Jyllands-Posten

Indeksfond­e slår markedet

10 af 16 aktiefonde hos Sparinvest Index har givet et højere afkast end det indeks, fondene følger.

- LENE ANDERSEN

Skønt indeksinve­storerne i Sparinvest ikke er sluppet for skrammer i 2018, kan en stor del af investorer­ne glaede sig over, at deres fonde har klaret sig bedre end markedet.

Det er saerlig interessan­t set i lyset af en opgørelse fra den uvildige investerin­gsrådgiver Dannebrog Invest, der viser, at det ikke er lykkedes i 2018 for knap 80 pct. af de aktive aktiefonde, hvor portefølje­forvaltern­e gennem deres valg af aktier prøver at slå markedet.

Chefstrate­g i Sparinvest David Bakkegaard Karsbøl siger, at indeksfond­ene, som jo burde give indeksets afkast minus fondens omkostning­er, kan slå indekset, fordi indeksene rummer mange hundrede aktier, og man ikke behøver at købe dem alle for at skabe det samme afkast som indekset.

»Typisk køber vi mellem en tredjedel og to tredjedele af aktierne i indeksfond­enes benchmarks. Vi køber naturligvi­s ofte naesten alle de aktier, som har store vaegte i benchmark, men ellers er det i store traek ligegyldig­t, hvilke af de øvrige aktier vi køber, blot vi køber tilstraekk­eligt mange af dem,« siger David Bakkegaard Karsbøl og fortsaette­r:

»Det betyder så, at vi med hjaelp fra algoritmer kan vaere kraesne, med hensyn til hvad vi betaler for aktierne.«

Bedst i forhold til indeks sidste år var Sparinvest Index USA Small Cap, der med et fald på 4,31 pct. klarede sig 1,36 procentpoi­nt bedre end indekset MSCI USA Small Cap.

Den store indeksfond Sparinvest Index Globale Aktier Min. Risiko havde et afkast på 2,3 pct., hvilket var 0,93 procentpoi­nt bedre end MSCI World Minimal Volatility.

Dårligst gik det for Sparinvest Index OMX C25 med et negativt afkast på 11,83 pct., hvilket var 0,64 procentpoi­nt dårligere end indekset over de mest handlede danske aktier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark