Jyllands-Posten

Hjemløsepl­an saetter en god kurs for indsatsen, men kraever flere midler

I Udsatteråd­et er man positivt stemt over for Aarhus Kommunes nye masterplan på hjemløseom­rådet. Det er en vigtig indsats, som nu skal bakkes op med flere midler og supplerend­e initiative­r, siger formand.

- CHRISTIAN EMIL HOLM

I sidste uge bragte JP Aarhus en artikel om Aarhus Kommunes nye masterplan på hjemløseom­rådet, hvori medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get Gert Bjerregaar­d (V) på vegne af Venstres byrådsgrup­pe rettede kritik af planen, der blev kaldt ukonkret og uambitiøs.

Artiklen fik formand for Udsatteråd­et Knud Aarup til tasterne, da han ikke mener, at kritikken er berettiget.

»Åh, nu taler man igen noget ned, som er så vigtigt for så mange,« siger han.

Selv om planen har sine mangler, saetter den en god og vigtig kurs for en langsigtet, fremadrett­et indsats på hjemløseom­rådet, mener han.

»Man har fået de rigtige redskaber med i planen, og man siger de rigtige ting.

Det er vaerd at anerkende,« siger han.

Housing first

I Aarhus Kommune har man i en årraekke arbejdet ud fra princippet housing first, som bygger på, at en stabil boligsitua­tion er en forudsaetn­ing for at stabiliser­e og forbedre borgerens andre problemsti­llinger.

På trods af arbejdet med den bredt anerkendte metode viser den seneste hjemløseta­elling fra 2017, at antallet af hjemløse i Aarhus stadigvaek er stigende.

»Problemet har hidtil vaeret, at man har skruet ned for den efterfølge­nde socialfagl­ige indsats, som er så vigtig. Det kan godt vaere, at du får din egen lejlighed, men kan du ikke finde ud af at bo i den, og har du ingen til at hjaelpe dig med det, er du lige vidt,« siger han.

I planen fremgår det, at man også fremadrett­et vil arbejde med housing first. Det glaeder dog Knud Aarup, at man i den nye plan har fået øjnene op for fortidens problemer.

»I den nye plan er der fokus på, at der skal vaere en ordentlig støtteordn­ing. Det er det, der er det afgørende i den, at man har fået den her erkendelse af, at det ikke virker uden den rigtige støtte,« siger han.

Klinger hult uden penge

Arbejdet med den nye masterplan har stået på siden efteråret 2017. Som formand for Udsatteråd­et har Knud Aarup vaeret med i processen. En process, som grundet et stramt budgetforl­ig ifølge ham har vaeret praeget af en »alt for stor forsigtigh­ed«.

I budgetforl­iget 2019 blev der afsat 2 mio. kr. årligt til indsatser for at forebygge og afhjaelpe hjemløshed. I planen er de penge øremaerket saerlige støtte- og boligløsni­nger til de helt unge hjemløse mellem 18-24 år. Samtidig er der afsat 0,55 mio. kr. årligt til strakstilb­ud for de mest udsatte brugere af rusmidler, som skal anvendes til opsøgende rusmiddelb­ehandling.

»Det er der, man kan udfordre byrådet. Det kan godt blive en gratis omgang at have lavet et budget i efteråret og så lave en masterplan nu. Det bliver kun til noget, hvis byrådet, også naeste gang de laver budget, skruer op for indsatsen, for den er utilstraek­kelig,« siger Knud Aarup.

Problemer

Et punkt, som Knud Aarup mener, at planen mangler at tage højde for, er det stigende antal af psykisk sårbare unge. Der skal mere fokus på det praeventiv­e arbejde på byens skoler og ungdomsudd­annelser, så man kan komme problemern­e til livs, inden de når for vidt.

»Det er en af manglerne i planen, og den generelle situation for unge mennesker i det danske samfund kan ende med at undergrave arbejdet,« siger Knud Aarup.

Han har tidligere kritiseret planen og sagt, at man har glemt børnene og de unge. Og en plan for netop dette kan ifølge ham blive et nødvendigt supplement til hjemløsepl­anen.

»Hvis ikke der gøres noget ved det, kan det betyde, at vi hele tiden gør det bjerg, vi skal op ad, lidt større. Og så bliver det svaert at nå målsaetnin­gerne,« siger han.

 ??  ?? Knud Aarup er formand for Udsatteråd­et, hvor man ser positivt på den nye masterplan på hjemløseom­rådet. Foto: Joachim Ladefoged
Knud Aarup er formand for Udsatteråd­et, hvor man ser positivt på den nye masterplan på hjemløseom­rådet. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark