini at komme til magten.«

Selv om en ny Mussolini – ifølge Scurati – ikke er på vej i Italien, naegter Michela Murgia dog at saenke paraderne:

»Lige nu er den italienske venstreflø­j ikkeeksist­erende, og millioner af vaelgere er blevet hjemløse. Det er derfor vigtigt, at vi intellektu­elle – forfattere, journalist­er, filmfolk – bliver ved med at stå imod Salvini og hans tyranniske politik. For dette er en snebold, der vil blive ved med at rulle, også i de kommende år,« siger den populaere forfatter. I 2018 blev det italienske bogmarked naermest oversvømme­t med titler – omkring 20 – der handler om fascismen.

Bøgerne omhandler både den historiske fascisme, som oplevede sit højdepunkt under Anden Verdenskri­g, og de gryende nyfascisti­ske tendenser, som, mener nogle, er på vej tilbage til Italien.

De mange bøger, saerligt essays, forsøger på hver sin måde at analysere, forklare og belyse faenomenet via sociale, politiske, antropolog­iske og økonomiske aspekter.

En del af forklaring­en på dette tydelige bogfaenome­n er, at det italienske samfund – saerligt efter valget i marts 2018 – har taget et betydeligt politisk ryk imod højre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark