Jyllands-Posten

Ingen danske vaerfter bød på faerge

- HENRIK GRØNVALD

Flere danske vaerfter kunne have leveret den katamaranf­aerge, som Samsø Kommune i 2020 ønsker indsat på en ny Aarhus-Samsø-rute. På grund af et saerligt krav i EU-udbudsmate­rialet var de ifølge branchefor­eningen Danske Maritime imidlertid på forhånd udelukket fra at byde på faergebygg­eriet.

»Det blev understreg­et i udbudsmate­rialet, at de kun ønskede tilbud fra vaerfter, som har leveret et tilsvarend­e skib inden for de seneste tre år. På den måde har de vaeret sikre på kun at få tilbud fra ganske få vaerfter og i hvert fald ingen danske,« siger underdirek­tør Michael Prehn, Danske Maritime.

Samsø Kommune sendte inden jul faergebygg­eriet i udbud, men kun to vaerfter – et hollandsk og et fra Hongkong – endte med at byde på opgaven.

»Flere danske vaerfter og i hvert fald et par stykker, der før har lavet katamaranf­aerger, kunne have vaeret interesser­et i at byde, og de kunne også have gjort det inden for den samme prisramme,« vurderer Michael Prehn, der finder betingelse­n urimelig.

Fåborgvaer­ft med erfaring

Direktør Jonas Pedersen hos Tuco Marine Group i Fåborg har med interesse fulgt med i Aarhus-Samsøproje­ktet. Hans vaerft ville gerne have vaeret med i budrunden, betror han.

»Vi mener, at vi ville have kunnet byde ind med nogle gode løsninger. Vi har godt nok ikke bygget sådan en faergetype de seneste tre år, men vi har tidligere leveret tre katamaranf­aerger, som i dag sejler i Nordnorge,« siger han.

Jonas Pedersen tør kun gisne om, hvorfor Samsø Kommune har formuleret sig på den måde i udbudsmate­rialet.

»Måske har man allerede valgt et produkt og derfor ikke ønsket at forstyrre billedet med for mange alternativ­er, som der skal tages stilling til. Eller også handler det om uvidenhed, og at man af vanvare har afskrevet sig muligheden for at få andre bud fra f.eks. danske vaerfter,« siger han.

Et bestemt krav i Samsø Kommunes EU-udbud af en ny faerge forhindred­e danske vaerfter i at vaere med, mener Danske Maritime.

Professor forstår undren

Ifølge ekspert i offentlig styring og ledelse, professor Per Nikolaj Bukh ved Aalborg Universite­t, er fremgangsm­åden, hvor en udbyder af en offentlig opgave kraever, at eventuelle bydere har aktuel erfaring fra lignende opgaver, naeppe i strid med EU-udbudsregl­erne. Men han forstår godt vaerfterne­s undren.

»Det betyder noget for konkurrenc­esituation­en. Jo flere bydere du får, jo bedre mulighed har du for at få en skarp pris. To bydere er jo det minimale, man kan forestille sig, hvis der skal vaere konkurrenc­e. Der er ikke mange at vaelge imellem,« vurderer professore­n.

»Kommunens saglige begrundels­e for at kraeve, at man har bygget et tilsvarend­e skib inden for tre år, kan vaere, at man ønsker en mere driftsikke­r byder, der har den nyeste teknologi, ligesom man kan undgå børnesygdo­mme og nedbringe omkostning­er. Uden at vaere faergeinge­niør ville jeg dog intuitivt sige, at kompetence­rne kunne vaere de samme, om det er to eller treethalvt år siden, man sidst har bygget en katamaran,« siger Per Nikolaj Bukh.

Støj i processen

Professore­n mener dog, at danske vaerfter burde have gjort indsigelse inden udløbet af EU-udbuddet.

»Man skulle nok have ageret, mens tid var. Nu har det jo vaeret i udbud, og der er kommet to bydere. Det giver noget støj i processen, at man kommer nu og siger, at man gerne ville have budt,« mener han.

Borgmester Marcel Meijer undrer sig også og beklager, hvis kravet i udbudsmate­rialet har holdt nogle vaerfter fra at byde ind.

»Det er frygtelig aergerligt, at man ikke kom med det, da faergen stadig var i udbud. Vi ville meget gerne have haft nogle flere bud. Og vi kan i systemet se, hvilke vaerfter der har vaeret inde og kigge på materialet. Det undrer mig, hvorfor de ikke har kontaktet os og spurgt til, hvor meget vaegt vi ville laegge på det punkt,« beklager borgmester­en.

Hvorfor stillede I det krav? »For en kommune af vores størrelse er det vigtigt, at vi entrerer med et vaerft, som har erfaring med den faergetype. Hvorfor det lige blev tre år, kan jeg ikke svare på,« siger Marcel Meijer. Offer can only be accepted when the listed minimum requiremen­ts are fulfilled:

Delivery of fast ferry with similar size and similar functional­ity within the last 3 years must be documented by submitting up to 3 reference deliveries. Du har tidligere givet udtryk for, at isaer tilbuddet fra Hongkong var interessan­t. Har I haft kontakt til dem på forhånd?

»Nej, vi kendte ikke det vaerft. Vi har aldrig hørt om det før,« forsikrer borgmester­en

 ?? ARKIVFOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Samsø Kommune håber til foråret 2020 at have en erstatning for faergen M/F Issehoved klar.
ARKIVFOTO: JOACHIM LADEFOGED Samsø Kommune håber til foråret 2020 at have en erstatning for faergen M/F Issehoved klar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark