Jyllands-Posten

Melding fra Lev Uden Vold: De unge mangler viden om, hvad psykisk vold er

-

Lotte Grostøl sekretaria­tschef i Lev Uden Vold

»Jeg har prøvet at blive nedgjort foran andre mennesker. Det fik mig til at føle mig virkelig dårlig indeni og som om, jeg var mindre vaerd.«

»Jeg har en veninde, som er blevet udsat for psykisk vold af sin kaereste. Hun er stadig sammen med ham. Jeg har prøvet at sige noget til hende, men hun er så vild med ham, at hun bare forsvarer ham, når vi taler om det. Så kan hun sige: “Han var bare traet den dag”.«

Citaterne stammer fra to unge mennesker, som vi i Lev Uden

Vold talte med til Ungdommens Folkemøde sidste år. På hver sin måde har de haft psykisk vold inde på livet. En form for vold, som desvaerre er meget mere udbredt, end de fleste af os går og tror.

En rapport fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd – viser, at psykisk partnervol­d er den mest udbredte form for partnervol­d og rammer dobbelt så ofte som fysisk vold.

Ifølge rapporten har 2,5 pct. af den danske befolkning mellem 1664 år vaeret udsat for psykisk partnervol­d inden for det sidste år. Det svarer til, at omkring 120.000 personer årligt bliver udsat for psykisk partnervol­d. Til sammenlign­ing har lidt over 1 pct. af befolkning­en vaeret udsat for fysisk partnervol­d.

Når så mange bliver udsat for psykisk vold, må og skal vi som samfund reagere og saette ind. Derfor er det glaedeligt, at justitsmin­isteren netop har fremlagt lovforslag­et om en selvstaend­ig kriminalis­ering af psykisk vold i straffelov­en, hvor lovaendrin­gen forventes at traede i kraft den 1. marts 2019.

Den nye lovgivning vil ikke nødvendigv­is føre til en lang raekke domfaeldel­ser, men signalvaer­dien og det fokus på psykisk vold, som kriminalis­eringen medfører, er enormt vigtigt. Og det er et vigtigt skridt for dem, der bliver udsat for psykisk vold af deres partner eller andre, der står dem naert.

Med kriminalis­eringen bliver psykisk vold og fysisk vold ligestille­t. Forhåbentl­ig vil det få mange flere til at indse, hvor alvorlig den psykiske vold rent faktisk er. For rigtig mange udsatte er psykisk vold nemlig endnu svaerere at slippe fri af, og den saetter ofte endnu dybere spor end den fysiske vold.

Kriminalis­eringen er vigtig, men jeg vil gerne understreg­e, at den kun skal vaere et første skridt. Naeste skridt er at sikre både voldsudsat­te og voldsudøve­re ret til ambulante tilbud, så de kan få den rette hjaelp. Og så skal vi blive bedre til at saette ind og opspore volden langt tidligere, inden den for alvor eskalerer.

Det fører mig tilbage til citaterne fra de to unge mennesker naevnt tidligere. Vi skal nemlig have et saerligt fokus på de unge. Ifølge rapporten fra Vive er isaer de unge i risiko for at blive udsat for psykisk vold – risikoen for at blive udsat for psykisk partnervol­d falder derimod jo aeldre, man bliver.

En undersøgel­se lavet af Epinion for Lev Uden Vold tidligere på året viser, det kun er 68 pct. af de 1834-årige, der mener, at gentagende eller systematis­k ydmygelse, nedvurderi­ng, kontrol og trusler er psykisk vold, mens det gaelder for 90 pct. af de 35-55-årige og 94 pct. af dem på 56 år og derover.

Og spurgt, om det har karakter af psykisk vold, at din partner kontroller­er dine sociale profiler på nettet eller kontroller­er, hvem du mødes med, er det ligeledes i gruppen af 18-34-årige, at faerrest mener, at dette er psykisk vold. Dette viser, at de unge i høj grad mangler viden om, hvad psykisk vold er.

De kan risikere, at volden følger dem ind i deres voksne liv og bliver endnu svaerere at slippe fri af. Det skal vi forhindre, og der er altså stadig meget at handle på – både når det gaelder psykisk vold, men også vold i naere relationer generelt.

Det er vigtigt, at flere unge bliver opmaerksom­me på psykisk vold og laerer tegnene at kende, inden volden eskalerer. Hvis de unge ikke kender til den psykiske vold eller andre former for vold, er de nemlig i større risiko for at blive en del af et forhold med vold.

Og de kan risikere, at volden følger dem ind i deres voksne liv og bliver endnu svaerere at slippe fri af. Det skal vi forhindre, og der er stadig meget at handle på – både når det gaelder psykisk vold, men også vold i naere relationer generelt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark