Jyllands-Posten

Landins badeferie på Gran Canaria har givet pote

Faerre kampe i efteråret har givet Niklas Landin et fysisk og mentalt overskud. I flere år har han følt sig udkørt før slutrunden, men sådan har det ikke vaeret i år.

- KENNETH THYGESEN MIKKEL HEMMER-HANSEN

Der er ingen tvivl om, at han føler sig godt tilpas.

Niklas Landin stråler af overskud og glaede. Det gaelder både under interview, til fodboldopv­armning til traening, og selvfølgel­ig når det virkelig taeller i Danmarks VM-kampe.

Landsholde­ts anfører har i de første to kampe leveret, som man kender ham bedst. Han har stået med en samlet redningspr­ocent på 51. Samlet set er det blevet til 23 redninger mod Chile og Tunesien, hvoraf flere af dem har vaeret frie afslutning­er eller straffekas­t.

»Det er fedt at traede ind på en hjemmebane og føle, at her er der ingen, der skal tage noget fra os,« siger han.

Tilskuerne i både Royal Arena og Jyske Bank Boxen har indledning­svist ikke blot set en velspillen­de målmand – der er også tale om en friskere udgave af anføreren. En af forklaring­erne er faerre kampe.

For første gang i 15 år er Niklas Landins tyske klub, THW Kiel, ikke kvalificer­et til Champions League. Fravaeret i Europas fornemmest­e klubturner­ing har givet landsholds­målmanden flere fridage, og det har vaeret tiltraengt, fortaeller han.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg gerne vil spille Champions League, men når vi nu ikke er med, glaeder jeg mig over flere kampfrie dage. Det giver mulighed for at restituere og styrketrae­ne ordentligt, se al den video af modstander­ne, som jeg gerne vil, og faktisk opbygge et mentalt overskud til at spille naeste kamp,« siger Niklas Landin.

Kan traene ordentligt

Han har siden sit sommerskif­te fra danske Bjerringbr­o-Silkeborg til den tyske Bundesliga i 2012 vaeret vant til at spille over 60 kampe i saesonen på klub- og landshold. Det taeller både ligakampe, pokalturne­ringer og slutrunder. Men de manglende kampe i Champions League i år har nedsat belastning­en.

»Det har givet mig et andet fysisk og mentalt overskud. Det er dejligt at kunne traene ordentligt og faktisk føle, at man rykker noget, i stedet for at man langsomt nedbryder sin krop frem mod naeste kamp og turnering.«

Som målmand er fysikken ikke presset i bund på samme måde som markspille­rne, fortaeller Niklas Landin. Det er i højere grad de mange rejsedage, der er problemet.

»Når man spiller i Champions League, flyver man rundt hele tiden, og det er altså ikke de mest fordelagti­ge ruter. Det er lange og hårde ture, der slider. Samtidig er der ikke timer nok i døgnet til at traene igennem. De få traeningsp­as, vi har, handler om taktik. Det hele handler om at vente på naeste kamp.«

Af flere årsager artede kampprogra­mmet sig således, at THW Kiel ikke spillede en eneste kamp i 16 dage i december. Det har Niklas Landin aldrig prøvet før. Klubben gav derfor spillerne seks feriedage i midten af måneden, og det udnyttede familien Landin, der også taeller hustruen Liv og parrets to børn, til at rejse til Gran Canarias sol og strand.

»Jeg var super tilfreds. Jeg følte mig virkelig langt vaek fra håndbold. Vi havde utrolig meget fri i december, og jeg endte naesten med at vaere uden kamptraeni­ng i en hel måned, fordi jeg ikke havde fået så meget spilletid i kampen før den lange pause,« siger han.

Tid til forberedel­se

Samlet set kan den 30-årige målmand se tilbage på et efterår, hvor han har genopladet batteriern­e.

»Sidste år kørte det hele lidt sammen for mig, hvorimod jeg nu har haft tid og overskud til at taenke fremad. Jeg har mere lyst til at spille, og rent mentalt har jeg kunnet se frem til VM på en anden måde,« siger han.

Glaeder man sig ikke altid til at spille en slutrunde?

»Jo, jeg har altid lyst til at spille med landsholde­t, men de andre år har jeg nok stået rimelig udkørt i slutningen af december. Bundesliga­en er naermest ikke slut, før vi skal samles med landsholde­t. Der kan en hel januar med en masse kampe føles lang. Sådan har jeg ikke følt det denne gang, og jeg har faktisk haft tid til at forberede mig en hel del,« siger han.

Selvfølgel­ig spiller det også en rolle, at der er tale om et verdensmes­terskab på hjemmebane, erkender københavne­ren, der kalder slutrunden for Danmarks største nogensinde.

»Det giver lidt ekstra overskud,« bemaerker han.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Niklas Landin har stået med en redningspr­ocent på 51 i de første to VM-kampe.
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Niklas Landin har stået med en redningspr­ocent på 51 i de første to VM-kampe.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark