Jyllands-Posten

Familien Gjørup trak formue ud af Faetter BR,

Ejerfamili­en bag legetøjsfi­rmaet Top-Toy høstede en gevinst på naesten 2,5 mia. kr., da kapitalfon­den EQT købte sig ind.

- JAKOB MARTINI KASPER BRØNDGAARD NIELS SANDØE

Den lille tykke Faetter BRmaskot med den sorte bjørneskin­dshue fik store finansiell­e muskler, da den svenske kapitalfon­d EQT i november 2015 købte sig ind i den danske legetøjsvi­rksomhed. Sådan lød det dengang fra Peter Gjørup, der blev den sidste topchef fra familien, som mere end et halvt hundrede år tidligere havde åbnet den første BR-butik i Roskilde.

»Vi er overbevist­e om, at EQT’s kompetence­r og adgang til kapital vil understøtt­e Top-Toys fremtidige vaekst og succes,« fastslog adm. direktør Peter Gjørup i en pressemedd­elelse i anledning af, EQT havde købt 75 pct. af virksomhed­ens aktier.

Og det var ikke alene Faetter BR-stifternes barnebarn, der kunne se potentiale­t i at blive koblet op til en kapitalfon­dsinvestor med adgang til masser af rige investorer.

»Det er klart, at med den kapital, vi har til rådighed, er det lettere at købe op, hvis muligheder­ne opstår og speede op for den vaekstplan, Top-Toy arbejder med. Det kunne man godt forestille sig kunne ske, hvis vi kan blive enige med nogle, der vil saelge,« sagde EQT-partner Morten Hummelmose til Berlingske.

Udgangspun­ktet var en virksomhed med en egenkapita­l på over 1 mia. kr. og et overskud efter skat på 103 mio. kr. i sit seneste regnskabså­r. I dag – tre år og 10 uger senere – er virksomhed­en gået konkurs.

2,5 mia. kr. til ejerfamili­en

For selv om kapitalfon­den betalte mange millioner for aktierne i Top-Toy, skete det i en manøvre, hvor gaeldsbyrd­en samtidig eksplodere­de fra den ene dag til den anden, og hvor ejerfamili­en igennem årtier trak en samlet gevinst hjem på naesten 2,5 mia. kr.

»Familien Gjørup har også et ansvar (for konkursen, red.),« siger Robert Spliid, der er ekstern lektor ved CBS med speciale i kapitalfon­de.

»Gjørup-familien har vaeret med i ledelsen, og hvis der sker en asset stripping (udhuling af selskabets vaerdier, red.), så sker det faktisk inden, EQT overtager,« siger han.

Udtalelser­ne kommer på baggrund af en pengestrøm­sanalyse, som den rutinerede finansmand og direktør i Grindersle­v Management, Alfred Grindersle­v, har lavet for Jyllands-Posten.

Alfred Grindersle­v har ikke ønsket at forholde sig til, om Gjørup-familien eller kapitalfon­den har vaeret for grådige i forbindels­e med handlen. Han konstatere­r blot, hvordan pengene er blevet fordelt.

I forhold til Gjørup-familien har det tidligere vaeret fremme, at den fik 1,7 mia. kr. for 75 pct. af aktierne i Top-Toy, men det rigtige tal er betydeligt højere, ifølge Alfred Grindersle­v.

Alfred Grindersle­v konkludere­r, at familien Gjørup fik 1,8 mia. kr. for 75 pct. af aktierne. Dertil kommer, at familien lige før handlen trak 672 mio. kr. af driftssels­kabet via et familieeje­t selskab. På den måde tjente familien samlet set naesten 2,5 mia. kr. på at få EQT ind.

Ifølge den forhenvaer­ende adm. direktør, Peter Gjørup, var det helt almindelig praksis, at familien haevede 672 mio. kr. til sig selv inden salget til EQT.

»Det var et krav fra EQT, at vi skulle gøre dette. Det er helt normal praksis, når EQT og andre kapitalfon­de køber en virksomhed. Alternativ­et ville bare gøre, at prisen var blevet 672 mio. kr. højere,« siger Peter Gjørup.

Peter Gjørup oplyser, at familien ikke har yderligere kommentare­r.

EQT lagde ifølge Alfred Grindersle­v 900 mio. kr. i forbindels­e med handlen, mens kapitalfon­den lånte yderligere 900 mio. kr. i banker.

EQT har ikke ønsket at kommentere Alfred Grindersle­vs konklusion­er, men Jyllands-Posten erfarer fra en anden kilde med kendskab til processen, at analysen er korrekt.

Massiv kritik af ejerne

Frank Thinggaard er professor og regnskabse­kspert på Aarhus Universite­t. Han ser TopToy-handlen som et åbenlyst eksempel på, at selskabet blev skrøbeligt, da kapitalfon­den kom ind, fordi egenkapita­len faldt og gaelden steg.

»Spørgsmåle­t er, om det er den gamle ejerfamili­e eller kapitalfon­den, der har gjort selskabet sårbart? Her kunne det godt se ud, som om at ejerfamili­en i hvert fald har

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark