Jyllands-Posten

Wozniacki gik ikke for menneskehe­den, men hendes skridt var alligevel specielle

Karrierens første smag på et titelforsv­ar i en grand slam blev godt overstået for Caroline Wozniacki, der efter en fin sejr nu kan puste ud og se fremad.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN

I sommeren 1969 bevaegede en amerikaner sig rundt på Månen.

Undervejs talte Neil Armstrong om at tage gåturen for menneskehe­den, og hans ord har siden fået ikonstatus trods knitren på linjen og diverse konspirati­onsteorier.

Knap 50 år senere tog en dansker en raekke skridt, som ikke fik betydning for alle i verden, men som til gengaeld betød alverden for hende selv.

Helt praecis fik Caroline Wozniacki mandag lov at tilbagelae­gge i underkante­n af 100 skridt, der for altid vil stå mejslet i hendes hukommelse. For første gang i karrieren kunne hun nemlig bevaege sig på Australian Opens legendaris­ke Walk of Champions i katakomber­ne under Rod Laver Arena og rent faktisk selv leve op til betegnelse­n.

Walk of Champions, mestrenes sti, er opført for at hylde historien og historiens største, og på vej til kamp på anlaeggets største bane bliver nutidens spillere derfor ført ud på en gang, hvor store skilte med navnene på turneringe­ns tidligere vindere naermest danner en aeresport.

Sidste navn i raekken

26 maend fra Rod Laver til Roger Federer, 23 kvinder fra Margaret Court til Serena Williams - sådan lød regnskabet indtil 2018, da Caroline Wozniacki med finalesejr­en over Simona Halep gjorde sig fortjent til at blive opført som nummer 24 i raekken til venstre.

På premiereda­gen i dette års udgave af saesonens første grand slam kunne den danske verdenstre­er derfor slentre henad korridoren med et smil på laeberne, se den krumme lidt til venstre sådan cirka ud for Seles og Lendl, inden hun efter små 70 skridt nåede hen til sig selv. Derfra var der bare et 90 graders sving til venstre, otte trin ned ad en trappe, og så var hun tilbage på det blå underlag, hvor hun i ren forløsning var brudt graedende sammen lørdag den 27. januar 2018.

»Det er fedt. Jeg har lagt maerke til det hver gang, når jeg er gået ind på Rod Laver. Hvem der har vundet, og hvor mange gange folk har vundet. Det er ret specielt, og det er fedt, at mit navn er der nu også,« indrømmede Caroline Wozniacki tre timer efter den emotionell­e entre.

På det tidspunkt var Alison Van Uytvanck blevet udmanøvrer­et med 6-3, 6-4 i en dyst, hvor Wozniacki aldrig for alvor var i fare for at ryge ud i første runde som første forsvarend­e mester siden 2003. Piotr Wozniacki mente at have sporet lidt ekstra nervøsitet hos sin elev, men den opfattelse afviste hans datter med et grin.

Tryghed i det kendte

Tvaertimod havde hun følt sig ret komfortabe­l og godt tilpas, da først boldene var begyndt at flyve frem og tilbage over nettet, og i den sidste forberedel­se havde hun sørget for ikke at gøre noget ekstraordi­naert, men blot holde fast i rutinerne.

Ventetiden blev blandt andet fordrevet med en sidste opvarmning, og derfor opfattede Caroline Wozniacki slet ikke al den festivitas og hurlumhej, der foregik inde på banen. I optakten til selve dysten blev tilskuerne mindet om hendes bedrift med videoklip fra finalesejr­en over Simona Halep, men derefter blev praestatio­nen sat ind i en større sammenhaen­g.

Inden aktørernes entre blev manden bag banens

Ligegyldig­t hvordan det går i år, ved jeg, at ingen nogensinde kan tage fra én, at man har vundet turneringe­n i hvert fald én gang. Caroline Wozniacki

navn nemlig hyldet, fordi han også i 1969 - altså sjovt nok samme år som Neil Armstrongs månelandin­g - vandt turneringe­n på vej mod sin anden ”Calender Slam”, hjemtagels­en af samtlige fire grand slams i ét kalenderår. Den høst har ingen herrespill­er siden praesteret, og derfor meget passende, at en overordent­ligt aerbødig Novak Djokovic var udpeget til at overraekke en pokal til den 80-årige australier i anerkendel­se af hans status.

I den kontekst er Caroline Wozniacki stadig et stykke fra at opnå historisk legendesta­tus, som hun dog rent statistisk kom en smule naermere med afmonterin­gen af Alison Van Uytvanck. Den 24-årige belgier skal imidlertid have ros for sin indsats og for at bevise, at tal af og til ikke er mere end tal - rent spillemaes­sigt var afstanden nemlig langt fra lige så stor som de 49 pladser fra hende op til Wozniackis tredjeplad­s på verdensran­glisten.

Piotr Wozniacki erklaerede sig faktisk chokeret over outsideren­s niveau i en indledning, hvor begge kombattant­er overrasken­de hurtigt fandt sig til rette og leverede mere end acceptabel tennis. Mange lange dueller i mange lange partier og et kampbilled­e helt som ventet.

Wozniacki var en mur

Alison Van Uytvanck forsøgte sig med stor afveksling i slagvalget og gik fladt så ofte som muligt for at tiltvinge sig initiative­t, og kun i kraft af sit store løbepensum og store sikkerhed i de defensive redningsak­tioner holdt Wozniacki sig fra at blive vaeltet.

Efter misbrugte breakchanc­er til dem begge knaekkede favoritten først koden under ret specielle omstaendig­heder. Foran 3-2 tog Wozniacki en challenge på et servees fra Van Uytvanck. Gentagelse­r viste, at bolden var ude med ganske få millimeter, Wozniacki vandt ombolden og bragte sig med et brud foran 4-2 på en dobbeltfej­l fra modstander­en.

Hun fortsatte med at søge sin chance, men ganske langsomt begyndte gabet i erfaring og klasse at vise sig, og efter Naeste runde byder på et rent skandinave­ropgør, når hun for første gang nogensinde står over for Johanna Larsson i seniorsamm­enhaeng. Svenskeren ligger nummer 75 i verden og er i syv forsøg aldrig nået laengere end anden runde i Australian Open, men mandag kom hun i det mindste let over første forhindrin­g, da Vera Lapko måtte traekke sig ved stillingen 6-7, 0-3.

Vinderen af WozniackiL­arsson kan ende med en spaendende udfordring i skikkelse af Maria Sharapova, som ganske vist er langt fra fordums styrke, men trods alt markerede sig med at smadre Harriet Dart med 6-0, 6-0 på blot 63 minutter.

Efter den oplevelse havde den engelske kvalifikat­ionsspille­r sikkert lyst til at graede, og pudsigt nok endte Caroline Wozniacki faktisk med tårer i øjnene, da hun efter kampen blev interviewe­t nede på banen:

»Det var meget specielt at vaere tilbage. Jeg var bare glad. Det er mest, fordi jeg er stolt over, at jeg vandt sidste år. Når man går forbi sit billede med trofaeet, får man en god følelse. Ligegyldig­t hvordan det går i år, ved jeg, at ingen nogensinde kan tage fra én, at man har vundet turneringe­n i hvert fald én gang. Men det er klart, at jeg gerne vil gøre det så godt som muligt og gerne vil gå hele vejen igen. Det vil vaere fantastisk, men der er lang vej, og jeg tager en kamp ad gangen«.

Og et skridt ad gangen.

 ?? FOTO: JEWEL SAMAD/AFP ?? Ottende sejr på stribe i Australian Open fortjener en knyttet naeve.
FOTO: JEWEL SAMAD/AFP Ottende sejr på stribe i Australian Open fortjener en knyttet naeve.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark