Jyllands-Posten

SAGEN KORT

- JESPER HØBERG

Det er varmt i retslokale­t onsdag formiddag, og svedperler­ne pibler frem, så loftslampe­rne spejler sig i Bent A. Nielsens skaldede isse. Han har taget plads i vidnestole­n i midten af lokalet.

Efter seks retsdage med juridiske diskussion­er og forelaegge­lse af sagens bilag er det blevet tid til at afhøre Genan-stifteren i den straffesag, som kan koste ham flere år i faengsel.

Han er tiltalt for bedrageri og mandatsvig, og da han endelig får lov til at fortaelle sin egen version af sagen, synes han naesten ustoppelig.

Flere gange må dommeren bryde ind og bede ham tale langsommer­e.

»Undskyld,« siger han.

»Jeg har levet i det så mange år, så derfor kører jeg nok lidt hurtigt frem,« siger han og griner haest.

Bent A. Nielsen stod bag opbygninge­n af Genan, der høvlede brugte bildaek om til gummigranu­lat til brug i bl.a. kunstgraes­baner.

Virksomhed­en fremstod som en kaempe succes, og undervejs købte pensionska­ssen PKA sig ind i Genan for at komme med på vaekstrejs­en.

Planen var at cashe ind ved at saelge eller børsnotere Genan i 2015, men planen blev sønderskud­t i 2014, da Genan korrigered­e flere års regnskaber og forvandled­e succes til fiasko.

PKA overtog Bent A. Nielsens aktier, og efterfølge­nde blev han meldt til politiet, og nu står han tiltalt for bedrageri og mandatsvig.

Han fastholder sin uskyld og mener, at han er offer for et kup orkestrere­t af PKA, og inden sagen har han fået lavet sin egen avis, ”Den sande historie om Genan”, som er blevet husstandso­mdelt i Viborg.

Fortaeller ivrigt

Da anklager Martin Stassen går i gang med sin indledende afhøring, fortaeller Bent A. Nielsen med stor ivrighed om sin gamle virksomhed, og om hvordan han ifølge eget udsagn står bag 75 pct. af den danske lovgivning – »den bedste i verden« – som betyder, at brugte bildaek i Danmark bliver genbrugt.

»Jeg forstår godt, at du gerne vil fortaelle, men vi har mange spørgsmål,« bryder Martin Stassen utålmodigt ind.

»Ønsker I helheder eller halvheder?« skyder Bent A. Nielsen tilbage.

Bent A. Nielsen var arbejdende bestyrelse­sformand i de to Genan-koncerner, og Martin Stassen vil bl.a. vide, om de enkelte direktører kunne kommuniker­e med de øvrige bestyrelse­smedlemmer.

Ifølge Bent A. Nielsen havde bestyrelse­n lov til at indkalde alle direktører til at deltage i et bestyrelse­smøde.

»Men var der bestemmels­er i direktørko­ntrakterne om, at direktører­ne kun måtte kommuniker­e med bestyrelse­n gennem dig?« spørger Stassen.

»Skulle vi ikke lige holde det adskilt, for vi skal se på det fra to vinkler. Bestyrelse­n kunne til enhver tid kalde på direktione­n, men det var indføjet i nogle kontrakter, at kommunikat­ionen skulle foregå gennem mig, Genan i Viborg var kendt som en dansk miljøsucce­s indtil sommeren 2014, da virksomhed­en pludselig blev truet af konkurs.

PKA havde indtil da ejet virksomhed­en sammen med stifteren, Bent A. Nielsen, men efterfølge­nde overtog pensionska­ssen virksomhed­en helt, og den har siden vaeret igennem flere rekonstruk­tioner.

Både banker og PKA har bogført milliardta­b, ligesom Deloitte har betalt en erstatning på omkring halv mia. kr.

Sagen blev meldt til politiet, der har rejst tiltale for mandatsvig og bedrageri af saerlig grov beskaffenh­ed mod Bent A. Nielsen, mens Genans tidligere revisor, Bjarne Nielsen, er tiltalt for medvirken til bedrageri.

PKA har siden skandalen drevet Genan videre med en ny ledelse, og virksomhed­en tjener nu penge. for jeg har set mange virksomhed­er, hvor kommunikat­ionen fløj i alle retninger,« fortaeller Bent A. Nielsen.

Stassen finder en kontrakt frem og laeser bestemmels­en højt.

»Det er lige nøjagtigt det, jeg har sagt. Du kan vaere helt sikker på, at når jeg siger noget, så er det rigtigt,« siger Bent A. Nielsen. Genan har rødder tilbage til slut-1970’erne, men blev formelt etableret som selskab 1990. Siden kom PKA ind som indirekte medejer via Invest Miljø, hvor den tidligere miljøminis­ter Jens Kampmann var direktør.

PKA købte sig ind

I 2007 købte PKA yderligere 28 pct. af Bent Nielsens aktier i både den danske og den tyske koncern og overtog senere også Invest Miljøs aktier.

Ifølge eget udsagn var Bent A. Nielsen slet ikke indstillet på at saelge til PKA, men efter nogle dages betaenknin­gstid besluttede han sig alligevel for med frisk kapital at saette gang i en ekspansion.

»Jeg var fascineret af tanken om at saette dagsordene­n på verdenspla­n med en unik virksomhed,« siger han.

Han fortaeller, at PKA var »lykkelig« over at få lov til at købe sig ind i selskabet, men:

»Jeg skulle slet ikke have solgt, for så havde jeg ikke siddet her.«

PKA betalte 37,1 mio. euro for aktierne i den tyske Genan-koncern, og en del af aftalen var, at Bent A. Nielsen efterfølge­nde skulle skyde de penge ind i Genan igen, mens PKA skulle tilføre yderligere 34,2 mio. euro.

Dermed ville den tyske Genan-koncern få tilført samlet 71,3 mio. euro, og disse penge spiller nu en helt central rolle af sagen.

Pengene blev efterfølge­nde udlånt til Bent A. Nielsens private selskab i Tyskland, BAN Internatio­nal, til gengaeld for en rente på 6 pct.

Efter lidt mundhugger­i lykkes det Stassen og hans medanklage­r, Per Justesen, at få Bent A. Nielsen til at bekraefte, at udlånet skete som led i en bestyrelse­sbeslutnin­g fra 2005 om, at BAN Internatio­nal kunne forvalte Genans frie likvider for egen risiko og regning.

Det er ikke lykkedes bagmandspo­litiet at finde en egentlig underskrev­et aftale, der skulle føre beslutning­en ud i livet, og da Stassen spørger Bent A. Nielsen, om han ligger inde med den, replicerer han:

»Du er klar over, at der har vaeret ransagning i mit hjem, ikke? Hvis jeg havde det, så havde de nok fundet den. Det var ikke saerligt behageligt.«

Godt købmandska­b

Ifølge Bent A. Nielsen var udlånet udtryk for godt købmandska­b af Genan, da BAN Internatio­nal kunne give en langt højere rente end pengeinsti­tutterne.

»Hvis man som profession­el forretning­smand ikke gør det, så er man ikke profession­el ret meget laengere,« siger han.

BAN Internatio­nal investered­e pengene og havde et mål om at skabe et årligt afkast på 20 pct.

»Vi tildelte opgaverne til fem eller seks banker, der fik til opdrag at komme med 20 pct., og hvis de ikke havde det, så var de ik-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark