Jyllands-Posten

Han gør Mozart til en mand, vi alle kan spejle os i

Med lige dele pruttehumo­r og poesi fortolker Simon Bennebjerg karakteren som komponiste­n Mozart i Det Kongelige Teaters nyopsaetni­ng af det musikalske skuespil ”Amadeus”.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Simon Bennebjerg sidder i slåbrok i sminkerumm­et bag Det Kongelige Teaters

Gamle Scene. En sminkør laegger omhyggelig­t den makeup, der får hans ansigtstra­ek til at traede skarpere frem. På hovedet får han monteret en paryk med viltre blå krøller, og så hopper han i sit kostume – et elegant guldjakkes­aet med brokademøn­ster.

Iført det autentiske Mozart-outfit er han klar til at løbe, klatre og kravle rundt på scenen i teatrets premiereak­tuelle opførelse af ”Amadeus” – en musikalsk fortaellin­g om wienerklas­sikkens excentrisk­e vidunderba­rn, der blev berømt vidt og bredt for sine poetiske kompositio­ner.

For Simon Bennebjerg har karakteren Mozart ikke vaeret nem at indkredse. Komponiste­n, som kun blev 35 år gammel, var nemlig en yderst sammensat person.

»Aparte, impulsiv, umiddelbar,« remser skuespille­ren op.

»Mozart var en barnlig sjael, der underholdt med sine skøre indfald og falde på halen-komikken. Samtidig faerdedes han jo allerede fra barnsben på de bonede gulve hos paven og hoffet, hvor han brillerede med sin musik. Så han var bevidst om pli og gode manérer.«

For at traenge ind i sjaelen på Mozart og fremstille ham trovaerdig­t i stykket har Simon Bennebjerg i forberedel­sesfasen brugt megen tid på research. Han har lyttet til Mozarts musik og laest nogle af de velbevared­e breve, der findes fra komponiste­ns hånd.

»Den bizarre fascinatio­n, som Mozart havde af det anale, afspejles i nogle af hans breve. Det var lettere for mig at affyre mine replikker om prutter og afføring, efter at jeg havde laest brevene og erfaret, at

Mozart virkelig udtrykte de ting,« ler skuespille­ren, der som led i indstuderi­ngen også skulle laere at dirigere et levende orkester. På scenen leder Mozart-figuren nemlig en flok musikere fra Det Kongelige Kapel, som live spiller små uddrag af komponiste­ns operaer og instrument­alvaerker.

Dirigent-videoer

»Jeg har set en masse dirigentvi­deoer på Youtube, og så har jeg stået og øvet slagteknik­ker hjemme foran spejlet for at få det til at falde naturligt. Det handler om at få musikken til at leve inde i mig,« beskriver Simon Bennebjerg.

Umiddelbar­t virker

Mozart som en humorens mand, der snor samfundets højtståend­e spidser om sin lillefinge­r. Med sjofle jokes får han selv sin forsmåede kone, Constanze, til at le, lige efter at hun har afsløret den omfattende utroskab, han udsaetter hende for. Men under det komiske og klovnede ydre gemte komponiste­n på en mørk side i sin personligh­ed.

»Mozart blev jo tidligt udråbt som et musikalsk geni; det var ensomt for ham at vaere denne ener, som mange af komponistk­ollegerne tog afstand fra. Når Mozart mødte modstand i livet, kunne han ikke gennemskue den. Det mest spaendende i hans mangefacet­terede vaesen var den smerte, som han udtrykte i den sammenhaen­g. Han var decideret bange for at blive skør,« bemaerker skuespille­ren.

Svaer skoletid

Smerten kan Simon Bennebjerg identifice­re sig med. Som barn kaempede han for at slå til i skolen. Han var ordblind og havde svaert ved at laere at laese, skrive og regne. Først da han som 16årig fik drama som fag på efterskole­n, opnåede han ros og anerkendel­se.

»Det var måske den første gang i mit liv, at jeg følte mig god til noget.«

I gymnasiet brugte han sin fritid på at spille teater. Han søgte ind som skuespille­r på Den Danske Scenekunst­skoles afdelinger i både København, Odense og Aarhus – og kom ind i hovedstade­n i tredje forsøg. I 2016 blev han fastansat som skuespille­r i ensemblet på Det Kongelige Teater.

»Det er mit første job,« smiler han stolt.

At optraede på Gamle Scene betyder noget saerligt for ham:

»Jeg kom meget her i huset som barn for at se balletter og skuespil sammen med min mor. Derfor er det stort for mig at stå på netop denne scene.« Simon Bennebjerg, skuespille­r, København

 ?? FOTO: DET KONGELIGE TEATER ?? »Ingen andre i min familie er skuespille­re, men det betød meget, at mine foraeldre støttede mig, da jeg valgte den kreative karriereve­j,« fortaeller Simon Bennebjerg – her i rollen som Mozart.
FOTO: DET KONGELIGE TEATER »Ingen andre i min familie er skuespille­re, men det betød meget, at mine foraeldre støttede mig, da jeg valgte den kreative karriereve­j,« fortaeller Simon Bennebjerg – her i rollen som Mozart.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark