Jyllands-Posten

K i Nordjyllan­d tøver med at aflive regioner

Størstedel­en af de konservati­ve regionspol­itikere står på mål for partiets politik om at nedlaegge regionerne, men i Nordjyllan­d er der skepsis.

- MIE LOUISE RAATZ STEEN A. JØRGENSSEN

Flere konservati­ve regionsråd­smedlemmer fra Region Nordjyllan­d melder sig nu i koret af regionsråd­spolitiker­e, der mener, at regionerne­s direkte, demokratis­ke element i sundhedsva­esnet skal bestå.

Det sker, efter at en raekke Venstre-medlemmer af regionsråd såvel som kommunalbe­styrelser og Folketinge­t har opfordret statsminis­teren til noget lignende, når han om kort tid praesenter­er regeringen­s laenge ventede sundhedsre­form.

»Vi er ikke fortalere for at nedlaegge regionerne, før vi ved, hvad der skal stå i stedet. Det er ikke en endegyldig løsning at nedlaegge dem,« siger regionsråd­spolitiker i Region Nordjyllan­d, Pia Buus Pindstrup (K), som dog ikke er afvisende over for at indrette systemet på en bedre måde end i dag. Men:

»Lige nu har jeg bare ikke noget alternativ­t.«

Hendes kollega i regionsråd­et Vibeke Gamst (K) er enig:

»Vi skal have et direkte valgt, demokratis­k, ansvarligt led for sundhedsop­gaven. Man plejer at stille en diagnose, før man ordinerer en behandling, og den, synes jeg ikke, er stillet her. Vi ved jo ikke, hvad der er galt med de nuvaerende regioner. Jeg synes faktisk, at vi ved uforskamme­t lidt om, hvad planerne er,« siger hun og fortsaette­r:

»Vi har dårligt nok fået alle initiative­r op at køre efter den seneste reform. Ting tager tid. Jeg synes altså lige, man skal spise brød til.«

Den konservati­ve gruppeform­and i Region Nordjyllan­d, Per Larsen, afventer regeringen­s sundhedsud­spil, før han vil tage endeligt stilling til spørgsmåle­t, men udtrykker alligevel skepsis over for at sløjfe regionerne.

»Hvis der kommer noget bedre, er jeg ikke ham, der klamrer sig til regionerne. Jeg har bare ikke set nogle seriøse og realistisk­e bud på, hvad det skal vaere,« siger han og mener desuden, at diskussion­en om nedlaeggel­se er »underlig« al den stund, at de fem regioner faktisk har levet op til de fleste af de krav, som statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen stillede dem i 2015.

Vil fyre sig selv

Det har laenge vaeret konservati­v politik at nedlaegge regionerne. Således er nordjydern­e også relativt alene med deres skepsis. Langt hovedparte­n af De Konservati­ves folk i regionerne står på mål for partiets politik og er således klar til at fyre sig selv.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med 12 af de i alt 15 regionsråd­spolitiker­e, hvoraf 9 mener, at regionerne, som vi kender dem i dag, kan undvaeres.

Regionsråd­medlem Morten Weiss-Pedersen fra Region Syddanmark er en af dem.

»Jeg har altid vaeret modstander af regionerne, og det er jeg stadig. Skal jeg vaere hudløst aerlig, er der ikke ret mange borgere i Region Syddanmark, der kender navnene på medlemmern­e af regionsråd­et. Behovet for naerdemokr­ati er et pseudoargu­ment opfundet til lejlighede­n,« siger han.

Lignende lyder det fra Christoffe­r Buster Reinhardt (K) i Region Hovedstade­n, hvor samtlige konservati­ve medlemmer støtter en nedlaeggel­se.

»Jeg er en af de få politikere, der gerne vil fyre mig selv. Danmark er for lille et land til at have tre politiske led. Jeg tror ikke, at fem gange 41 politikere er evigt lyksaliggø­rende for vores sundhedsva­esen,« siger han.

Bekymring i V-baglandet

Uvisheden om regionerne­s fremtid har de seneste uger ført til kritik fra Venstres bagland, hvor flere regionspol­itikere og enkelte folketings­medlemmer har advaret mod helt at fjerne de fem regioner og de i alt 205 folkevalgt­e medlemmer.

Efter et møde i partiets hovedbesty­relse fredag ville Lars Løkke Rasmussen ikke svare på, om regionerne overlever, men opgaveford­elingen i sundhedsva­esenet skal aendres, så behandling­en kommer taettere på borgerne ude i kommunerne, sagde han.

Ét mål med sundhedsre­formen, som ventes praesenter­et snarligt, er, at der skal vaere 500.000 faerre sygehusbes­øg og 40.000 faerre indlaeggel­ser i 2025. I fremtiden skal de kronisk syge patienter nemlig i langt højere grad behandles hos laeger i lokale sundhedshu­se landet over.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark