Jyllands-Posten

»Jeg forstår godt, at nogle har en intuitiv skepsis«

- HANNE FALL NIELSEN MICHAEL HJØLLUND

Efter 11 år med regionerne er det tid til en reform af sundhedsva­esnet, mener regeringen. Det går godt, men ikke godt nok, forklarer statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), som forstår skepsis mod lukning af regionsråd­ene.

Ikke en strøtanke. Eller et øjebliks indfald.

Når statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) skal udpege en begivenhed eller oplevelse, som satte gang i tankerne om endnu en ommøblerin­g af det danske sundhedsva­esen, raekker det langt tilbage. Svaret falder kort – og med to ord:

»Min mor.«

Efter et timelangt pressemøde onsdag, hvor regeringen­s laenge ventede udspil til en sundhedsre­form blev praesenter­et i Statsminis­teriets Spejlsal, sidder han på kanten af laedersofa­en på sit kontor for at uddybe og traekke linjerne både bagud og frem. Men først tilbage til 2002, da statsminis­teren mistede sin mor.

»Hun kommer på Frederikss­und Sygehus, de kigger på hende, de mener et eller andet, og så sender de hende hjem igen. Hendes laege får ikke en skid at vide, om hvad de har gjort, og så render hun derned, og han kan ikke finde ud af noget. Så bliver hun hasteindla­gt – og genindlagt og genindlagt. Så kommer hun på Hillerød Sygehus, hjem igen og ender på Rigshospit­alet, og så dør hun,« lyder den korte version af forløbet, som tydeligvis stadig fylder.

Nu vil statsminis­teren sikre den sammenhaen­g, han manglede for 16 år siden.

AEldre medicinske patienter skal sikres bedre behandling og pleje i naermiljøe­t, og det skal styres af 21 nye sundhedsfa­ellesskabe­r bygget op omkring landets akutsygehu­se. Den øvrige drift af sygehusene skal passes af de kendte regioner, som får det nye navn »sundhedsfo­rvaltninge­r«, men med den afgørende aendring, at de bliver uden politisk overbygnin­g.

Ingen reformfebe­r

På nationalt plan skal en ny myndighed, Sundhedsva­esenets Danmark, med adresse i Aarhus udstikke de overordned­e linjer og holde øje med, at de fem forvaltnin­ger lever op til de nationale krav.

Mens idéen om et mere sammenhaen­gende sundhedsva­esen i det naere, der skal tage hånd om fru Jensen, når hun kommer hjem fra hospitalet med en ny hofte eller har vaeret indlagt endnu engang for sin kolsygdom, modtages positivt af fagfolk, er der massiv modstand mod at skrotte de folkevalgt­e i regionerne.

Når Løkke skal forklare behovet for forandring­er, afviser han, at noget er gået galt med reformen fra 2007, hvor kommunerne fik ansvar for den naere sundhed.

»Prøv at høre her. Det er meget vigtigt for mig at sige, at der ikke er gået noget galt. Alt er gået godt. Det er bare ikke gået godt nok,« siger han og remser succeserne op: Kraeftdøde­ligheden er faldet, samlingen af specialer på sygehuset er i hus og de første lokale akutcentre er indviet.

»Det er vokset frem, men med stor forskellig­hed. Kommunerne har forskellig­e forudsaetn­inger og forskellig appetit på opgaven. Jeg ved godt, at mange siger, at vi får reformfebe­r og -lammelse, men dette er noget helt andet. Dette er i virkelighe­den en relativ forsigtig justering på en organisati­on og nogle spilleregl­er for at få det, som er ved at komme i gang, op i tempo. Tingene er i gang, men det er jo ikke et argument imod at saette mere strøm og tempo på i en mere forpligten­de ramme,« siger Lars Løkke.

Logisk at fyre regionsrød­der

Statsminis­teren betegner regeringen­s udspil som et »kompromis«. Mellem nødvendige forandring­er og et hensyn til, at danskerne har vaennet sig til et sundhedsva­esen, der er organisere­t omkring fem regioner. At de folkevalgt­e regionsråd skal vaek, kan dog ikke vaere anderledes, insisterer Løkke. Det er en »logisk følgeslutn­ing« af, at regeringen med reformen flytter flere opgaver ud i kommunerne og andre op på det nationale niveau.

Logikken er dog svaer at se for en stribe profiler i Venstres bagland, der har advaret mod at fjerne de folkevalgt­e. Det vil skade demokratie­t, lød det fra bl.a. tidligere minister Søren Gade og nuvaerende V-formand for Danske Regioner Stephanie Lose.

Det afviser Løkke.

»Med de opgaver, regionerne har i dag, kan man allerede aerligt sige, at mens der en del regionsråd­spolitiker­e, som i den grad er i ilden, er der også politikere, som sidder lidt mere i periferien,« siger han:

»Vi har selvfølgel­ig taenkt på, om man bare kunne slanke det. Hvis 41 politikere i hver region er for mange, så kunne man jo have nogle faerre. Så ville man kunne saette et hak ved noget formalisti­sk om, at der er demokrati. Men det antal stemmer, som et mandat ville kraeve, ville blive eksorbitan­t højt. Og hvilket demokrati er det?«

Der er andre måder at sikre legitimite­t end direkte valg, mener Løkke.

Han fremhaever, at regeringen eksempelvi­s vil forpligte de nye sundhedsfa­ellesskabe­r til at inddrage borgerne gennem høringer.

Men bliver det ikke svaerere for borgerne at få fat i en person med folkeligt mandat med fingrene i sundhedspo­litikken?

»Jo, men hvem er det, man får fat i i dag, og hvilken indflydels­e har de? Når man møder en folkevalgt nede i Brugsen og siger: ”Hr. regionsmed­lem, min hofte er brudt op igen, fordi kommunen ikke havde de rette hjaelpemid­ler klar efter min operation”, hvad gør den politiker så?

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? Onsdag praesenter­ede regeringen et udspil til en reform af sundhedsva­esnet. Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) håber at lande en aftale inden folketings­valget.
FOTO: STINE BIDSTRUP Onsdag praesenter­ede regeringen et udspil til en reform af sundhedsva­esnet. Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) håber at lande en aftale inden folketings­valget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark