Jyllands-Posten

Dansk VM-spiller tog en chance, der kostede to års karantaene

Fløjspille­ren Johan Hansen skiftede Faerøerne ud med Danmark, selv om der ikke var garanti for landskampe på det nye landshold.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN KENNETH THYGESEN

Johan Hansen. Navnet klinger af jysk muld, men når man får det fulde navn skrevet helt ud, bliver de faerøske aner afsløret. Jóhan á Plógv Hansen,

Fløjspille­ren fik lørdag aften sin slutrunded­ebut, da Danmark slog Tunesien med 36-22. BSV-spilleren er indskrevet i den danske trup i stedet for veteranen Hans Lindberg, der er ude med en fiberskade og formentlig ikke kommer tilbage på holdet under VM..

Johan Hansen, som han bliver kaldt til daglig og i højtaleren i Jyske Bank Boxen, er gået igennem mere end de fleste for at få lov til at optraede for Danmark.

Han er født og opvokset på Faerøerne. Selv om han var god til fodbold, satsede han på håndbolden, og allerede som 16-årig flyttede han til Danmark for at spille håndbold på et talentakad­emi i Skanderbor­g.

Stoltheden var selvfølgel­ig stor, da han allerede året efter blev indkaldt til det faerøske landshold. Det var dog en beslutning, som senere skulle få konsekvens­er for karrieren. Faerøerne deltog på davaerende tidspunkt ikke i de almindelig­e kvalifikat­ionspuljer til EM og VM, men i en turnering under navnet Challenge Trophy, der var en cup for mindre håndboldna­tioner.

Karantaene i to år

I Danmark blev han ved med at udvikle sig på højre fløj, og han blev så god, at danske ungdomslan­dstraenere fik øje på ham. Danmark kunne se potentiale­t og ville gerne gøre ham til dansker i håndboldma­essig forstand. Johan Hansen sagde ja. Det skete i 2013, men selv om han havde et dansk pas, kostede det alligevel en karantaene på to år fra al landsholds­håndbold, fordi han allerede havde optrådt for én nation i en officiel landskamp.

Han var udelukket i to år og desuden låst til Danmark uden garanti for at slå igennem i en nation med mange rigtig gode fløjspille­re. Han kunne dermed ikke igen optraede for Faerøerne.

»Man må tage chancer i livet. For mig var det det rigtige valg. Da jeg skiftede, havde Faerøerne ikke noget seniorland­shold, der spillede med i kvalifikat­ionen. Det har det nu. Men jeg fortryder det på ingen måde, og at stå her ved VM for Danmark er det hele vaerd,« siger Johan Hansen.

Kan møde Faerøerne

I de senere år har Faerøerne haevet niveauet på håndboldla­ndsholdet betragteli­gt, så holdet nu spiller med om kvalifikat­ion til både EMog VM-slutrunder. Holdet er lige nu rent faktisk i EM-pulje med Danmark, og de to hold står over for hinanden . Hvis Johan Hansen kan bide sig fast på landsholde­t efter VM, kan han komme til at stå over for sit andet faedreland midt i juni, når de to hold mødes.

»Jeg har ikke taenkt så meget over det. Nu nyder jeg det her VM, og så må vi se, hvad der sker. Men skulle det ske, vil jeg glaede mig til denne kamp. Det ville blive meget sjovt. Jeg kender alle spillerne, og flere af dem rigtig godt. Men det er langt fremme i fremtiden,« siger Johan Hansen.

Da han skiftede håndboldna­tionalitet i 2012, håbede han selvfølgel­ig at få kampe for Danmark. Og han har tidligere spillet for det danske U21-landshold ved en slutrunde i Brasilien, hvor Danmark vandt VM-sølv. Nu står han i en VM-slutrunde på hjemmebane på A-landsholde­t.

Var det det her, du drømte om, da du skiftede håndboldna­tionalitet?

»Jeg havde ikke turdet drømme om at få lov til at spille et VM. Det er ubeskrivel­igt. Det er noget af det største, man kan få lov til at opleve. Og så på hjemmebane, det bliver ikke større,« siger Johan Hansen.

Den største oplevelse

Han var blaest tilbage over stemningen i Boxen lørdag aften i opgøret, hvor han nåede at score to mål i det kvarter, han fik på banen.

»Det er den største oplevelse, jeg har haft i min håndboldka­rriere indtil nu. Det var ubeskrivel­igt. Jeg har aldrig prøvet at spille foran så mange danskere i så stor en arena,.« siger Johan Hansen.

Han var med i de to opvarmning­skampe inden VM, men blev så siet fra, da Hans Johan Hansen scorede to mål i sin første slutrundek­amp for Danmark. Han er med igen mandag, når Danmark møder Saudi-Arabien. Lindberg blev klar til VM-åbningskam­pen imod Chile. I den kamp blev Hans Lindberg dog skadet igen, og derfor blev Johan Hansen hentet ind. Om han har billet til resten af VM, ved han ikke.

»Jeg har fået at vide, at jeg er med her i de første kampe, og så må vi se, hvad der sker. Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at gå med Hans, og hvad Nikolaj taenker. Jeg er med nu og prøver at gøre det, så godt jeg kan,« siger han.

Han er 24 år, og han har altid haft netop Hans Lindberg som forbillede.

»Han har bidraget til landsholde­t i så mange år. Jeg kan i hvert fald ikke huske et landshold uden ham. Han er en rutineret herre, og jeg har set op til ham i rigtig, rigtig mange år. Jeg må se, om jeg kan fylde hans sko ud, selv om det bliver svaert. Det er på en trist baggrund, men man må tage det, man kan få, og nu er jeg blevet hevet ind, og det er jeg selvfølgel­ig rigtig glad for,« siger Johan Hansen.

Det kan vaere slut

Fløjspille­ren Hans Lindberg var skadet op til VM, men meldte sig klar og spillede en halvleg imod Chile. Her gik det galt, da en ny skade sprang op i samme laegmuskel. Han erkender, at det kan betyde, at han er faerdig ved VM.

Der er tre udskiftnin­ger til rådighed ved VM, og med Hans Lindbergs bytte med Johan Hansen før lørdagskam­pen mod Tunesien har

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark