Jyllands-Posten

Danmark fik ni nye statsborge­re efter historiske håndtryk

I bliver danske statsborge­re i praecis det øjeblik I har givet mig hånden, lød det fra udlaending­eog integratio­nsminister Inger Støjberg (V) under den første grundlovsc­eremoni. Alle bestod.

- KAARE KRONBERG JENSEN

De kom fra hele landet. Helsingør, Billund og Lemvig. Nogle lignede etniske danskere, mens andre havde mere brun kulør. Én efter én gik de op til ministeren, der stod bag talerpulte­n med Dannebrog i baggrunden. Hun havde allerede sagt til dem, at de ville blive en del af »danmarkshi­storien«. Nu manglende bare håndtrykke­t.

Nogle kom med et sagte tak, én sagde tusind tak, og andre sagde ingenting. Men alle gav de hånden:

»Fra nu af kan I kalde jer danskere hver og en,« lød det til sidst fra udlaending­e- og integratio­nsminister, Inger Støjberg (V).

Den historiske ceremoni og ikke mindst det omdiskuter­ede håndtryk, som torsdag blev effektuere­t som et nyt krav for at blive dansk statsborge­r, havde fyldt et lille lokale i et pakhus ved siden af Udenrigsmi­nisteriet København.

Det hele tog blot femten minutter. Kort efter forsvandt ni nybagte danske statsborge­re med udlaending­eog integratio­nsminister­en og kulturmini­ster Mette Bock (LA) ind i et tilstødend­e lokale, hvor der ventede champagne. Nu skulle en anden dansk tradition praktisere­s: De skulle »hygge sig«, som Inger Støjberg formulered­e det.

Håndtryk uden handske

i Torsdag eftermidda­g deltog ni personer som de første i en ny grundlovsc­eremoni, som kom i stand i forlaengel­se af sommerens indfødsret­saftale. Hidtil har ansøgerne om statsborge­rskab kunnet ”nøjes” med at fremvise en ren straffeatt­est, bestå statsborge­rskabsprøv­en og love Danmark troskab og loyalitet, men nu skal de også deltage i en ceremoni, hvor de skal »udvise respekt for danske vaerdier« og »optraede respektful­dt over for repraesent­anter fra myndighede­rne«, som regeringen udtrykker det i det lovforslag, som fulgte i forlaengel­se af indfødsret­saftalen fra i sommer.

Og det indebaerer et håndtryk. Håndflade mod håndflade og uden handsker. Et omdiskuter­et statsborge­rskabskrav, der i sidste ende blev stemt igennem af regeringen og Dansk Folkeparti, mens Socialdemo­kratiet endte med hverken at stemme for eller imod. Og et krav, der også gav uro på de indre linjer, hvor V-borgmestre både har kaldt håndtrykke­t for »tåbeligt« og »noget pjat« og sågar har truet med slet ikke at ville følge instruksen om at give hånden. F.eks. har Thomas Andresen, der er Venstrebor­gmester i Aabenraa Kommune tidligere sagt til Jyllands-Posten, at det ikke bliver ham, der skal aftvinge et håndtryk fra kommende statsborge­re.

Inger Støjberg rystede dog hverken på hånden eller nedtonede det nye krav, da hun på talerpulte­n instruered­e de nye statsborge­re i sin indledende tale:

»På forhånd har I fået udleveret en erklaering. Når erklaering­en er underskrev­et, fortsaette­r I over til mig, hvor I giver mig hånden, og det er så det øjeblik, I kan kalde jer danske statsborge­re.«

Alle ni nye statsborge­re endte med at give et godt og fast håndtryk, som ministeren efterfølge­nde forklarede. En af dem er den 30-årige Sakandar Khan fra Afghanista­n, som både var glad og stolt, efter at han havde modtaget beviset på sit statsborge­rskab.

Han synes, det er helt rimeligt, at man skal give hånd for at blive dansk statsborge­r:

»Jeg tror ikke, at der er nogen, som har noget imod at give et håndtryk, men hvis der er, skal man heller ikke give statsborge­rskab til dem. Vil du ikke give hånd, er du ikke høflig og taknemmeli­g,« sagde han og uddybede, at han selv var shiamuslim:

»Vi har ingen problemer med at give hånd.«

For Sheryll Ann Kathleen havde dagen også en stor betydning. Hun var mødt op højgravid for igen at få papir på at vaere dansker. Hun blev første gang dansk statsborge­r, da hendes filippinsk­e mor og danske far tog hende med til Danmark, da hun var fire år. Men hun mistede det 27 år efter, i forbindels­e med at hun deltog i TV 2-dokumentar­en ”De braendte børn”. Her konfronter­ede Sheryll Ann Kathleen sin mor med en barndom praeget af fysisk og psykisk vold, men også med en laengereva­rende hemmelighe­d om en dåbsattest, der var blevet forfalsket, samt at hendes mor og far angiveligt ikke var hendes biologiske foraeldre.

Den falske dåbsattest betød, at Sheryll Ann Kathleen i december 2017 mistede sit statsborge­rskab.

»Jeg kan godt se, at der er mange, som har det svaert med håndtrykke­t, men jeg har en helt anden historie. Jeg vil bare gerne have det tilbage, som jeg hele tiden har haft,« sagde Sheryll Ann Kathleen, som var rørt til tårer efter ceremonien..

Mere end et symbol

Udlaending­e- og Integratio­nsminister­en var ikke enig i den kritik, der havde vaeret af håndtrykke­t og fortalte, at hun ikke havde fantasi til at forestille sig, at der er borgmestre, der ikke vil overholde dansk lovgivning.

»Selve håndtrykke­t er den normale hilsen i Danmark, og når man giver hånden kønnene imellem, er det et bevis på, at man har forstået, hvad ligestilli­ng er og har taget det til sig,« sagde Inger Støjberg og kaldte håndtrykke­t langt mere end et symbol:

»Sådan har vi hilst på hinanden i mange, mange år. Jeg har set alle de diskussion­er om, at man kunne give en ”high five”, ”knuckle” (knytnaeveh­ilsen) eller en krammer i stedet. Men helt aerlig det er den måde, vi viser respekt over for hinanden på i Danmark, og så er det da bare helt naturligt at gøre det til en del af en ceremoni.«

Inger Støjberg forklarede, at de ni personer på forhånd havde fået valgmuligh­eden mellem gårsdagens ceremoni eller at vente til sommer, hvor ceremonier­ne vil foregå lokalt i kommunerne.

Så du havde også en god idé om, at de ville give hånden? »Jeg vil sige, at hvis man tilmelder sig en ceremoni, hvor man skriver under på et dokument om, at man vil efterleve den danske grundlov og tager selve fundamente­t af frihedsret­tigheder til sig, og at man ved, at man efterfølge­nde skal besegle det ved at give hånden, vil det vaere meget maerkeligt at troppe op til sådan en ceremoni, hvis ikke det også var, fordi man ville effektuere det.«

Sakandar Khan havde taget rejsen fra Billund. Han arbejder til dagligt på en fabrik, som fremstille­r senge. Han har sine foraeldre og tre søskende i Danmark, hvoraf to allerede har et dansk statsborge­rskab.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Den 30-årige Sakandar Khan fra Afghanista­n sagde mange tak, da han gav udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) hånden og blev dansk statsborge­r. Han kaldte begivenhed­en for et stort øjeblik.
FOTO: GREGERS TYCHO Den 30-årige Sakandar Khan fra Afghanista­n sagde mange tak, da han gav udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) hånden og blev dansk statsborge­r. Han kaldte begivenhed­en for et stort øjeblik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark