Jyllands-Posten

Sidste udkald i svensk kaos

- JETTE ELBAEK MARESSA

Socialdemo­kraterne overså det yderste venstre, da man troede, at den var hjemme.

Mange nordboere kender historien om Balders mor, som glemte at tage misteltene­n i ed, da hun bad hele verden graede for sin søn. Så sikker var hun på, at alle elskede Balder, at hun fandt det overflødig­t at konsultere det, som i hendes øjne var en lille, ubetydelig snylteplan­te.

Nogenlunde sådan må Stefan Löfven og en del politiske kommentato­rer have set på Venstrepar­tiet, da der før weekenden blev erklaeret sejr til den socialdemo­kratiske formand, som på det tidspunkt syntes så godt som sikker på at kunne fortsaette som statsminis­ter i Sverige. Nyheden var, at den borgerlige blok, Alliansen, var spraengt, og Löfven blev udråbt til en snu strateg, som godt nok måtte vente laenge, men som til sidst kunne krone 18 ugers tovtraekke­ri om en regering med at have smidt hovedmodst­anderen, Moderatern­es Ulf Kristersso­n, af feltet og tilmed skabt splittelse i hans eget bagland.

Godt nok måtte Löfven sluge en del borgerlig-liberal politik for at få støtten fra Centerpart­iet og De Liberale. Da sidstnaevn­te søndag meldte klar til at støtte en rød-grøn regering mellem Socialdemo­kraterne og Miljøparti­et, mente de fleste, at den var så godt som hjemme for Löfven.

For hvem kunne forestille sig, at den yderste venstreflø­j ikke ville stemme på en socialdemo­kratisk statsminis­ter?

Rødt afbud

Det kunne Venstrepar­tiet godt selv. Mandag middag meddelte formanden, Jonas Sjöstedt, at partiet ikke ukritisk vil stemme på Löfven, som i første omgang ikke havde taenkt sig at lade partiet få indflydels­e overhovede­t.

Löfven blev dermed igen fanget i den klemme, som han har befundet sig i, siden svenskerne gik til valg den 9. september: På den ene side hensynet til sit eget røde bagland, på den anden nødvendigh­eden af at få stemmer over midten, hvis han skal have mandater nok i ryggen til at fortsaette som statsminis­ter.

De Liberales leder, Jan Björklund, gjorde det mandag klart, at han ikke vil genåbne den aftale, som Socialdemo­kraterne har indgået med de to borgerlige partier:

»Aftalen ligger fast, og det tror jeg også, at Stefan Löfven har sagt,« lød det fra Jan Björklund.

Sverigedem­okraterne

Den usynlige spiller i rummet er nu som før Sverigedem­okraterne. Annie Lööf fra Centerpart­iet var da heller ikke sen til at snerre ad venstreflø­jen og minde om, at med den regeringsk­onstellati­on og den aftale, som lå på bordet, så er målet om at holde Sverigedem­okraterne uden for indflydels­e faktisk opfyldt. Det modsatte kan ikke garanteres, hvis bolden igen trilles tilbage til Ulf Kristersso­n, som allerede en gang har forsøgt at blive statsminis­ter med Sverigedem­okraternes støtte. Et traek, som fik samme Lööf til at fnyse ad Kristersso­n.

Ifølge den plan, som formanden for Rigsdagen, talsmand Andreas Norlén, lagde frem før jul, så skulle Rigsdagens medlemmer onsdag for tredje gang stemme om en statsminis­ter.

Men mandag eftermidda­g meddelte den hårdt prøvede talsmand, at afstemning­en var udsat i 48 timer. Han lagde ikke skjul på sin irritation over, at Stefan Löfven ikke havde sit flertal på plads og henviste til, at der havde vaeret rigtig god tid til at komme overens. Før jul udsatte talsmanden alle videre afstemning­er til januar.

Det betyder, at Löfven for alvor får brug for al sin politiske snilde. På den ene side skal han give Venstrepar­tiet det, som skal til for at få dets støtte, på den anden må det ikke vaere så meget, at de to borgerlige partier falder fra. Også Miljøparti­et har udelukket at genåbne forhandlin­gerne om regeringsg­rundlaget.

Rigsdagen skal nu stemme om Sveriges naeste statsminis­ter på fredag. Andreas Norlén har sagt, at han satser på, at der kommer en afgørelse. Lykkes det heller ikke denne gang at få flertal, så er der kun endnu én afstemning tilbage, før der kan udskrives nyvalg i Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark