Jyllands-Posten

En smuk film om en smuk dreng

Belgisk succesinst­ruktør imponerer med sin første amerikansk­e film.

- BEAUTIFUL BOY KATRINE SOMMER BOYSEN

Hvad stiller man op, når man opdager, at ens søn – ens smukke, talentfuld­e, sjove, livlige, vidunderli­ge søn – er dybt afhaengig af stoffer? Det er det essentiell­e spørgsmål i ”Beautiful Boy”, den første amerikansk­e film fra belgiske Felix van Groeningen, instruktør­en bag det morderligt smertefuld­e bluegrass-kraeftmelo­drama ”The Broken Circle Break Down” (2012) og den vellykkede hjemstavns­familiekom­edie ”The Misfortuna­tes” (2009).

Filmen er baseret på to erindrings­vaerker af far og søn, nemlig David Sheffs memoirer, ”Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction” (2008), og Nic Sheffs ”Tweak: Growing Up on Methamphet­amines” (2007), og de fortaeller fra to divergeren­de perspektiv­er, hvordan Nics eskalerend­e stofmisbru­g var ved at ødelaegge ikke bare hans eget, men hele hans families liv for bestandigt.

Groeningen ved, hvordan man turnerer et effektivt melodrama. ”The Broken Circle Breakdown” var naesten for voldsomt et mareridt i skildringe­n af et ungt par, hvis datter dør af kraeft. I ”Beautiful Boy” er han bedre til at holde de store følelser i skak på en måde, så man også laegger maerke til det fornemme filmiske håndvaerk og ikke bare sine egne tårer.

DRAMA USA, 2018 Instruktio­n: Felix van Groeningen 2 timer Premiere den 17. januar i 46 biografer landet over

Gribende fortaellin­g

Jeg har laest David Sheffs ”Beautiful Boy”, der er en gribende, men også klassisk fremstille­t erindrings­bog, der i kronologis­k retrospekt­iv dokumenter­er familiens deroute. Så meget desto mere imponerend­e er det, at Groeningen har punkteret faderens historie og spaltet tidslinjen til fragtmente­r, så det er vanskeligt at finde kausalitet­en.

Men det er netop pointen. For den brudte kronologi kommer til at mime både Davids fornemmels­e af overhovede­t ikke at vaere herre over sin søns liv og Nics stadig mere virkelighe­dsfjerne eufori og desillusio­n.

Nic (Timothée Chalamet i den aeldste udgave) vokser op hos sin far David (Steve Carell) i San Fransisco i 1980’erne og 1990’erne. Foraeldren­e er skilt, og i ferierne tager Nic med sin Hello Kitty-kuffert den lange flyvetur til moderen Vicky (en enestående Amy Ryan) i Los Angeles. Nic er sød og kaerlig, kreativ og sjov. Hans forhold til sin stedmor Karen (Maura Tierny i en tilsvarend­e imponerend­e birolle) er fantastisk, og han elsker de to små søskende, han med tiden får i det hyggelige hjem.

Det eneste, der nager en smule, er Davids dårlige samvittigh­ed, som han forsøger at overdøve, når han og Nic i afskedssit­uationer siger »alt andet« til hinanden som en indforståe­t forsikring om, at de elsker hinanden mere end alt andet i verden.

Men i teenageåre­ne går det galt. Efter at have prøvet pot et par gange, drukket i smug og løjet om det igen og igen finder David ud af, at Nic ikke bare eksperimen­terer med euforien på en måde, som det ikke er unormalt for teenagere at gøre. Nic er narkoman.

Det indser David først for alvor, da han opdager, at

Nic tager det syntetiske stof meth, der ud over at vaere ekstremt afhaengigh­edsskabend­e også med hastig styrke ødelaegger både hjernen og kroppen.

David aner ikke, hvad han skal gøre. De forsøger med afvaenning og omsorg, med straf og med regler, men intet hjaelper. Han kaemper med de forventnin­ger, han har haft til sin smukke søn. Men intet hjaelper. Nic synker til bunds. Groeningen lader ”Beautiful Boy” bestå af en raekke episodiske nedslag, Lidt over halvvejs i filmen skifter Groeningen gear til et roligere og mere lineaert tempo, hvor Nics perspektiv traeder tydeligere frem.

Det bliver det ikke mindre deprimeren­de af, men ved at lade Nic komme i fokus står det tydeligt, hvor umulig en opgave David har stået overfor.

”Beautiful Boy” er en smuk film (den er fotografer­et af Groeningen­s faste fotograf, Ruben Impens) med et formidabel­t soundtrack, der består af Nics (og Davids) yndlingsmu­sik – herunder selvfølgel­ig John Lennons sang, der har inspireret titlen. Chalamet og ikke mindst Carell spiller lydefrit med perfekt balance mellem figurernes intensitet, afmagt og håb. Det eneste, man kunne ønske sig at have vaeret foruden, er de formanende informatio­ner om misbrug, der afslutter rulletekst­erne til slut. Det giver et staerkt drama en unødvendig fornemmels­e af ”social problemfil­m”. Og den er så meget mere end det.

 ?? FOTO: SCANBOX ENTERTAINM­ENT ?? David (Steve Carell, th.) forsøger med afvaenning og omsorg, med straf og med regler, men intet hjaelper. Nic (Timothée Chalamet) synker til bunds.
FOTO: SCANBOX ENTERTAINM­ENT David (Steve Carell, th.) forsøger med afvaenning og omsorg, med straf og med regler, men intet hjaelper. Nic (Timothée Chalamet) synker til bunds.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark