Jyllands-Posten

Handelssam­arbejdet i verden er endt i slagsmål på det oprørte hav

I 2019 vil der vaere fokus på handelspol­itikken og klimaaendr­ingerne. Trumpadmin­istratione­n ønsker at gå enegang i de multilater­ale organisati­oner. Men vi kan fortsat mere sammen end hver for sig – både i FN og WTO.

- CARSTEN STAUR

Få dage før jul dumpede to tidsskrift­er ind ad døren. ”Er USA faerdig som supermagt?” spurgte Raeson. ”Europa i opløsning” var forsiden på Politikens nye historiema­gasin.

Det internatio­nale system er i krise, ingen tvivl om det. Udløst ikke mindst af Trump-administra­tionens opgør med det system af multilater­ale samarbejds­organisati­oner, som USA i årtier har vaeret drivkrafte­n bag.

Frem for at tage diskussion­en med Kina inden for dette systems rammer og søge samarbejde med bl.a. EU om vejen frem har USA valgt at søge konfrontat­ionen alene. Og i stedet for at fastholde den vaerdimaes­sige overhånd, som menneskere­ttigheder og liberale frihedsvae­rdier altid har givet USA, synes man nu på vej til at saette også dette over styr.

Det amerikansk­e kursskifte har betydet, at efterkrigs­tidens multilater­ale institutio­ner i dag er under staerkt pres, også vaerdipoli­tisk: FN, Nato, WTO – og EU har som bekendt også sit at slås med.

Etablerede spilleregl­er tilsidesae­ttes. Velfungere­nde samarbejds­former forkastes. Nationalis­me og alles kamp mod alle synes på vej til at erstatte det regelbaser­ede internatio­nale samarbejde, der er bygget op siden 1945.

Bliver det bedre i 2019? Kan udviklinge­n vendes?

Et af de grundlaegg­ende problemer er, at en del ser globaliser­ing og internatio­nal økonomisk integratio­n som en udvikling, der truer national suveraenit­et og landenes demokratis­ke styreforme­r. Det er et grundargum­ent i mange populistis­ke og nationalis­tiske fortaellin­ger.

Men det holder ikke. Suveraenit­et er ikke lig med mure og lukkede graenser. Muligheden for overhovede­t at udøve national suveraenit­et er tvaertimod afhaengig af, at det sker i samarbejde med andre.

Intet land er i stand til alene at håndtere de graenseove­rskridende problemer, verden står midt i: global opvarmning og klimaaendr­inger, terrorisme, internatio­nal kriminalit­et, risikoen for nye farlige epidemier, spredning af nukleare våben, hvidvask og interfarli­ge samspil mellem fattigdom, befolkning­stilvaekst og migrations­pres, som vi ser i Afrika – for bare at naevne nogle.

Verden har over de seneste mange årtier oplevet en markant økonomisk vaekst, drevet af en raekke omfattende teknologis­ke nybrud, markante forøgelser af den internatio­nale samhandel og styrket global arbejdsdel­ing.

En moderne smartphone består af hundredvis af enkeltdele fremstille­t i dusinvis af lande. Et godt billede af en verden, hvor vi alle, også politisk, får mere ud af at samarbejde med hinanden end af at forsøge at gøre tingene hver for sig.

Internatio­nalt samarbejde er ikke et zero sum game, hvor vi kaemper mod hinanden om at fordele kagen. Internatio­nalt samarbejde handler om i faellesska­b at gøre kagen større. Om at skabe flere muligheder for at håndtere de globale problemer effektivt – og for at skabe mere vaerdi og bedre resultater for alle.

Men det forudsaett­er samtidig, at landene er nogenlunde enige om det helt grundlaegg­ende. Om, at vi i faellesska­b kan nå laengere end hver for sig. Og om, hvad de afgørende problemer er, og hvilke handlemuli­gheder der findes.

Det er her, det kniber.

i hvert fald to afgørende valg af retning.

I 2019 står vi over for

Det ene er på handelspol­itikken. Vi må undgå, at den begyndende globale handelskri­g udvikler sig yderligere. Der er behov for samarbejde om reformer inden for rammerne af WTO. Trump-administra­tionens pres på Kina har givet haft effekt, og det er vigtigt, at det momentum, der er skabt, nu føres i den rigtige retning.

Erklaering­en fra G20-topmødet i Buenos Aires giver lidt grund til optimisme i forhold til reformer af WTO-systemet. Men det kraever, at de uomtvistel­ige fordele ved frihandel kommer staerkere frem i de politiske drøftelser, så protektion­istiske kraefter ikke dominerer. Det andet vedrører klimaaendr­ingerne og opfølgning­en på Paris-aftalen. Der er staerkt videnskabe­ligt belaeg for, at vi skal holde den globale temperatur­stigning på under 1,5 grader celsius.

Et almindelig­t forsigtigh­edsprincip tilsiger, at vi sikrer, at vores børn og børnebørn ikke om få årtier skal stå uden mulighed for at vende udviklinge­n. Det er uansvarlig­t bare at afvise, at problemet findes – eller satse hele butikken på, at der vil komme en magisk løsning, som vi ikke kan se i dag. FN’s klimatopmø­de til september bliver et vigtigt hjørne i det kommende år.

I begge sammenhaen­ge må vi fortsat forsøge at få USA med. Der er mange amerikansk­e interesser i spil, og en stor del af dem vil gerne samarbejde­t.

Det er også vigtigt, at vi bygger på evidens – på viden og på fakta. En organisati­on som OECD kan her spille en afgørende rolle ved at skabe et trovaerdig­t og sagligt grundlag for forhandlin­ger i WTO og i FN.

Der er store globale udfordring­er på vej: Teknologi og digitalise­ring skaber nye organisati­onsformer og nye muligheder, men også nye risici.

De multilater­ale organisati­oner er den ramme, vi har skabt for at håndtere disse udfordring­er i faellesska­b.

Der er mere brug for dette samarbejde end nogensinde før.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark