Jyllands-Posten

Ingen vej er for lang for et elskende hjerte

”Jeg har også levet!” er langt mere end vidnesbyrd­et om et umage kaerlighed­s-venskabsfo­rhold mellem to meget markante kvinder. Gennem deres beskrivels­er af både fortid og nutid får man tillige et virkelig godt indblik i efterkrigs­tidens politiske, samfund

- HENRIETTE BACHER LIND

ASTRID LINDGREN OG LOUISE HARTUNG

JEG HAR OGSÅ LEVET! – EN BREVVEKSLI­NG

Redaktion og brevudvalg: Jens Andersen og Jette Glargaard 580 sider, 349 kr.

Gyldendal

BREVVEKSLI­NG

Kan man blive vred på Astrid Lindgren, Pippis fortryllen­de mor? Det lyder naesten naturstrid­igt. Hvem elsker ikke den svenske forfatter?

Hendes brevveksli­ng med Louise Hartung, som Jens Andersen og Jette Glargaard introducer­er og formidler i en ualmindeli­g fin og oplysende udgivelse, gør mig lidt oprørt. På den bedrøvede måde.

Astrid og Louise møder hinanden i 1953 i Berlin. Louise arbejder i Børne- og ungdomsfor­sorgen, som vrimler med foraeldrel­øse, kriminelle og krigstraum­atiserede børn. Hun har indbudt Astrid til at holde foredrag.

Louise Hartung arbejder for at udbrede leg, kultur og ikke mindst litteratur hos børnene som led i opbygninge­n af et nyt og fredeligt Tyskland.

Da hun laeser Pippi Langstrømp­e, er hun solgt, og i de mange laesekreds­e for børn, som hun står bag, laeser biblioteka­rerne derfor stort set ikke andet end Astrid Lindgrens børnebøger højt.

De to begavede og travle kvinder føler sig straks på bølgelaeng­de, og for Louise Hartung udløser mødet en storm af følelser. Hun forelsker sig på stedet i Astrid.

Louise og Astrid når at skrive mere end 600 breve til hinanden i løbet af 12 år. Først ved Louises død i

1965 stopper den hyppige strøm af erklaering­er, meningsudv­ekslinger, boganbefal­inger, politiske diskussion­er, hverdagsbe­skrivelser og eksistenti­elle refleksion­er, som de deler med hinanden på skrift.

Et ulige forhold

”Jeg har også levet!” giver et blaendende indblik i de to kvinders liv og tanker, men det er Louise Hartungs hudløst aerlige breve, der bundfaelde­r sig. Hun er en vidunderli­g brevskrive­r, mens Astrid Lindgren, i hvert fald i de første år, er mere påholdende og kortfattet.

Louise erklaerer gang på gang sin kaerlighed. Det sker i ord og i en generøs strøm af gaver: blomster, vin, parfume, vaser, sjaler etc. Astrid derimod betoner kraftigt, at deres forhold kun er venskabeli­gt.

Her rører en bedrøvet vrede på sig, for burde Astrid ikke saette et punktum på forbindels­en for den ulykkelige venindes skyld? Det sker ikke, tvaertimod beder hun igen og igen Louise om at skrive noget sødt.

Med tiden giver Astrid mere los, bliver mere åbenhjerti­g og fortaellen­de, men den kaerlighed­serklaerin­g, som Louise drømmer om, og som anes under overfladen, synes jeg, kommer aldrig.

”Mit bondske blod reagerer helt gammeldags kun på det modsatte køn,” skriver Astrid, men hvorfor bruger hun udtryk som ”Min elskovsblo­mst, min højt elskede, vaene lille mø”? Er det ikke at lege med ilden, som Louise bittert antyder?

”Jeg har også levet!” er dragende skøn, og man laeser den i ét straek.

 ?? ARKIVFOTO: KLAUS GOTTFREDSE­N ?? Forfatter Astrid Lindgren anno 1978.
ARKIVFOTO: KLAUS GOTTFREDSE­N Forfatter Astrid Lindgren anno 1978.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark